
De Mihai Ghiduc
Un Pride obișnuit
CRONICA SĂPTĂMÂNII
Duminică, la București, circa 15.000 de persoane au participat la marșul Pride, desfășurat între Calea Victoriei și Parcul Izvor. A fost ediția cu cei mai mulți participanți de până acum și încă o dovadă că, orice ar spune primăriile, traseul chiar contează.
JOCUL CU AUTORIZAȚIILE ȘI TRASEUL AU FOST TACTICILE PRIN CARE PRIMĂRIILE AU ÎNCERCAT, MAI MEREU, să blocheze PRIDE-URILE sau să le facă mai puțin vizibile.
S-a întâmplat nu doar la București, ci și la Cluj sau Iași, alte două orașe în care se defășoară Pride-ul. Doar Timișoara a reușit să organizeze din prima un Pride fără piedici administrative - anul acesta a fost prima ediție. Iar faptul că Pride-ul a devenit un eveniment central, nu ascuns pe străzi pustii sau laterale, este unul dintre principalele motive pentru care alături de comunitatea LGBT au venit din ce în ce mai mulți aliați.


Până la urmă acesta e rostul Pride-ului, să facă comunitățile LGBTQIA+ vizibile și să-i convingă pe ceilalți că e fun să petreacă alături de ei, pentru că sexualitatea e o chestie personală, care nu se ia, cum își închipuie habotnicii.
În schimb, așa numitul Marș al Normalității, organizat de homofobi, invariabil, în aceeași zi cu Pride-ul, dar la prânz, a adunat doar circa o sută de persoane. Încă o dovadă că românii învață toleranța, când văd cum arată adevărata normalitate. Au lipsit și contramanifestanții, care s-au prins că nu sunt bine veniți. Doar la Iași, la începutul lunii iunie, a existat un grup vocal de protestatari, sprijiniți și de Arhiepiscopia de acolo.
MAI E DE FĂCUT ÎNSĂ UN PAS: să participe și politicienii la PRIDE. Cu câteva excepții, asumate pe persoană fizică, nici un partid nu și-a trimis reprezentanți.
Au fost prezenți în schimb reprezentanți ai ambasadelor Occidentale, pentru că în țările lor pride-ul nu mai e o controversă și politicienii nu se tem că ar putea pierde alegători. Dimpotrivă, știu că prin exemplul lor pot face încă un pas spre acceptare și armonie. Și, spre deosebire de proteste, la genul acesta de manifestații prezența politicienilor e bine venită, nu interzisă.

Probabil că se va întâmpla și acest lucru, în anii care vine. Și, cine știe, poate că Primăria Capitalei va adăuga un steag LGBTQIA+ lângă cele pe care le afișează, cu mândrie, în dreptul participanților la Pride.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.