Mihai Ghiduc

20 aprilie 2019

Cum a devenit Piața Obor cool

Procesul recuperării locurilor tradiționale din București a ajuns de ceva vreme la Piața Obor, cam de când a descoperit lumea că locul este instagramabil și că micii tradiționali sunt o gustare absolut decentă.

Fă totuși cu atenție fotografii în înteriorul halei, pentru că bodyguarzii de acolo par destul de neprietenoși cu camerele foto.


Locul este acum recomandat de bloguri de afară, ca Wander-Lush, iar terasa cu mici de la Obor a fost printre cele 10 finaliste dintr-un concurs recent cu locuri de street food din întreaga lume.

Ba chiar a avut parte și de un mic documentar.

Mai ales acum, primăvară, când e sezonul legumele și fructelor proaspete, Oborul poate deveni un loc de explorat. Pe lângă fotografii de Instagram, te poți alege cu ingrediente pentru salate gustoase sau tot felul de alte rețețe spectaculoase (dacă te și pricepi să le gătești).

Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, am vorbit (și am vizitat Oborul) cu un bucătar de top care-și face adeseori aprovizionarea de acolo, ocazie cu care i-am cerut și niște sfaturi despre Obor.


Alexandru Dumitru e chef la Bistro Ateneu.

Care e, desigur, lângă Ateneu (str. Episcopiei 3).

Regula numărul 1 este să afli care sunt zilele de apovizionare (luni și joi), mai ales dacă ai de gând să cumperi pește (Oborul are oferte extrem de variate). Nu doar că va fi mai proaspăt, dar nu riști să se dea până ajungi tu.

Dacă te temi că-ți vei lua țeapă, e ok. Și Alexandru și-a luat țeapă de destule ori, fie pentru că produsele nu erau de calitate, fie că erau mai scumpe decât în alte părți. Oborul trebuie explorat de mai multe ori până să descoperi cele mai bune produse și cele mai OK prețuri.


Dacă pește se găsește în hala veche, hala nouă găzduiește, la parter (dar, atenție, doar într-o parte) producătorii privați. Sunt cea mai bună sursă de legume și fructe proaspete. Alexandru ni-i recomandă pe cei din Băleni-Sârbi, un sat de pe lângă Târgoviște care s-a specializat în producția de legume.

Foto: CC-By-SA Butuca

Împrietenește-te cu cei de la standuri. Pentru prețul corect, vei primi chiar și servicii suplimentare. De exemplu, Alexandru plătește suplimentar pentru a i se tăia osul cu măduvă, dar acesta devine apoi unul dintre preparatele de bază la Bistro Ateneu.


Tot în hala nouă, la etaj, vei găsi standurile permanente ale unor producători de carne și brânză, pâine, vinării, dozatoare de lapte și chiar și produse de import. Măslinele de la Smyrna, spre exemplu, arată excelent, la fel și salamurile de la covăsneni.


Și pentru că e ceva cu zona aia a țării, o să găsești pâine și iaurturi excelente „La Ardeleni".

Am testat chiar și șorici, tot undeva pe la etaj, dar nu arată atât de apetisant pe cât de gustos este.

Lasă pe final terasa cu mici (ajung trei, sunt mai sățioși decât par) și bere la dozator, și pregătește-te pentru cea de-a doua parte a „acțiunii Obor”: gătitul. În funcție de cât de mult te pricepi, ar putea să-ți iasă niște salate gustoase și decente sau niște preparate de-a dreptul senzaționale.


E drept că nu vor arăta niciodată ca acelea făcute de Alexandru. Minunăția din imagine e un steak de conopidă, legume și verdețuri și da, e foarte, foarte, gustoasă (și făcută cu legume din Obor).


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.