
Ioana Ilie
Serious Business
Cum a arătat Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii pe mapamond
_
Zeci de mii de femei au ieșit în stradă pe 25 noiembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, pentru a semnala multiplele abuzuri la care sunt expuse în viețile lor de zi cu zi, indiferent în ce colț al lumii ar trăi.
___
Organizația Națiunilor Unite a declarat, cu această ocazie, că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre „cele mai răspândite, persistente și devastatoare forme de încălcare a drepturilor omului în societatea de azi”. Cele mai recente statistici ONU arată că pe parcursul anului 2017, peste 87.000 de femei și-au pierdut viața la nivel global în situații de violență de gen.
___
În semn de protest față de această realitate îngrijorătoare și, totodată, față de lipsa de măsuri eficiente din partea autorităților pentru diminuarea fenomenului, zeci de mii de femei au ocupat străzile pe 25 noiembrie peste tot pe Glob, de la America de Sud, Rusia, Sudan, Africa de Sud, și până în Franța, Italia, Spania, Turcia și nu numai.

America de Sud ___
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor a generat proteste de amploare în întreaga America Latină, unde conform statisticilor oferite de ONU, 12 femei sunt ucise în fiecare zi.
___
Atât în Chile, cât și în Argentina, protestatarele au mărșăluit cu fețele pictate - pentru semnalarea tăcerii și pasivității oamenilor în fața cazurilor de violență de gen - , iar o parte dintre ele au purtat haine negre, pentru comemorarea tuturor femeilor victime ale violenței.

Chile

___
În Mexic manifestațiile a fost mai puțin pașnice: protestatarele au purtat măști și ciocane, au spart vitrinele publicitare din stațiile de autobuz și au desenat însemne feministe pe monumentele din oraș, ca să atragă atenția cu privire la eșecul autorităților în a diminua ratele femicidului și violului. Potrivit statisticilor oferite de guvernul federal, pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate peste 3500 de cazuri de femicid pe teritoriul Mexicului.

Mexic
Cele mai ample proteste din Europa ___
Sfârșitul lunii noiembrie a fost marcat de proteste feministe masive și în Europa. În orașul Nantes, din Franța, femeile au purtat pancarte cu mesaje precum „STOP” sau „138”, acesta din urm[ reprezentând numărul de femei raportate că au fost ucise de către partenerii sau foștii lor parteneri pe teritoriul Franței în timpul anului 2019.
___
Centrul Parisului a fost ocupat de protestatare îmbrăcate în haine violet - culoarea campaniei - , care au purtat pancarte cu mesaje precum „Rupeți tăcerea, nu femeile” sau„Agresor, urmăritor, ești terminat, femeile sunt în stradă”.

Paris
___
Marșul de la Paris, la care au participat în special femei, a fost unul dintre cele 30 de proteste organizate simultan pe întreg teritoriul țării, și a implicat peste 70 de organizații, partide politice, sindicate și asociații pentru drepturile omului.
___
Colectivul feminist #NousToutes a declarat că pe 25 noiembrie 2019, protestele au adus laolaltă peste 100.000 de oameni în Paris și alte 150.000 în celelalte orașe din Franța, și că această mobilizare masivă reprezintă cea mai mare manifestație împotriva violenței de gen din istoria Franței.

___
Simultan, în Italia, zeci de mii de femei au împânzit străzile Romei. Membrele organizației „Non Una de Meno!" au declarat că pe teritoriul Italiei, 94 de femei au fost ucise de partenerii lor sau de către foștii parteneri pe parcursul anului în curs. „Suntem vocea aprigă și puternică a tuturor femeilor care nu mai au voce”, a fost unul dintre mesajele centrale ale protestului din Roma.


Roma
___
Mii de femei au ieșit în stradă în semn de solidarizare cu victimele violenței și în Spania, în special în orașul Madrid, pentru a atrage atenția că legislația actuală nu este una eficientă. De la începutul anului 2019 și până în prezent, 52 de femei au fost ucise de către partenerii lor sau de către foștii parteneri pe teritoriul Spaniei.

Madrid
___
Un alt oraș în care manifestațiile pentru drepturile femeilor au luat o formă mai puțin pașnică pe 25 noiembrie a fost Istanbul. Organizația locală We Will Stop Femicide a declarat, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, că peste 300 de femei sunt ucise în Turcia în fiecare an.

Istanbul
___
Mii de femei au ieșit în stradă și în Moscova pentru a evidenția eșecul guvernului în a adopta legi care să protejeze femeile, în Bruxelles, în Guatemala, în Honduras și chiar în Sudan, unde pe 25 noiembrie a avut loc prima manifestație de acest gen din țară după decenii întregi.
Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.