De Mihai Ghiduc

»

Sport sau abuz?

Corpul și mintea unor copii sunt distruse de adulți iresponsabili pentru un pumn de medalii

Cazul Kamilei Valieva e încă un exemplu că gimnastica și patinajul artistic n-ar trebui să fie la olimpiADĂ

Ultimele decenii au dezvăluit zecile de abuzuri la care au fost supuse (mai ales) tinere fete, abia intrate la pubertate, pentru a deveni atlete „grațioase” și a gratula adulții cu un pic de mândrie națională și, uneori, cu ocazia de-a privi nestingheriți la corpuri pentru care, în alte contexte, ar fi considerați perverși periculoși.

Dopaj sau greșeală?

kamila valieva

La această Olimpiadă rușinoasă din multe puncte de vedere – că s-a desfășurat într-o țară totalitară, că a precedat un război anunțat, că a fost acceptată în competiție o țară cu istoric în dopajul în masă –, problema existenței unui sport abuziv ar fi putut fi trecută cu vederea. Asta dacă nu ar fi produs cel mai mare scandal al competiției.

După concursul pe echipe, s-a aflat că patinatoarea rusă Kamila Valieva fusese prinsă cu o substanță interzisă la o competiție din toamna trecută.

Medaliile nu au mai fost acordate, iar acuzațiile au început să curgă. Scuza patinatoarei, că a luat din greșeală pastilele bunicului, a fost ridicolă. Într-un final, i s-a permis să concureze în competiția individuală, dar presiunea a făcut-o să cadă de două ori, asta după ce în proba de dinaintea acuzațiilor devenise prima patinatoare din istorie care reușea un cvadruplu Axel.

Presiunea a căzut pe patinatoare, deși Kamila Valieva are doar 15 ani. Să fim serioși, nimeni nu crede că, indiferent cum a ajuns să se dopeze, a fost din proprie inițiativă. Antrenoarea Eteri Tutberidze e cunoscută pentru sistemul ei despotic de pregătire și pentru felul în care a abuzat și alte tinere patinatoare. Multe n-au putut face față regimului de antrenament și au ajuns să se retragă înainte de a împlini 18 ani.

Dacă a existat un dopaj, Tutberidze are măcar o vină morală, aceea de a pune presiune pe o copilă, asta dacă nu l-a organizat chiar ea. La urma urmei, Rusia deja a concurat la olimpiadă sub steagul comitetului olimpic național și nu al țării ca (pseudo)pedeapsă pentru dopajul de stat de la o altă Olimpiadă de iarnă rușinoasă, ce de la Soci.

Prea mult abuz, prea puțină artă

patinaj artistic

La fel ca în gimnastică, vina pentru genul acesta de abuzuri e și a sportului. Așa cum România a distrus corpuri și minți de copii pentru gloria unor medalii, cum un doctor american a abuzat sexual zeci de tinere pentru că a avut acces la ele, și patinajul artistic refuză să-și accepte problemele și să scape de proprii abuzatori.

Un sport anchilozat, condus de persoane care nu vor să-și piardă privilegiile, preferă să privească în altă parte când e vorba de abuzuri fizice și psihice. Comitetul Olimpic nu vrea să-și piardă „bijuteria” și nu intervine pentru a forța schimbarea.

Imaginea unor copii care plâng în timp ce țin în brațe păpuși de pluș n-are nicio legătură cu spiritul olimpic.

În spatele dramelor pe care le vedem pe ecrane pentru că se întâmplă la o competiție majoră, sunt zeci și sute de alți copii care nu ajung să concureze, care-și încheie cariera din cauza accidentărilor sau a abuzurilor psihice, fără glorie, fără bani și, adesea, cu un corp care va suferi toată viața pentru că a fost pus să facă eforturi neomenești în momentul în care era în plină dezvoltare.

N-ar suferi multă lume dacă gimnastica și patinajul artistic, așa cum sunt ele definite acum ar dispărea, și – mai ales – n-ar suferi niște copii. Dar chiar și soluția introducerii unei vârste minime care să fie cea a majoratului sau una foarte apropiată de ea ar fi cât se poate de decentă.

Pentru asta însă e nevoie ca oamenii care conduc aceste sporturi să fie deschiși la schimbare, nu să fie preocupați de forma și dimensiunile rochiilor. Și, cu siguranță, ca antrenorii care încurajează dopajul tinerelor minore să nu mai aibă acces la acest sport.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Dictatorul rus Vladimir Putin a decis să ocupe oficial cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, sub pretextul „menținerii păcii”. Mișcarea a fost anunțată după încheierea Olimpiadei de Iarnă, probabil pentru că n-a vrut să le strice petrecerea chinezilor. Țările occidentale au anunțat sancțiuni.

Olimpiada s-a încheiat cu victoria Norvegiei, cu 37 de medalii, dintre care 16 de aur. Țara nordică a fost urmată de Germania, China și SUA. Ca de obicei în cazul sporturilor de iarnă, România n-a obținut nicio medalie.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are COVID-19, asta după ce și alți membri ai casei regale au fost testați pozitiv. Vestea l-a făcut pe Boris Johnson să amâne o decizie de ridicare a restricțiilor. Se pare că simptomele reginei sunt ușoare, dar, la 95 de ani, riscul de a face o formă mai gravă a bolii e ridicat.

Protestul antivacciniștilor din Canada s-a încheiat, după ce premierul canadian Justin Trudeau a apelat la legislația pentru situații de urgență, iar poliția a eliminat ultimii protestatari și vehiculele acestora din centrul orașului Ottawa. Manifestația a durat trei săptămâni, timp în care s-a încercat și blocarea granițelor cu SUA.