De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

În plin val al treilea al pandemiei, o parte dintre români s-au supărat pe agentul sanitar

Proteste împotriva noilor restricții generate de epidemia de COVID-19 au avut loc în toată țara

Ce a surprins pe multă lume a fost că la niște proteste organizate de AUR au fost atât de mulți participanți și că oamenii respectivi nu par să mai aibă răbdare o lună ca să treacă încă un moment critic al pandemiei, în condițiile în care secțiile de ATI sunt pline.

Cine protestează și de ce?

MARȘUL ANTI-RESTRICȚII

S-au pornit discuții aprinse. O tabără vedea protestele drept cele ale unei grupări care promovează o atitudine anti-științifică, de la cei care nu cred că virusul există, la cei care cred că ar trebui să fie exclusiv problema celor care se îmbolnăvesc. Păreri care se suprapun, întâmplător sau nu, cu cele ale grupărilor neo-naționaliste iliberale. Faptul că mitingul a fost organizat de AUR susține această idee.

O altă tabără spune că la proteste au participat totuși și persoane care au fost afectate în mod direct de pandemie, de la cei care nu și-au mai găsit joburi, la cei care au rămas fără o sursă de venituri (în special din zona Horeca) și că prezența acestora la proteste nu valida, neapărat, viziunea și programul AUR.

Chiar dacă și a doua afirmație este adevărată, partea vizibilă a protestelor e cea care contează. Iar partea vizibilă e cea neo-naționalistă.

Cui îi folosește?

marșul anti-restricții

De exemplu, puțină lume a vorbit în timpul protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană de faptul că au participat la ele și „daci liberi” sau grupări cu pancarte pe care scria „Grădina Maicii Domnului” sau „Ridică-te Gheorghe…” care ulterior s-au regăsit printre susținătorii Coaliției pentru Familie și, acum, printre participanții la mitingul AUR.

La un protest poate veni oricine, însă manifestația este definită de cei care ies în față ca reprezentanți ai săi. Dacă în cazul Roșia Montană a fost evitată o asumare de către o grupare sau alta, fiind un protest civic, acum protestul a fost asumat de personaje care au un istoric clar: oameni care vor o Românie diferită, pe o altă traiectorie decât actualul parcurs european, în numele unei „suveranități” fals înțelese.

Singurii care au de câștigat dintr-o asemenea manifestație sunt AUR și rușii.

Nu-i de mirare că AUR a fost în fruntea protestelor, în timp ce canalul de propagandă rusesc Sputnik le-a sprijinit fățiș. O groază de personaje cunoscute drept simpatizante ale „vecinului” de la Răsărit – pe față sau ascuns –, de la Capsali la Pompiliu Diplan, au fost extrem de vizibile în această perioadă.

Și da, nu-i nicio contradicție în faptul că unii își declară pe față antipatia față de Rusia, în timp ce sabotează mai mult sau mai puțin vizibil fix lucrurile care împiedică ca influența Rusiei asupra României să fie una mai puternică. Rusia are nevoie de state izolate, nu de uniuni, iar asta înseamnă că e dispusă să sprijine naționalismul chiar și unul anti-rusesc.

Cumva, disputa despre participanții la miting s-a rezolvat aproape de la sine, pe măsură ce, de la o zi la alta, numărul celor care au ieșit în stradă a scăzut. Un semn clar că dacă au fost și protestatari care n-aveau treabă cu neo-naționaliștii, măcar unii dintre ei au observat instrumentarea politică a protestului și au refuzat să-l valideze.

Indiferent de motivație, în stradă nu par a fi cei care să-i fi înțeles poeziile lui Topîrceanu, ci mai degrabă cei care preferă viziunea politică a unui Goga, dacă e să vorbim de un personaj glorificat tot săptămâna asta, la Iași, cu o statuie, pentru activitatea – discutabilă – de poet, în ciuda activității politice antisemite și pronaziste.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Premierul Florin Cîțu a anunțat 1 iunie drept dată țintă pentru „revenirea la normal”. Se speră ca actualele restricții să scadă presiunea asupra secțiilor de terapie intensivă, în timp ce vremea caldă să încetinească răspândirea virusului. Până atunci, ar putea fi vaccinați măcar 5 milioane de români.

Pe 2 aprilie, o mașină a lovit doi polițiști și o barieră de protecție la intrarea în Capitoliul american. Unul dintre ofițerii loviți a murit, iar atacatorul a fost împușcat fatal de poliție. Incidentul nu a fost catalogat drept unul terorist după ce s-a descoperit că atacatorul avea probleme de sănătate mentală.

Gabi Lungă și Nelu Ploieșteanu, interpreți de muzică populară și lăutărească, au încetat din viață joia, respectiv vinerea trecută, în urma îmbolnăvirii cu COVID-19.

După ce o navă cargo a blocat pentru câteva zile Canalul Suez, cauzând întârzieri în programul ambarcațiunilor care trebuiau să ajungă din Asia în Europa și invers, traficul a fost reluat săptămâna trecută. Acesta a fost unul dintre cele mai costisitoare accidente navale din istorie.