Mihai Ghiduc
7 iunie 2019
Cronica săptămânii: Papa, poluarea și Cernobîl
___________
A venit Papa în România și toată lumea l-a lăudat pentru cât de frumos a vorbit. Spre deosebire de ai noștri, Papa chiar știe cum să vorbească pentru toată lumea.
Cel mai mișto lucru e că și-a cerut sucze romilor
E un lucru pe care ar fi trebuit să-l facă mai întâi bicerica ortodoxă, care a profitat mult mai mult de sclavia romilor, dar uite că a trebuit să vină Papa de la Roma pentru asta.

totuși ___________
Deși Papa Francis e un papă progresist, în termeni bisericești, nu degeaba pe la începutul anului ultraconservatorii au cerut cardinalilor să-l declare eretic, să nu uităm totuși că este reprezentatul suprem al bisericii catolice și că n-a făcut mare lucru în scandalurile preoților pedofili sau că, de curând, a comparat medicii care realizează avorturi cu asasini plătiți.

Avem o problemă cu poluarea
Comisia Europeană spune asta ___________
România are o mare problemă în ceea ce privește poluarea, mai ales cea produsă de traficul rutier, nu că n-ar fi fost evident lucrul acesta dacă ieși pe stradă. Municipiile României sunt poluate peste limitele admise cu PM 10, un amestec complex de particule care poate provoca boli letale.
În acest context, aflăm că Bucureștiul este capitala Uniunii Europene cea mai aglomerată, a treia din Europa, după Moscova și Istanbul, și a 11-a din lume, comform studiului anual despre trafic făcut de compania de navigație pe GPS Tom Tom.
în schimb, statul restituie taxa auto ___________
Particulele poluante nu se văd și tot șoferul e fericit că ANAF-ul a început să restituie, fix în perioada asta, taxele auto din anul 2017, adică fix anul în care, după eliminarea de către noul guvern a timbrului de mediu, au intrat în țară peste 520.000 de mașini SH, circa 55% dintre acestea fiind Diesel produse înainte de 2011, adică foarte poluante.
Între timp, USR a propus o nouă lege anti-fumat, ceea ce a dus la o tonă de discuții în contradictoriu pe facebook. nu-i singura idee controversată a săptămânii.

orban a propus Impozitarea IT-iștilor
o idee care nu a picat prea bine ___________
Președintele PNL, Ludovic Orban, mare amator de gafe politice, a deschis discuția despre scurtirea IT-iștilor de la plata impozitului pe venit, ceea ce nu-i neapărat o gafă. E o politică publică, poți fi sau nu de acord cu ea. Nu sunt singurul care crede că este mai bine să știm despre genul acesta de intenții din timp, nu să aflăm când se dă ordonața de urgență, eventual între Crăciun și Revelion.


S-a terminat „Cernobîl”
Miniseria HBO a ajuns la ultimul episod ___________
Aproape toată lumea (mai puțin rușii) a avut cuvinte de laudă. Prilej pentru multă lume să-și amintescă despre cum a aflat de explozie (eu eram la țară și mâncam zarzăre – aka caise, în moldovenescă). Dragoș Vasile explică foarte bine de ce, pentru România, una dintre țările afectate direct, serialul acesta are atât de mult impact.

Partea mișto este că scenariștii au pus scenariile, la liber, pe Internet.

30 de ani de la Tiananamen
o aniversare complicată ___________
Nimeni nu știe exact câtă lume a murit în piața Tiananamen, în 4 iunie 1989, iar autoritățile chineze fac orice pentru a face uitat acel masacru. Cel puțin, în Hong Kong și Macau, deși teritorii chineze (dar cu statut special), lumea a ieșit în stradă pentru a comemora evenimentul.
O telegramă a ambasadorului englez din acea perioadă îți poate da mai multe detalii despre ce s-a întâmplat atunci în China decât orice informație oficială care vine de la guvernul chinez.
și 75 de ANI DE la D-Day
Dacă tot suntem la aniversări ___________
Să marcăm și faptul că au trecut trei sferturi de veac de la unul dintre cele mai importante momente din cel de-al Doilea Război Mondial, debarcarea din Normandia. Macron și May au sărbătorit asta față în față, în timp ce casa regală britanică a ținut să marcheze momentul cu un tweet (un pic) nereușit.

Deși nu-i neapărat incorect, germanii au participat și ei la D-Day, doar că erau deja pe plaje.

Din păcate, lumea nu învață mare lucru
O veste proastă din Sudan ___________
Țara a fost scena unor proteste care au dus la schimbarea unui președinte ce stătea de cam multă vreme la putere cu un guvern „provizoriu” condus de armată. Manifestațiile au continuat și săptămâna aceasta, în speranța unor algeri libere, iar militarii de la conducere și-au spus că e cam multă democrație și au intevenit, violent, asupra protestatarilor – se vorbește de peste 100 de morți, deși autoritățile recunosc doar 42 de victime.

Aglomerație pe Everest
turism la cea mai mare altitudine ___________
A circulat în social media o imagine suprinsă pe Everest cu o coadă imensă de alpiniști, așteptând să le vină rândul la urcat pe munte, care semăna mai mult cu cozile de acum trei decenii decât cu ce te-ai aștepta de la un loc atât de izolat. Alex Gâvan are ceva de spus despre asta.


Simona, învinsă la Roland Garros
Halep n-a reușit să-și apere titlul ___________
Simona a câștigat anul trecut în capitala Franței, dar acum a fost învinsă, în sferturi, de adolescenta Amanda Anisimova. Vom, avea, cu siguranță, o nouă câștigătoare de Grand Slam, pentru că niciuna dintre cele patru semifinaliste n-a mai câștigat un asemeena titlu, și ar fi mișto ca aceasta să aibă 17 ani, e un lucru care nu s-a mai întâmplat de ceva vreme.
iată și Un articol foarte bun, din The New Yorker, despre Simona.

La final, ceva ce înțelegem doar noi

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.