De Mihai Ghiduc

»

Rafa x 21

Învingător neașteptat la Australian Open, Rafael Nadal duce rivalitatea dintre „cei trei mari” la un nou nivel

Rafael Nadal a câștigat al21-lea titlu de Grand Slam din carieră, duminică, la Melbourne

Spaniolul de 35 de ani a revenit de la 0-2 la seturi în finala cu Daniil Medvedev și s-a impus cu 2-6 6-7(5-7) 6-4 6-4 7-5, după un meci spectaculos care a durat 5 ore și 24 de minute. Nadal nu mai revenise niciodată de la două seturi pierdute într-o finală de Grand Slam și nu mai câștigase în Australia de 13 ani, din 2009.

O EPOCĂSPECIALĂ

big three

Iubitorii tenisului au trăit o perioadă nemaiîntâlnită în ultimele două decenii. Din 2003, când Roger Federer câștiga primul său Grand Slam, fix în momentul în care se încheia era Sampras-Agassi, trei mari campioni (Nadal, Federer și Novak Djokovic) s-au luptat pentru a-și înscrie numele în istorie, depășind rând pe rând recorduri ce păreau incredibile cu câțiva ani înainte. Însă cel a Marilor Șlamuri câștigate e cel mai prestigios dintre toate.

Din 2004 încoace, cei trei au câștigat toate Grand Slam-urile jucate, cu doar 12 excepții. Nadal l-a câștigat pe primul în 2005, Djokovik în 2008.

La finalul anului trecut, ajunseseră cu toții la egalitate, câte 20 fiecare, și absolut toată lumea îl vedea pe Djokovic drept cel care urma să depășească acest prag. A fost cât pe ce, la US Open, unde avea șansa să câștige toate marile șlamuri din 2021, însă a fost învins de același Daniil Medvedev cu care s-a înfruntat Rafa acum.

Apoi, încăpățânarea lui Djokovic de a nu se vaccina l-a pus în postura de a pierde dreptul de a evolua la Australian Open, după o bătălie juridică cu autoritățile de la antipozi – marii campioni de pe teren nu sunt, mereu, și mari campioni în afara acestuia.

Chiar și fără Djokovic, Nadal venea la un turneu pe care îl câștigase doar o singură dată, pe suprafața cu care e cel mai puțin prieten și după câteva luni de pauză, din cauza unei accidentări la piciorul stâng. Și juca împotriva lui Medvedev, care părea a fi cel mai în formă jucător pe hard al momentului (de fapt, rusul a avut mai mulți ași, mai multe lovituri câștigătoare și mai multe puncte în finala pe care a pierdut-o). Victoria e mai mult decât meritată.

Cine va avea mai multe trofee?

big three

Pentru Nadal, victoria cu numărul 21 e un bonus. Ar putea, peste doar câteva luni, să ajungă la cota 22, pentru că este marele favorit al turneului de la Roland Garros. Acolo, Nadal e privit ca un zeu, după ce a câștigat turneul de 13 ori, pierzând doar trei meciuri (cât să câștige și Federer o dată și Djokovic de două ori). Sârbul l-a învins anul trecut, în semifinale, dar nu se știe dacă va participa anul acesta – francezii au spus că primesc doar jucători vaccinați.

Indiferent de disputa pentru cele mai multe mari șlemuri câștigate, Rafael Nadal va rămâne în istorie drept cel mai bun tenisman pe zgură din toate timpurile.

Mai interesant e că Nadal pare și cel mai detașat de această rivalitate. Pentru el, deja ceea ce a realizat, ceea ce toți trei au realizat, e spectaculos – orice victorie care mai vine e doar un bonus. Mai toate declarațiile sale sună așa. La 35 de ani, Rafael știe că se apropie de finalul carierei și că nu va putea să-și adauge la nesfârșit trofee în palmares.

Roger Federer are deja 40 de ani și e mai mult accidentat, e puțin probabil să mai câștige – ultima dată a făcut-o la 36 de ani –, chiar și la Wimbledon, pe iarbă, suprafața sa favorită (dar unde n-a mai câștigat din 2012). Djokovic, cel mai interesat de locul în istorie, pare a avea cel mai mult timp, dar și fereastra sa se îngustează – împlinește și el 35 de ani în luna mai, e doar cu un an mai mic decât Nadal.

În realitate, era celor trei mari pare a se apropia de sfârșit, iar fiecare meci și turneu în care Federer, Nadal și, da, chiar și „nesuferitul” Djokovic joacă și fiecare trofeu pe care-l ridică deasupra capului este un bonus pentru iubitorii tenisului. Pentru că, indiferent cine va sfârși cu cele mai multe trofee, istoria îi va privi mereu la pachet – cei trei jucători care, vreme de două decenii, au câștigat peste 60 de de turnee de Grand Slam. Împreună.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

O consilieră locală USR din Mogoșoaia a fost agresată de doi colegi, de la PNL și PMP, stârnind din nou discuții publice despre violența din politica românească. Consilierul PMP și-a dat demisia, apoi a revenit prompt asupra deciziei, pentru că niciun scandal nu ține prea mult.

Duminică, un lider al TNL Brașov a postat o imagine cu o consilieră USL cu un ochi învinețit (în Photoshop). După ce postarea a devenit publică, acesta a încercat să spună că e o glumă, până să iasă șeful PNL și să condamne public violența. Demisia a venit prompt, însă nu se știe cât o să dureze nici în acest caz.

Cântăreții canadieni Neil Young și Joni Mitchell și-au retras piesele de pe Spotify, ca semn de protest împotriva faptului că platforma găzduiește show-ul „The Joe Rogan Experience”, care promovează personaje și discursuri antivacciniste. Un moment bun pentru tânăra generație să aibă contact cu muzica acestora – pe alte servicii de streaming.

Judecătorul Stephen Breyer a decis să se retragă de la Curtea Supremă. Președintele Joe Biden anunțase deja că, dacă va avea ocazia, va numi o judecătoare de culoare și a reconfirmat săptămâna aceasta că se va ține de promisiune. Tabăra adversă a calificat decizia drept politică și și o formă de discriminare pozitivă – care ar fi un lucru rău, spun ei.