
De Mihai Ghiduc
Tu ce faci de Ziua Națională?
CRONICA SĂPTĂMÂNII
Care e lucrul pe care-l fac toți românii de 1 Decembrie? Ai putea spune că merg la paradă, dar aia e în București și, fiindcă de regulă e frig, nu vine chiar atât de multă lume. Avem această zi națională de peste 30 de ani, dar încă n-avem o tradiție serioasă pentru ea.
Poate A VENIT vremea să creăm una.
În cele 16 decenii de existență a României moderne, au existat mai multe zile naționale, mai mult sau mai puțin oficiale: 24 ianuarie (Unirea principatelor), 10 mai (independența și fondarea monarhiei), 8 iunie (restaurația, adică revenira lui Carol al II-lea pe tron), 23 august (întoarcerea armelor în al Doilea Război Mondial) și, evident, actuala zi națională (Unirea Transilvaniei cu România, în 1918), declarată astfel în 1990.
Tot în 1990 a mai existat propunerea (venită din partea opoziției) ca 16 decembrie, ziua în care a început Revoluția de la Timișoara, să fie zi națională, dar nu cred că a luat-o cineva foarte în serios.
Ca o paranteză, România a avut în toată această perioadă și șase imnuri, până la actualul, „Deșteaptă-te române!”, ba chiar a existat o perioadă scurtă, între 1975 și 1977, când și-a împărțit imnul cu Albania – care a adoptat, încă din 1912, o melodie a lui Ciprian Porumbescu în acest scop.

Încă o paranteză, o adaptare a melodiei lui Porumbescu este și imnul Maastrichtului.
Revenind la ziua națională pe 1 Decembrie, ai crede că 30 de ani ar fi suficienți pentru a crea o tradiție. Cea anterioară, comunistă, a rezistat doar un pic peste 40 de ani, dar era asociată deja cu ieșitul la iarbă verde.

La fel cum o altă sărbătoare a vremii, 1 mai, era (și a rămas) asociată cu mersul la mare.
Poate că avea avantajul verii, dar americanii sărbătoresc Thanksgiving la final de octombrie și asta vine cu gătitul curcanului. Crăciunul e și mai târziu și vine cu brazi, cadouri și stat cu familia. Mai nou și cu târgurile pe care le-am împrumutat de la austrieci și germani.
Faptul că avem o sărbătoare națională într-o perioadă friguroasă nu e un impediment pentru a avea o tradiție asociată ei – alta decât city break-urile.
E drept, nu-i singura sărbătoare cu probleme. De ceva vreme, Rusaliile sunt sărbătorite cu zile libere, dar nimeni nu prea știe ce să facă atunci (non-religios). 24 ianuarie (care a fost și prima zi națională) este și ea zi liberă, dar și asta pică iarna și e un pic stingheră.
Să lăsăm 1 Decembrie doar politicienilor, pentru discursuri sforăitoare, și armatei pare o oportunitate ratată, mai ales că acum a fost combinată cu 30 noiembrie (Sf. Andrei). O să trec peste faptul că tradiția Sf. Andrei drept cel care a creștinat românii e, cel mai probabil, bazată pe o reinterpretare creativă a istoriei – cert e că s-a creat un nou weekend prelungit.
Dacă s-au putut adopta tradiții ca Ziua îndrăgostiților și Black Friday, e nevoie doar de puțin marketing creativ. Ne trebuie ceva – o mâncare, o băutură, o măslină – care să scoată plictiseala din Ziua Națională.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.