De Mihai Ghiduc

»

Unde e Peng Shuai?

O jucătoare de tenis a dispărut după ce a acuzat un oficial chinez de abuz. Lumea tenisului i-a sărit în ajutor

Jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai a dispărut, pentru trei săptămâni, după o postare cu prea mult iz de #metoo

Pe 2 noiembrie, pe contul de Weibo al jucătoarei de tenis Peng Shuai apărea o postare în care-l acuza pe un bărbat că a forțat-o să întrețină relații sexuale în timpul unei relații de lungă durată cu multe întreruperi. Bărbatul e ​​Zhang Gaoli, un individ care acum are 75 de ani și care e căsătorit. Dar, și mai important, e un fost vicepremier chinez, una dintre cele mai importante funcții din ierarhia statului comunist.

Peng Shuai, 35 de ani, este o jucătoare cunoscută mai ales pentru realizările din proba de dublu. A fost prima jucătoare din China care a devenit numărul 1 mondial, a câștigat 23 de turnee, dintre care două mari Slamuri (Wimbledon în 2013 și Roland Garros în 2014) și Turneul Campioanelor (în 2013), toate împreună cu jucătoarea taiwaneză Hsieh Su-wei. La simplu, a câștigat doar două turnee mici în China și a devenit o surprinzătoare semifinalistă la US Open în 2014.

Cenzura și-a intrat în rol

#WhereIsPengShuai

La nici jumătate de oră de la apariția postării, aceasta a fost ștearsă. Capturi au ajuns însă pe Twitter și în afara Chinei – intern a intervenit cenzura, care a avut grijă să elimine orice referință la scandal pe rețelele de socializare admise în țara comunistă. Odată cu dispariția postării, a dispărut și Peng Shuai – n-a mai postat pe social media și n-a mai putut fi contactată de prietenii și cunoștințele din lumea tenisului.

„dispariția” unor persoane, indiferent dacă sunt celebre sau nu, a devenit o obișnuință în cHINA.

Artistul Ai Weiwei, un critic al regimului, a fost arestat timp de 81 de zile și a avut pașaportul reținut vreme de câțiva ani. Acum locuiește în Portugalia, dar a părăsit China la presiunea internațională.

Nu e singurul. Actrița Zhao Wei a dispărut din viața publică (și de pe internetul chinez) în august, fostul șef al Interpolui, Meng Hongwei, a dispărut în 2018, Jack Ma, fondatorul Ali-Baba a dispărut pentru vreun an, iar Gui Minhai, un librar din Hong Kong a fost arestat în ciuda faptului că era însoțit de diplomați occidentali.

Pentru China, celebritatea unor anumite persoane e considerată un pericol pentru partid. De asemenea, valorile occidentale sunt un atentat direct la cele ale comunismului, mai ales sub regimul naționalist a lui Xi Jinping, așa că nu e de mirare de ce n-are nimeni de acolo chef de o mișcare #MeToo.

WTAvs China

#WhereIsPengShuai

Dispariția lui Peng Shuai n-a trecut neobservată. Reprezentanți ai ministerului chinez de externe, întrebați de sportivă, au încercat să evite un răspuns, motivând că nu e o problemă diplomatică. Oarecum surprinzător, intervenția WTA, federația care gestionează tenisul feminin, și a CEO-ului Steve Simon, este cea care a pus presiune pe statul chinez.

Spun surprinzător, pentru că, pentru WTA, China reprezintă o piață majoră, cu un număr de turnee importante desfășurate acolo, inclusiv Turneul Campioanelor.

E drept că în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, toate turneele chineze au fost anulate, ceea ce permite WTA-ului să lupte pentru jucătoarea pe care, încă, o reprezintă. Mai ales că, între timp, au găsit alte soluții – de exemplu, Turneul Campioanelor din acest an a avut loc la Guadalajara, în Mexic.

Hashtag-ul #WhereIsPengShuai a început să fie viral pe Twitter, mai ales după ce a fost folosit de Serena Williams, Simona Halep, Naomi Osaka, Andy Murray și alți jucători și jucătoare celebre.

Reapariția e cel puțin ciudată

#WhereIsPengShuai

Inițial, chinezii au răspuns că jucătoarea e OK, dar cum lumea a tot insistat că nu e suficient, lucrurile au luat o întorsătură destul de bizară. În timp ce în China orice referire la scandal e cenzurată, jurnaliști de la publicațiile partidului s-au apucat să publice diverse dovezi că Peng Shuai e ok.

Mai întâi, a apărut un email trimis CEO-lui WTA – care a spus că, totuși, n-a vorbit direct cu sportiva. Apoi, poze cu ea, pe un cont de Weibo nou nouț. După câteva zile, a apărut chiar un video, înregistrat într-un restaurant din Beijing, în care toți cei prezenți se străduiau să vorbesc cât mai mult de ziua în care sunt (Peng Shuai nu spune nimic). O zi mai târziu, a mai apărut unul, înregistrat la un turneu de tenis pentru copii, în care jucătoarea dă autografe.

De ce se chinuie totuși chinezii atât să demonstreze, după trei săptămâni, că Peng Shuai e OK? Nu de frica WTA, ci pentru că urmează Jocurile Olimpice de Iarnă.

Acestea ar urma să se desfășoare în februarie 2022, la Beijing. Opțiunea Comitetului Internațional Olimpic a fost mereu criticată, în special în ultimii ani, din cauza situației din Hong Kong, a tratamentului uigurilor și a politicii externe tot mai agresive. Nu-i de mirare că dispariția lui Peng Shuai a atras noi cereri de boicot, mai ales că și federații olimpice (precum Franța sau Germania) au postat mesajul devenit viral.

Într-un final, duminică, chiar CIO a intervenit, publicând un comunicat în care susțin că președintele comitetului, Thomas Bach, a vorbit timp de jumătate de oră cu jucătoarea, că e OK și că au stabilit chiar să ia masa împreună (evident, în Beijing) în ianuarie. Discuția, care poate fi interpretată și ca „diplomație trecută”, cum ar vrea CIO să-i spună, și ca încercare de a salva Jocurile, nu rezolvă mare lucru. Pentru chinezi, subiectul Peng Shuai e de mult dispărut.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Nicolae Ciucă ar putea fi noul prim ministru al României, dacă PSD, PNL și UDMR se vor înțelege pe împărțirea ministerelor. O propunere ca Florin Cîțu și Marian Ciolacu să conducă guvernul, prin rotație, a fost respinsă de PSD, care nu îl vrea pe președintele PNL la Palatul Victoria.

Austria intră în carantină totală începând de astăzi, pe fondul creșterii accelerate al numărului de cazuri de COVID-19. Deși inițial se vorbea că doar cei nevaccinați vor trece la restricții, unele landuri au anunțat că toată lumea va sta acasă. Se discută introducerea obligativității vaccinării din februarie.

Kyle Rittenhouse, adolescentul care a ucis două persoane și a rănit o a treia, la un protest la care s-a dus cu o armă automată, a fost achitat. Cazul ar putea crea un precedent, în condițiile în care suporterii purtării armelor la vedere se vor simți încurajați să și le afișeze în fața opozanților politici.

Duminică, o mașină a intrat într-o paradă de Crăciun desfășurată Waukesha, un oraș din Wisconsin. Cinci persoane și-au pierdut viața și alte câteva au fost rănite. Suspectul, care aparent fugea de la locul unui alt incident, a fost arestat de poliție.