Mihai Ghiduc

What's up, Doc?

Cum a ajuns „Acasă” la Sundance

_

Documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, „Acasă”, este unul dintre cele 12 producții de gen selectate în competiția de la Sundance, cel mai important festival independent din America de Nord, care va începe pe 23 ianuarie. Am vorbit cu regizorul despre cum a ajuns să spună povestea unei familii care a trăit aproape două decenii în Parcul Natural Văcărești, delta urbană din mijlocul Bucureștiului.

Știu că îi urmărești pe copiii din Văcărești de ceva vreme. Ai scos și o carte, în 2017, și atunci exista deja o proiectul documentarului. Când aț decis că vrei să spui această poveste astfel? ___

În vara lui 2016 am ajuns în Delta Văcărești pentru a face un reportaj un loc care urma să devină arie protejată, o deltă urbană, unică în Europa. Aflasem că, încă din 1988, Ceaușescu își dorea ca aici să fie cel mai are lac de acumulare din București.

___

Timp de 20 de ani, locul acesta a fost casă pentru familia lui Gică Enache. După ce am ajuns în deltă împreună cu scenarista Lina Vdovîi și i-am cunoscut pe membrii familiei Enache, am decis că, pe lângă subiectul noului statut de rezervație al zonei, ar fi interesant să vedem și ce planuri are statul pentru familia numeroasă care a locuit acolo izolată timp de 20 de ani și care, în mod sigur, urma să fie evacuată la un moment dat.

___

Așa am ajuns să documentăm marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, până la traiul plin de provocări din jungla urbană a capitalei. Am legat o relație specială cu membrii familiei și, observând interesul și curiozitatea copiiilor, am decis să facem un album care să spună povestea din punctul lor de vedere.

___

Albumul “Acasă” cuprinde, așadar, un text documentat de-a lungul unui an și fotografii realizate chiar de copii, precum și de echipa de reporteri cu care am colaborat și care i-au învățat pe cei mici să facă poze. A fost lansat în 2017, a câștigat premiul Non-ficțiunea Anului la Superscrieri, și completează proiectul social la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Profiturile încasate din vânzarea cărții sunt direcționate către Asociația “Sens Pozitiv”, organizația care administrează fondurile pentru proiectul social Acasă, dedicat susținerii noii vieți a copiilor.


___

Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, au o casă în proprietatea lor, iar adulții au locuri de muncă stabile.

Care e, pe scurt, povestea copiilor din Văcărești? ___

Copiii familiei Enache s-au născut și au crescut în Delta Văcărești, printre copaci și stuf, jucându-se sub cerul liber departe de vacarmul capitalei, deși locul acesta este în inima orașului. Știau să înoate, să pescuiască cu mâinile goale, să aibă grijă de animale și păsări. Nevoiți să plece din micul paradis natural pe care încă îl consideră acasă, au dat de nenumărate provocări: de la traiul în comun într-un spațiu din beton și interacțiunea cu alți copii din alte medii, la toate regulile scrise și nescrise ale vieții urbane.

Unde sunt ei acum, cum au evoluat în anii de când îi cunoști? ___

Cu ajutorul educatorilor și al specialiștilor implicați în proiectul social Acasă, copiii au învățat să scrie și să citească, au învățat să comunice mult mai ușor cu toți cei din jur, iar tranziția lor a fost mult mai lină. Știu să se descurce în orice situație și se ajută în continuare unul pe celălalt. Sunt o familie unită, care a trecut prin grele încercări, iar acum au parte de casa lor, achiziționată de noi, la câțiva kilometri de Delta Văcărești. Cei mai mari dintre copii sunt angajați ai asociației care administrează Parcul Natural Văcărești și implicați activ în protejarea zonei.

Care este echipa care a lucrat la documentar? ___

Am lucrat la scenariu cu Lina Vdovîi, pentru imagine cu Mircea Topoleanu, și am avut parte de ajutorul important al producătoarei Monica Lăzurean Gorgan și al editorului Andrei Gorgan. Wanda Hutira s-a ocupat de grafică, Lucio Bassadone a lucrat la trailer, Joelle Alexis ne-a oferit consultanță la montaj. Țin să le mulțumesc pentru tot sprijinul și partenerilor nostri principali, UiPath Foundation.

Cum este să faci documentar fără să ai experiență în domeniul ăsta? ___

Munca pentru un documentar e diferită de cea de reporter. Am fost mereu atent la detalii în reportajele pe care le-am realizat pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF - câteva dintre ele câștigând premii internaționale importante. Însă, la fel ca în munca de film de TV, abordarea acestui proiect nu a fost un demers solitar.

___

Am căpătat, treptat, încrederea familiei Enache și am pornit la drum alături de colaboratorii mei, devenind o familie și mai mare. A ajutat mult faptul că în echipa filmului s-au alăturat oameni cu experiență în industra filmului de cinema, care m-au îndrumat să-mi canalizez energia și munca într-o direcție mult mai complexă și mai autentică decât ce învățasem eu în televiziune.

Cât de importantă este selecția la Sundance? ___

Având în vedere că am pornit de la un reportaj și am ajuns la un documentar pe care, inițial, îmi închipuiam că îl vor vedea câteva sute de oameni, selecția la Sundance a fost o bucurie enormă și o recunoaștere specială a muncii noastre din ultimii patru ani. Suntem extrem de fericiți că putem duce această poveste peste mări și țări, dar mai ales că putem vorbi despre un subiect în care suntem implicați trup și suflet: integrarea socială.

Când vom vedea documentarul în România? ___

Momentan, facem ultimele retușuri înainte de premiera mondială de la Sundance, sperăm ca documentarul să aibă parte de un circuit festivalier internațional bun, după care vom stabili data premierei în cinematografele din România.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.