De Mihai Ghiduc

»

Proteste și mănuși

Arestarea lui Aleksei Navalnîi i-a scos pe ruși în stradă, chit că temperatura nu era prietenoasă

Aleksei NAVALNÎi s-a întors în Rusia și a fost arestat. Rușii au ieșit în stradă ca să-i ceară eliberarea

ȘTIREA SĂPTĂMÂNII

SÂMBĂTĂ, SE VORBEA CHIAR DE O REVOLUȚIE

Dar este puțin probabil că așa ceva ar fi posibil, într-un stat autoritar în care Putin controlează organele de represiune, dar faptul că mii de oameni au înfruntat gazele lacrimogene, bastoanele și frigul arată că puterea acestuia e din ce în ce mai fragilă.

CUM S-a AJUNS AICI?

RUSIA

În toamnă, Aleksei Navalnîi, etern contracandidat al lui Putin, a fost otrăvit într-un oraș rusesc, într-o acțiune ce semăna cu alte activități similare organizate de ruși împotriva celor care-l deranjează pe țarul de la Kremlin. Navalnîi a supraviețuit și a fost tratat timp de câteva luni în Germania.

Între timp, Navalnîi a continuat să-l atace pe Putin, venind cu tot felul de dezvăluiri care au făcut înconjurul lumii și (desigur) al Rusiei.

Opozantul președintelui a arătat că atentatul împotriva sa chiar a fost organizat de Kremlin, după ce un spion nu foarte inteligent i-a dezvăluit întreaga operațiune la telefon, apoi făcând public un documentar de o oră despre palatul președintelui de pe malul Mării Negre, care a fost văzut de peste 86 de milioane de ori.

Nu-i de mirare că, odată întors în Rusia, însoțit de soție și avocat, Navalnîi a fost arestat chiar pe aeroport. Motivul „oficial” este că, fiind la tratament, nu s-a mai prezentat lunar la poliție, așa cum era obligat după arestarea și condamnarea anterioară care l-a împiedicat să candideze în alegerile prezidențiale.

CE S-a ÎNTÂMPLAT DUPĂ ARESTARE?

RUSIA

Rușii care-l sprijină n-au înghițit însă explicațiile cusute cu ață albă ale poliției și au ieșit cu miile în stradă, cerând eliberarea lui Navalnîi. Peste 3.000 de persoane au fost arestate ca urmare a protestelor din weekend, pe care poliția le-a întâmpinat, după bună tradiție autocrată, cu violență.

Chiar și în Irkutsk, un oraș siberian în care sâmbătă temperaturile au atins -50°C, regula „proteste urmate de arestări” a fost respectată. Oamenii și-au tras pe ei gecile groase și mănușile și au ieșit să protesteze, știind că nici Putin nu le poate face mult rău. Doar n-o să-i deporteze în Siberia.

Desigur, puțină lume se așteaptă ca aceste proteste să schimbe regimul politic de la Moscova, controlat cu o mână de fier de Putin de mai bine de două decenii, la fel cum nici protestele din Belarus n-au rezolvat – încă – nimic. Dar sunt semne clare că măcar o parte din ruși își doresc un altfel de țară și că, atunci când li se va oferi oportunitatea, o vor apuca cu ambele mâini. Chiar și dacă poartă mănuși, din cauza frigului.

VIRALULLUNII

APROPO DE MĂNUȘI

Poate că Bernie Sanders nu a ajuns candidatul care să-l înfrunte pe Trump, dar a furat, fără să vrea, luminile reflectoarelor la inaugurarea lui Joe Biden ca al 46-lea președinte american.

O fotografie cu senatorul american purtând mănuși făcute din pulovere reciclate a devenit sursa unor meme amuzante.

Sanders, decupat cu atenție și pus la dispoziția internauților, a apărut, fără voia lui, în tot felul de fotografii mai mult sau mai puțin celebre care au umplu Twitter-ul și Facebook-ul vreme de câteva zile. Profitând de ocazie, senatorul democrat a creat un sweatshirt cu celebra imagine, banii obținuți din vânzare fiind donați unei organizații de caritate din Vermont, care distribuie alimente bătrânilor care încearcă să se descurce singuri.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

O dispută între Mircea Cărtărescu și Olivia Steer, pe teme gramaticale s-a încheiat cu victoria scriitorului. Probabil că incidentul n-ar fi devenit știre dacă Olivia n-ar fi încercat să-l folosească pentru puțină campanie anti-vaccin. Spre ghinionul ei, cu efecte contrare.

Apropo de dispute publice, și opera Ancăi Mureșan din holul Universității de Medicină și Farmacie a dus la dispute pe eterna temă „e sau nu artă”, spiritul românului iubitor de fresce făcute de Sabin Bălașa fiind adânc lovit de arta abstractă, fără măcar o vagă trimitere la Miorița.

De astăzi, s-au deschis restaurantele, teatrele, cinematografele și – desigur – sălile de jocuri, la 30% din capacitate, în Capitală, în urma relaxării restricțiilor, după ce numărul oficial de cazuri de COVID-19 a scăzut. Măsura e considerată controversată, în contextul discuțiilor despre viralitatea noii tulpini britanice a coronavirusului.

Larry King, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din lume, gazdă vreme de 25 de ani a unui show de interviuri pe CNN și sursă de inspirație pentru multe emisiuni moderne, a murit sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, din cauza COVID-19.