Ioana Ilie

Serious Business

Cum a arătat Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor pe mapamond

_

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor, sărbătorită în toate colțurile lumii pe 8 martie, zeci de mii de femei au organizat proteste și evenimente manifest pentru a semnala problemele cu care continuă să se confrunte în societatea actuală și pentru a cere autorităților măsuri și reglementări care să le protejeze.

_

De pe străzile orașului Santiago, Chile și până în Jakarta, Indonesia, mișcările feministe de stradă au marcat Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor prin apeluri pentru combaterea violenței împotriva femeilor, pentru asigurarea accesului la educație pentru sănătate reproductivă și pentru reducerea tuturor inegalităților de gen.

Jakarta, Indonesia

„Urăsc patriarhatul, nu bărbații” ___

Zeci de mii de femei s-au strâns duminică, 8 martie, în centrul orașului Jakarta și au mărșăluit, apoi, spre Palatul Parlamentului, purtând pancarte și bannere cu mesaje precum: „Stop patriarhatului”, „Urăsc patriarhatul, nu bărbații” și „Susțineți legea pentru combaterea violenței sexuale împotriva femeilor”. Protestatarele au solicitat autorităților elaborarea unui program pentru protecția drepturilor femeilor, eliminarea legilor discriminatorii și recunoașterea diversității de gen.

San Salvador, El Salvador

Rate crescute de femicid în America Latină ___

În paralel, la capătul celălalt al lumii, mii de femei au ieșit în stradă cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor în America Latină, pentru a semnala inegalitățile de gen și ratele crescute de femicid, dar și pentru a protesta față de legile anti-avort care continuă să fie valabile în multe dintre statele de pe continent. Manifestațiile au avut loc și în țările aflate în fruntea clasamentului, cu cel mai mare număr de victime ale violenței de gen: El Salvador, Honduras, Bolivia și Guatemala.

Mexico City, Mexic

În Mexic, 10 femei sunt ucise în acte de femicid în fiecare zi ___

Peste 80 de mii de protestatare au ieșit și pe străzile orașului Mexic, pentru a semnala creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor pe teritoriul țării. În Mexic, cel puțin 10 femei își pierd viața în acte de femicid în fiecare zi și aproape 90% dintre cazurile de femicid raportate se finalizează fără condamnarea în instanță a agresorilor.

Bogota, Columbia

Femeile din Columbia cer legalizarea avortului ___

În capitala Columbiei, demonstrațiile organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor au vizat decizia recentă a Curții Constituționale de a nu modifica actuala lege a avortului, considerată de activistele feministe extrem de restrictivă. În prezent, avortul este ilegal pe teritoriul Columbiei, exceptând cazurile în care sarcina pune viața mamei sau a fătului în pericol, sau pe cele în care sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest.

Santiago de Chile, Chile

Peste 1 milion de femei au ieșit în stradă în Santiago de Chile ___

Unul dintre cele mai ample proteste organizate pe 8 martie 2020 în America Latină a avut loc în Santiago de Chile, unde, conform estimărilor, peste un milion de femei au ieșit în stradă pentru a cere egalitate de gen și eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor.



„Ne ucid, ne violează și nimeni nu face nimic” ___

Protestatarele au purtat măști colorate, au scandat „Ne ucid, ne violează și nimeni nu face nimic”, au cerut modificarea constituției pentru o protecție eficientă a drepturilor femeilor și au purtat eșarfe verzi, în semn de solidaritate cu femeile din Argentina, care încă luptă pentru legalizarea avortului.

Madrid, Spania

„Pentru drepturi, fără bariere. Feministe, fără frontiere”. ___

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor, femeile au luat cu asalt și străzile din Europa. 120 de mii de protestatare au ocupat străzile Madridului și ale altor orașe din Spania, solicitând drepturi la muncă egale și combaterea violenței împotriva femeilor, sub sloganul „Pentru drepturi, fără bariere. Feministe, fără frontiere”.

Berlin, Germania

„Plată egală pentru muncă egală” ___

În Germania, 12 mii de femei alături de mulți aliați bărbați au organizat pe 8 martie un marș pe biciclete, ocupând străzile orașului Berlin prin manifestația de stradă numită „Purple Ride”. Participantele au purtat sute de pancarte prin care au cerut schimbarea sistemului cu unul eco-socialist, plata egală pentru muncă egală, respectarea drepturilor femeilor ca drepturi ale omului și eliminarea structurilor patriarhale.

Padgorica, Muntenegru

„Stop fascismului” ___

Protestul organizat de feministele din Muntenegru cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor s-a desfășurat sub sloganul „Stop fascismului” și a inclus un marș din piața centrală a orașului Podgorica, până la Monumentul Luptătorilor Partizani, de pe dealul Gorica. „Mărșăluim împotriva fascismului, șovinismului, misoginismului și naționalismului”, au declarat organizatoarele pentru Balkan Insight.

Paris, Franța

„Virusului patriarhatului” ___

Zeci de mii de femei au mărșăluit și pe străzile Parisului, într-un protest față de „virusului patriarhatului”. Lor li s-au adăugat un grup de 40 de feministe de la grupul Femen, care au organizat o manifestație topless în centrul Parisului, în Place de la Concorde. Protestatarele au scandat mesaje pentru combaterea violenței împotriva femeilor și pentru eliminarea „pandemiei patriarhale”.

Belgrad, Serbia

„Feminismul înainte, patriarhatul înapoi” ___

Unul dintre cele mai mari proteste din Serbia a avut loc, pe 8 martie, în Piața Republicii din Belgrad, sub sloganul: „Feminismul înainte, patriarhatul înapoi”. „Protestăm față de exploatarea femeilor, umilirea și discriminarea lor zilnică, șantajul sexual și față de represiunile brutale care se răsfrâng asupra activistelor și asupra tuturor celor care luptă pentru justiție socială, pentru munca nerecunoscută a femeilor și împotriva violenței asupra acestora”, au declarat organizatoarele pentru publicația Balkan Insight.

Londra, Anglia

„March4Women” ___

În Anglia, majoritatea grupurilor feministe au preferat să deruleze campanii în mediul online, cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor, însă în Londra a avut loc și o manifestație amplă de stradă, numită „March4Women”, la care a participat și îndrăgita actriță Natalie Dormer.

Kiev, Ucraina

„Protestează, iubește și luptă pentru drepturile tale” ___

În Kiev, peste 2000 de femei au ieșit în stradă pe 8 martie pentru a cere ratificarea Convenției de la Istanbul, care criminalizează violența domestică și violența împotriva femeilor în general. Participantele au scandat slogane precum „Corpul meu, decizia mea” sau „Protestează, iubește și luptă pentru drepturile tale”.

București, România

„Suntem Apocalipsa. Suntem sfârșitul lumii în care domină bărbatul” ___

Pe 8 martie, peste 100 de femei au protestat și în București, într-o manifestație intitulată „Liturghia feministă”, ce a avut loc în fața Catedralei Mântuirii Neamului. Participantele și-au arătat revolta față de discriminările promovate de BOR și față de alocarea de fonduri din bugetele publice către Biserică, în detrimentul finanțării serviciilor de asistență și protecție socială.

___

Evenimentul a cuprins citirea unui crez feminist și scandarea unor mesaje revendicative, printre care: „Stat complice și delăsător, nu mai da bani cu nemiluita la BOR!”, „Cler misogin, nu ne predica cum să trăim!” „Înalte fețe ale BOR, lăsați tinerii să învețe despre corpurile lor!”

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.