De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

Președintele Iohannis a propus un nou prim-ministru, dar încă nu e clar dacă Parlamentul îl va vota

Nicolae Ciucă, un general în rezervă, este noua propunere a președintelui pentru funcția de premier

Partidul Național Liberal s-a răzgândit peste noapte așa că, deși cu o zi înainte a susținut că Florin Cîțu e propunerea unanimă a conducerii, a ajuns la Cotroceni cu numele lui Nicolae Ciucă. Președintele l-a numit prompt. Gurile rele spun că n-a fost deloc surprins, mai ales că el l-ar fi impus partidului.

Se reface USL?

negocieri în impas

S-ar fi îndeplinit astfel condițiile pentru refacerea coaliției de guvernare. La urma urmei, USR au spus doar că nu mai vor un guvern condus de Cîțu, noul premier nu e Cîțu. O soluție simplă și rapidă ar fi fost folosirea protocolului de colaborare deja semnat, preluarea acelorași mandate și continuarea, cu un nou premier și, eventual, câțiva miniștri schimbați.

Ar mai exista problema că Nicolae Ciucă e general în rezervă – iar țările democratice evită să amestece armata în politică –, dar nu asta a împiedicat împăcarea.

Noul premier nu și-a pus din start problema de a renegocia acest lucru, ci a primit un mandat mult mai limitat: obținerea susținerii pentru un guvern minoritar, doar cu miniștri PNL și UDMR. Primii cu care conducerea PNL (adică Cîțu) și-a propus să negocieze au fost cei de la PSD, reamintind tuturor de perioada în care partidele colaborau în USL.

Pentru câteva zile, a fost liniște. Brusc, din cele două partide nu mai ieșeau informații, ziariștii de politică nu mai publicau exclusivități pe surse, în timp ce lumea se resemnase deja cu ideea că va exista o formă de USL 2, în ciuda promisiunilor PNL din ultima campanie electorală. Criza sanitară părea un pretext bun pentru a susține formarea unui guvern minoritar și amânarea certurilor pentru (cel mai devreme) primăvara viitoare.

Însă PSD nu vrea să susțină guvernul fără condiții – a făcut publică o listă de 10 puncte –, profitând de faptul că este cel mai mare partid din parlament și trebuind să arate susținătorilor că nu e subordonat PNL. Eșecul primei runde de negocieri l-a trimis pe Ciucă la USR, însă cum nu se pune problema refacerii coaliției și cu miniștri din acest partid, e puțin probabil să primească sprijin de acolo.

Ce urmeazădupă Ciucă?

negocieri în impas

Practic, PNL, care a obținut 25% la ultimele alegeri, încearcă să-și impună un guvern profitând de faptul că PNL și USR nu vor colabora vreodată și că AUR e prea extremist și toxic pentru a fi cooptat în vreo coaliție de oricine. La fel ca atunci când a dat afară al doilea ministru USR din guvern, Florin Cîțu pare a juca poker cu cărți proaste, sperând că-i iese cacealmaua.

Atuul principal PNL este faptul că președintele Iohannis numește premierul sau declanșează eventualele alegeri anticipate, iar avantajul e că, atâta vreme cât se negociază, premier rămâne Cîțu.

E la fel de posibil ca aparentul impas să fie doar de imagine. Prea s-a grăbit PNL să discute direct cu PSD, așa că s-au gândit să mimeze și negocierile cu USR. De partea cealaltă, PSD ar putea căuta formula prin care să sprijine guvernul fără să pară că-l sprijină, dar profitând de toate beneficiile care vin la pachet.

Singura certitudine este că, în plină criză de sănătate și economică, criza politică va mai continua cel puțin câteva zile. Premier interimar rămâne Cîțu. În zilele ce urmează, Ciucă poate obține sprijinul PSD sau USR și trece de Parlament, poate forța un vot fără sprijin (caz în care va fi, promt, căzut și încep discuțiile despre anticipate) sau poate să-și depună mandantul – și o vor lua de la capăt cu discuțiile la Cotroceni. Cea mai absurdă criză politică continuă.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Halyna Hutchins, directoarea de imagine a filmului „Rust”, a fost ucisă de un glonț tras accidental de actorul Alec Baldwin. Și regizorul filmului a fost rănit. Arma ar fi trebuit să fie goală, însă, din motive care nu se cunosc încă, avea gloanțe reale.

Marți, 19 octombrie, a fost cea mai neagră zi pentru România, de la începutul pandemiei: 18.863 de cazuri noi și 561 de decese. Situația l-a determinat pe președintele Iohannis să ceară trecerea la măsuri mai dure, care au intrat în vigoare din această săptămână. Printre cele mai importante: obligativitatea măștii, carantină de noapte, vacanță școlară de două săptămâni.

În weekendul care a trecut, în Capitală, a fost organizat un maraton al vaccinării, cu centre deschise și noaptea. Au fost câteva zile în care s-au stabilit recorduri, însă procentul celor imunizați rămâne destul de scăzut – abia a ajuns la 40%, dacă sunt luați în calcul cei cu o doză și doar adulții.

Un turneu de tenis feminin care se desfășoară la Cluj-Napoca (al doilea din acest an pentru acest oraș), la care participă și Simona Halep, și Emma Raducanu, se va desfășura fără spectatori. Mai multe jucătoare de top au ales să se retragă în ultima clipă, posibil și din cauza situației pandemice din România.