
Mihai Ghiduc
3 mai 2019
Cronica săptămânii: Răzvan Ciobanu, o tornadă și o discuție despre presă
Probabil cel mai mare avantaj al zilelor libere de Paști urmate aproape imediat de zilele libere de 1 Mai ar fi trebuit să fie faptul că și-au luat concediu și comentatorii online, și politicienii care țineau capul de afiș al încurcăturilor și măgăriilor săptămânale. Zilele astea ar fi trebuit să fie cu imagini ca aceasta:
Din păcate, soarta și natura le-a dat cârcotașilor destule subiecte pentru a se băga în seamă.
Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a încetat din viață din cauza unui accident de circulație, în a doua zi de Paști. Așa cum te-ai fi așteptat, puțină lume a vorbit despre creațiile sale.
În lumea mică plină de orgolii mari a modei autohtone, Răzvan Ciobanu era un personaj controversat, dar apreciat. Colegii de breaslă i-au adus un omagiu, însă internetul a avut alte subiecte de discutat.
S-a luat în discuție orientarea sexuală a lui Răzvan Ciobanu, văzută de habotnicii de serviciu drept semn divin. S-a discutat dacă Biserica va ține sau nu o slujbă pentru el, după ce a apărut o știre dubioasă care susținea că nu se va întâmpla asta. Evident, știrea s-a dovedit falsă. Și s-au găsit politicieni care să folosească momentul pentru a deschide discuția despre consumul de droguri, în frunte cu președintele Senatului.
La Drajna, o tornadă a întrerupt drumul celor care mergeau sau veneau dinspre mare. Mi-a luat ceva vreme să găsesc sursa originală a fotografiei care a împânzit netul.
Din fericire, n-au fost victime, deși un șofer a reușit performanța incredibilă de a subestiba puterea vântului, închipuindu-și că n-ar putea răsturna un autocar de câteva tone. A greșit!
În România, tornadele sunt un fenomen rar și nimeni nu e pregătit pentru ele. S-a tot discutat dacă n-ar trebui ca sistemul RO-ALERT să anunțe formarea uneia - și da, probabil că ar trebui. Dar n-ar strica nici să citești un articol despre ce trebuie să faci dacă vezi o tornadă când conduci, publicat într-o țară care are de-a face cu aceste fenomene mult mai des.
Paștele a eclipsat faptul că a început campania electorală pentru europarlamentare (ceea ce aproape că pot paria că n-ai remarcat). Iată ce spune bunica despre asta în clipul viral realizat de Mircea Bravo.
Sunt niște alegeri importante mai ales pentru că în Parlamentul European ar putea ajunge mai mulți reprezentanți ai unor partide extremiste.
Așa că îți recomandăm să mergi la vot, mai ales că e simplu. În România, poți vota în orice secție. Dacă vei fi în străinătate, găsești mai jos o listă cu secțiile de votare.
Până să ajungem să ne deprime rezultatele, hai să ne amuzăm cu o întâmplare din Italia. Extremistul ministrul de interne Mateo Salvini, mare apărător al tradiției, a fost trollat de un cuplu de lesbiene chiar la o conferință despre „valorile familiei”.
Două știri despre artă:
În Polonia avem un guvern cu viziuni la fel de tradiționaliste ca cel la lui Salvini. Directorul unui muzeul de stat a decis să scoată un clip în care o femeie mânca o banană, chit că, realizat în timpul comunismului, acesta avea alte conotații decât unele erotice.
Pentru cine s-a născut mai târziu, bananele erau iPhone-ul generației care a copilărit în anii '80.
S-a lăsat cu proteste și cu multe poze cu banane pe Instagram.
Hashtag-ul folosit de protestare e #bananwrogiemnarodu, ceea ce înseamnă „banana e inamicul națiunii”.
Se întâmplă și în România. Mugur Grosu a descoperit că la Târgu Jiu, bustul Arethiei Tătărescu, căreia orașul îi datorează realizarea ansamblului Brâncuși, a fost dat jos de pe soclu pentru că a fost considerat prea „generos”.
Acum ceva vreme, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au cerut ajutorul pentru a-și putea cotinua munca de documentare a disporei românești – aveau nevoie de cartele de Internet.
Le-a sărit în ajutor DIGI, prin filiala lor din Spania, dar probabil că Elena și Cosmin nu-și închipuiau că asta le va aduce subiectele în rulotă.
Ne-am gândit la ei și pentru că azi este Ziua Presei. Presă care încă își caută locul într-o lume care suferă de deficit de atenție, dar care vrea mereu să fie informată.
Că veni vorba de presă, România a ajuns și în cea internațională, cu vrăjitoarele care au învățat să folosească Internetul pentru a-și face vrăjile mai puternice (și conturile mai pline).
Tot din presa internațională aflăm despre adăpostul bucureștean pentru adolescentele care ajung victimelor traficanților umani, în pericol tocmai din cauza acestora.
Între timp, Deutsche Welle vizitează capitala gastronomică a României. Care nu este Piața Obor, spre surpinderea multora.
Am lăsat la urmă acest subiect, în caz că nu te-ai uitat încă la ultimul episod „Game of Thrones”. Sau „Avengers: Endgame”.
SPOILER ALERT!

După ce ne-am pregătit vreme de șapte sezoane și două episoade pentru marea bătălie cu Regele Nopții și-am pariat toți banii pe Jon Snow, s-a dovedit că Winterfell-ul și lumea sunt salvate de cea mai mică eroină: Aria Stark.
Profit de ocazie să vă spun că actrița Maisie Williams a lansat un podcast:

Nici o relație de rudenie între Arya și Tony Stark, care are și el un rol important în rezolvarea problemelor răzbunătorilor în „Avengers: Endgame”. Cel mai nou film Marvel a dărâmat toate recordurile de încasări în weekendul de deschidere, e deja pe 6 în topul all-time, și țintește locul ocupat de „Avatar”. Era și timpul!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.