De Mihai Ghiduc

»

Toată lumea, Covid!

Trăim o combinație de Omicron, relaxare și lipsă de răbdare. E și sfârșitul pandemiei?

România a depășit toate recordurile de cazuri, iar multe nici nu mai sunt înregistrate. Toată lumea pare să fi făcut COVID-19.

Apariția variantei Omicron, care infectează fără discriminare și vaccinați, și nevaccinați, dar a produs mai puține cazuri grave, a atins pe mai toată lumea. Dacă n-ai făcut deja COVID-19, sigur ai măcar câțiva prieteni care au trecut prin boală. Există senzația că acesta e ultimul hop și totul se va termina. E însă așa?

Devine Covid-19 endemic?

OMICRON

„Covid e deja endemic”, spun unii, deci va trebui să ne învățăm să trăim cu el. Accentul e pus pe endemic, care – sugerează ei – ar însemna că boala nu va dispărea vreodată, ci va circula precum o gripă, va fi o neplăcere anuală, din ce în ce mai ușor de ignorat. Doar că endemic nu înseamnă neapărat mai ușor.

Malaria, hepatita și SIDA sunt endemice, în unele părți ale lumii, dar asta nu înseamnă că sunt boli mai ușoare.

Până acum, COVID-19 a funcționat în valuri, cu variante noi care le-au înlocuit aproape complet pe cele anterioare. În momentul de față, Delta și Omicron par a circula în paralel, cu cea din urmă mai infecțioasă, dar mai puțin gravă. Însă, chiar dacă varianta Omicron și-a făcut simțită prezența mai târziu, nu e urmașa Deltei, ci s-a dezvoltat separat, dintr-o altă linie a virusului.

Prin urmare, nu e deloc obligatoriu ca variantele ulterioare ale virusului să fie tot mai ușoare. Există oricând posibilitatea să apară o versiune nouă, care să combine, de exemplu, infecțiozitatea și capacitatea de a ocoli vaccinurile de la Omicron cu virulența Deltei.

Există însă și opțiunea în care coronavirusul se va alătura rudelor sale mai vechi care provoacă răceli – cei care spun „endemic” asta sugerează. Nu este încă acolo însă, după cum numărul ridicat de decese o arată în continuare.

Mai FUNCȚIONEAZĂ RESTRICȚIILE?

OMICRON

Pe măsură ce crește sentimentul că întâlnirea cu boala e inevitabilă, scade și apetitul pentru măsurile anti-pandemice. Doi ani de restricții, măști și izolare sunt mult. Politicienii, citind opinia publică, se mișcă și ei în aceeași direcție a „trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, presupunând, desigur, că n-o să fim printre procentele alea, puține, dar încă semnificativ mai multe decât la gripă, care nu mai apucă să-și spună povestea bolii.

La un an de la apariția unui vaccin, există sentimentul că doar cine n-a vrut nu și l-a făcut. Iar acum, cu un Omicron rampant, se ignoră oricum faptul că cei vaccinați fac forme mai ușoare ale bolii, iar campania a stagnat.

Evident, nu toate restricțiile s-au ridicat și nici n-o să se întâmple prea curând – sunt încă sute de mii de cazuri, iar la terapie intensivă s-a trecut de 1.000 de internări –, însă e destul de clar că tendința va fi să se treacă de la o cerință, la o recomandare. Mai ales că, în contextul actual, oricum toată lumea privește măsurile așa – ca o simplă recomandare pe care o pot încălca oricând cred că riscul e suficient de mic.

Cel mai probabil, odată cu încălzirea vremii, numărul cazurilor va scădea semnificativ, și presiunea pentru „revenirea la normalitate” va crește. Rămâne însă de văzut dacă virusul va fi înțelegător și va asculta de recomandările specialiștilor, transformându-se în variante din ce în ce mai puțin letale sau dacă ne va surprinde iar cu o variantă care ne va mai bloca o dată în case. Șansele sunt mai aproape de 50-50 decât și-ar dori oricine.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Vineri, 4 februarie, au început Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, într-un context politic destul de inflamat. Multe dintre țările occidentale au boicotat evenimentul, în timp ce Vladimir Putin a fost prezent și a profitat de ocazie pentru a transmite un mesaj politic comun ruso-chinez care arată că războiul cu Ucraina încă e posibil. Jocurile se vor încheia pe 20 februarie.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Australiei, Canadei și Noii Zeelande, a sărbătorit 70 de ani de domnie, duminică. Este cel mai longeviv monarh în viață, cel mai longeviv monarh britanic și femeia care a domnit cel mai mult peste una sau mai multe națiuni. Regina, care are 95 de ani, a profitat de ocazie să anunțe încă o dată că succesorul ei va fi fiul său, Charles.

Un conflict neașteptat a izbucnit în USR, între președintele Dacian Cioloș și Biroul Național, dominat de suporterii lui Dan Barna. Cioloș acuză că nu-și poate pune în aplicare programul, deși a câștigat alegerile interne, în timp ce echipa Barna spune că îi este forțată mâna, cu cereri nenegociabile și amenințarea cu demisia.

Mai multe organizații, printre care și Biserica Ortodoxă, dar și președintele Academiei Române, s-au distanțat de AUR, după ce noul președinte de onoare al partidului, Călin Georgescu, a lansat mai multe teme controversate, inclusiv o tentativă de recuperare a legionarismului. Disputa se poartă acum și în partid, între George Simion și cuplul Sorin Lavric/Claudiu Târziu. Nu că ar avea o problemă cu asta, ci mai mult cu faptul că Georgescu vorbește prea devreme.