
de mihai ghiduc
Cronica săptămânii: proteste și relaxare
Dacă n-a fost suficientă repetarea anului 1918 pe care am trăit-o în această primăvară, SUA ne-a pregătit repetarea lui 1968. Revolte masive au pornit în statele americane după ce un bărbat de culoare, George Floyd, a fost ucis de un polițist alb care i-a ținut genunchiul pe gât timp de opt minute.

Dacă până acum protestele de după uciderea unei persoane de către poliție au fost pașnice sau limitate la un oraș, acum ele au devenit naționale. Ceva s-a rupt, poate și pentru că protestatarii au fost ignorați sau chiar agresați verbal atunci când au încercat metoda pașnică. „I Can’t Breathe”, ultimele cuvinte ale lui George Floyd, au fost repetate de mii de oameni.
Să nu uităm că însuși președintele american l-a atacat public pe jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick atunci când acesta a ales să protesteze punând un genunchi jos în timpul intonării imnului.
E drept că imaginile ne arată oameni care protestează violent, iar asta înseamnă că, în unele locuri, protestele au degenerat. Însă vedem și sute de mii de oameni care protestează pașnic. Și o poliție militarizată ca în zonele de război care trage cu gloanțe de cauciuc după oameni care nu fac nimic sau după jurnaliști. Doar a zis președintele că presa e “inamicul poporului”, nu-i așa?
Proteste #BlackLivesMatter, în sprijinul celor care denunță rasismul sistemic din SUA, au avut loc și în restul lumii, în țări ca Marea Britanie, Germania, Italia sau Canada.

Dar nu mai e pandemie?
Între timp, numărul celor bolnavi de COVID-19 nu scade semnificativ, la nivel global. S-a ajuns la peste 6 milioane de cazuri la nivel global, iar cele mai afectate țări sunt acum SUA, Brazilia, Rusia și Marea Britanie. În SUA, s-au depășit 100.000 de decese.
În aceste condiții, România relaxează de astăzi o parte dintre restricții. Nu mai e nevoie de declarație pentru deplasarea între localități, terasele și plajele vor fi deschise, sunt permise spectacolele cu mai puțin de 500 de persoane și competițiile sportive, dar fără spectatori, se reia traficul rutier și feroviar internațional.
Rămân închise mall-urile, multe zboruri sunt în continuare suspendate, iar purtarea măștii în spații închise este, în continuare, obligatorie.

Ce ne facem cu fumatul?
O altă obligativitate, în spațiile închise, este să nu fumezi, iar regula asta e mai veche decât pandemia. Dar pare a fi o regulă doar „pentru căței”, în accepțiunea premierului Ludovic Orban, care a fost prins fără mască și fumând. Scuza lui e că era ziua lui și o sărbătorea, ba chiar a încercat să se scoată plătind amendă pentru asta.
Ulterior au apărut noi poze cu premierul fumând, ceea ce arată de fapt un dispreț masiv pentru reguli. Să ne mai mirăm că patronii de restaurante au devenit din ce în ce mai creativ cu fumatul în interior? E drept, pandemia nu le dă voie să le deschidă, că cine știe ce idei le mai veneau.

Un român e cel mai bătrân om din lume
Dumitru Comănescu are 111 ani și 7 luni și este, de săptămâna aceasta, cel mai bătrân om de pe planetă. Acesta s-a născut în 1908, ceea ce înseamnă că era destul de mare ca să aibă amintiri din Primul Război Mondial, dar a prins și privatizarea spațiului cosmic.

Spațiul a intrat într-o nouă eră
Lansarea SpaceX-NASA a avut loc, cu succes, sâmbătă, după ce a fost amânată miercuri, din cauza vremii. E un eveniment aparte, pentru că e pentru prima dată când astronauții sunt trimiși în spațiu cu o rachetă privată. În plus, e prima dată după nouă ani când plecarea către Stația Spațială Internațională se face fără ajutorul rușilor.
Astronauții și-au întâlnit colegii duminică și par să fie încântați de condițiile de pe Stația Spațială. Gurile rele spun că au ales un moment bun să părăsească Pământul: stau departe și de pandemie, și de gloanțele de cauciuc ale poliției.

Mai multe știri în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.