
De Mihai Ghiduc
Trump și arestul
CRONICA SĂPTĂMÂNII
Donald Trump a devenit primul președinte american trimis în judecată pentru comiterea unor infracțiuni, dar – spre surprinderea și chiar dezamăgirea unora, inclusiv dintre fani – n-a fost arestat. În schimb, a trecut printr-un proces numit „arraignment”, despre care cu siguranță multă lume a auzit pentru prima dată.
Într-o traducere aproximativă, arraignment e un soi de „învinuire oficială” sau „audiere preliminară”, doar că sistemele juridice din SUA și România sunt prea diferite pentru a avea un echivalent.

În esență, o persoană e citată (sau arestată) pentru a veni în fața unui judecător, unde îi sunt prezentate învinuirile. A fost și cazul lui Trump.
Ca o paranteză, Trump n-ar fi fost primul președinte arestat, pentru că – cu secole în urmă – Ulysses S. Grant a suferit această „dezonoare” când a fost săltat de poliție pentru că a condus cu viteză prea mare o trăsură (da, existau limite de viteză și în acea vreme). E drept, acesta n-a ajuns în arest, plătind cauțiunea.
Revenind la Trump, fostul președinte a venit de bună voie la tribunal, la data la care fusese citat – deci nici nu s-a pus problema arestului. Acolo i-au fost prezentate învinuirile (34, în total), acesta s-a declarat „nevinovat”, a fost stabilit un nou termen (tocmai în decembrie) și s-a dat liber la circ. Arestul anticipat de comentatori nu avea sens: nu există riscul de a fugi sau de a schimba, în vreun fel, faptele, care au fost comise înaintea alegerilor pe care le-a câștigat.
Ce-a făcut Trump?
În esență, învinuirile se învârt în jurul faptului că, cu ajutorul unor intermediari, Donald Trump a plătit diverse persoane pentru a evita eventuale scandaluri publice înaintea alegerilor din 2018. Problema e că a făcut-o organizat, folosind banii de campanie electorală și falsificând acte. În esență, procurorii din Manhattan spun că Trump a orchestrat un sistem de mituire și l-a acoperit în timp ce se afla la Casa Albă.

Practic, tabloidul de scandal National Enquirer a cumpărat drepturile asupra unor povești incomode pentru Trump și le-a pus la păstrare, în loc să le publice.
Printre cei plătiți au fost Stormy Daniels, un star porno – informație care oricum ajunsese deja în presă –, Karen McDougal, un fost model Playboy, cu care Trump ar fi avut aventuri, dar și un ușier de la Trump Tower, care ar fi avut o poveste cu un copil „din flori” al fostului președinte.
Ce urmează?
La următorul termen (în decembrie 2023), s-ar putea stabili ca procesul să meargă mai departe și să ajungă în fața unui juriu, asta dacă apărarea și acuzarea nu ajung la o înțelegere – deși, în condițiile în care Trump s-a declarat nevinovat, această posibilitate e destul de redusă.

Între timp, va fi scandal.
Pentru că, evident, pe cât de tăcut a fost Trump în fața judecătorului, pe atât de agresiv a fost în spațiul public. Deși acesta l-a avertizat și i-a cerut să fie „decent”, Trump și suporterii săi au transformat deja totul într-un scandal.
Procurorul care a deschis cazul, Alvin L. Bragg, a fost acuzat că ar fi primit bani de la Soros – trimiterile antisemite sunt mai puțin evidente în discursul președintelui și fanilor de top, dar evidente când ajungi în subsolurile internetului.
Înaintea procesului, au început deja atacurile împotriva judecătorului și a familiei acestuia, iar Trump a plusat și el, imediat ce audierea s-a încheiat. Aflat în plină campanie electorală pentru nominalizarea republicană și fiind în fruntea sondajelor, Trump încearcă să folosească situația în favoarea lui.
Surprinzător, s-ar putea ca acest caz să-i crească popularitatea în rândul republicanilor, iar Trump să devină din nou candidatul lor la alegerile din toamna lui 2024. Pe de altă parte, la nivelul publicului american, inculparea nu-i vine neapărat în ajutor – plus că, până la alegeri, se pot afla tot felul de lucruri incomode.
Spre deosebire de situația în care era președinte, când i-a grațiat fără nicio jenă pe foștii colaboratori condamnați pentru tot felul de fapte penale comise în timpul acelei campanii, acum Trump nu mai are la dispoziție aceste instrumente.
Situația s-ar complica însă dacă va ajunge președinte, pentru că n-ar fi deloc improbabil să înceapă o campanie de răzbunare împotriva celor care „i-au greșit”. Asta, desigur, dacă lucrurile nu vor degenera mult mai repede, cu ajutorul politicienilor republicani, a Curții Supreme la care Trump a numit trei judecători, pentru o majoritate conservatoare, sau a fanilor dezlănțuiți, care – după cum s-a văzut pe 6 ianuarie – ar face orice pentru idolul lor.
Problema, pentru Trump, e că nici măcar nu-i singurul caz în care e cercetat. Există alte acuzații, tot în New York, statul în care are rezidența, dar și în Georgia, și este foarte posibil ca și acelea să ajungă la „arraignment”. Și, cine știe, e destul de probabil ca, până să candideze din nou pentru Casa Albă, să dea declarații despre infracțiunile comise în fața unui juriu.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.