
De Mihai Ghiduc
Foto Getty images
Nu publicul eSTE de vină pentru EXISTENȚA TELEVIZIUNILor DE SCANDAL
Cronica
săptămânii
/
S-a tot făcut afirmația „asta cere publicul”, în contextul scandalului declanșat de felul în care România TV a înțeles să folosească moartea Iuliei Marin pentru a ataca Libertatea și „presa soroșistă”. De asta ar exista televiziuni de scandal, pentru că sunt oameni care se uită la ele.
Audiența este printre ultimele motive pentru care se întâmplă acest lucru. Televiziunile de scandal există, în primul rând, pentru că politicienii au nevoie de ele. Susținute cu bani de la partide, acestea sunt folosite în diverse campanii de promovare dar, mai ales, pentru a amplifica scandalurile politice pe care diverșii „spin doctori” angajați de partide le gândesc.


+ perfect vest
TRAIAN BĂSESCU ȘI LIVIU DRAGNEA SUNT DOI DINTRE POLITICIENII CARE AU CONTRIBUIT, VOLUNTAR SAU NU, LA DEGRADAREA TELEVIZIUNILOR românești
De aici începe dezastrul.
Televiziunile de scandal mai există din cauza alianței nefirești dintre afaceri și politică. Tot felul de personaje au descoperit că cele mai bănoase combinații se fac cu politicienii potriviți, iar utilizarea unui canal media pentru a-i sprijini pe cei care le vor semna contractele sau vor lua deciziile ce le vor umple conturile e un efort care „merită făcut”.
Televiziunile de scandal există pentru că justiția e slabă și îi lasă să fugă din țară pe acești afaceriști, atunci când sunt prinși cu măgării și trimiși în judecată de (ce a mai rămas din) DNA sau Procuratură.
Televiziuni ca România TV există și pentru că autoritățile întorc capul atunci când diverși afaceriști veroși aleg să-și controleze afacerile prin intermediul unor intermediari, ocolind astfel obligația presei video de a-și dezvălui sursele de finanțare.

CONDAMNAT DE DNA, FONDATORUL ROMÂNIA TV A FUGIT ÎN SERBIA în 2016 și „a vândut” TELEVIZIUNEA
România TV rezistă și pentru că autoritatea care trebuie să o supravegheze, CNA, este numită de aceiași politicieni care au interesul ca astfel de platforme să existe – și prin urmare, se preface că ia măsuri, dar încearcă să le ia în așa fel încât să-i vină în ajutor.
Televiziunile de scandal există și pentru că companiile care-și fac publicitate online nu se preocupă de ce apare în jurul reclamelor lor și acceptă planul de media propus de agențiile cu care lucrează fără a se întreba dacă banii lor nu alimentează un mod greșit de a face jurnalism.
Televiziunile mai există și pentru că diverși (pseudo)jurnaliști au ales să nu-și mai facă meseria, pentru că preferă să-și petreacă timpul printre politicieni, obținând foloase financiare și alimentându-și vanitate că se învârt în cercurile „care contează”. România TV & co. există și pentru că în spatele camerelor sunt zeci sau sute de oameni care-și văd de pătrățica lor și își spun „asta e, e doar un job” – atunci când nu încep să creadă că e bine ce fac – și care nu vor să-și riște veniturile în numele unor principii deontologice.
Publicul? Ei bine, publicul se uită la ce i se oferă. Evident că, dacă li se oferă scandal, vor exista telespectatori care să se uite la scandal. La fel cum, dacă li se oferă showuri cu mâncare, se uită la acestea, la fel cum există un public pentru snooker („cel mai plicticos joc din istorie” – insista un amic) și cum, dacă brusc toate televiziunile ar alege să susțină dezbateri în stilul Oxford, s-ar vorbi la piața despre particularitățile acestui stil de dezbatere.

EXISTĂ PUBLIC CHIAR ȘI PENTRU TURNEELE DE GOLF TRANSMISE CU COMENTARIU ÎN ROMÂNĂ
Nu spun că publicul e influențabil, spun doar că n-are un cuvânt de spus în a influența ceea ce se întâmplă pe micul ecran, atâta vreme cât scopul acestor televiziuni nu e și n-a fost vreodată interesul public, ci interesul particular al finanțatorilor și susținătorilor.
Și dacă vrei o dovadă că nu audiența influențează televiziunile de scandal, chiar săptămâna aceasta, FOX News, una dintre televiziunile americane cele mai apropiate de modelul România TV, a renunțat peste noapte la cel mai urmărit prezentator al postului.

Tucker Carlson a fost dat afară peste noapte, fără ca măcar să primească o emisiune de adio
Demiterea lui Tucker Carlson a avut loc la câteva zile după ce postul a acceptat să plătească 787,5 milioane de dolari celor de la Dominion Voting Systems pentru că i-au acuzat că ar fi furat alegerile din 2020. În timpul procesului, au fost făcute publice numeroase mailuri și SMS-uri compromițătoare date de Carlson, ceea ce, cel mai probabil, au contribuit la plecarea prezentatorului.
Dacă Victor Ciutacu ar deveni o povară pentru România TV, și el ar păți la fel, dar România e departe de a fi o țară în care eventuale procese să se încheie cu daune de milioane. Deci nu-i vreun pericol pentru postul lui Ciutacu – și nici vreo șansă ca, într-un viitor apropiat, piața televiziunilor de știri să se responsabilizeze.
Dimpotrivă, aș zice.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.