Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mihai Ghiduc

Orașul mașinilor se schimbă

CRONICA SĂPTĂMÂNII

De la 15 august, costul parcării în București se mărește și va fi aplicat mai strict. Dar, stai, de ce nu se rezolvă mai întâi alte probleme?

Este întrebarea cu care s-a amânat vreme de decenii o soluție evidentă: descurajarea folosirii mașinii personale va crește calitatea vieții în București pentru toată lumea. Prin neaplicarea ei, orașul s-a dezvoltat pentru a fi folosit și invadat de mașini, în detrimentul oricăror altor participanți la viața urbană.

Apar mereu probleme mai urgente și prioritare, din perspectiva șoferilor. Nu sunt locuri de parcare (sau sunt prea multe mașini?), autobuzele nu vin la timp (sau sunt blocate în trafic?), nu sunt piste de biciclete (fiindcă prima bandă e mereu plină?), nu sunt benzi speciale pentru transportul în comun (vezi mai sus) etc. 

Și când o parte din aceste probleme se rezolvă, se găsesc altele, pentru că aparent măsurile nu se pot lua și în paralel.

Dar de ce nu există afișaje în stații care să-ți arate în timp real când vine autobuzul? Nu-i o întrebare pusă de mine, ci de cineva care ar vrea amânată măsura care se introduce de la 15 august până se rezolvă și asta. Or adevărul e că nu va fi niciodată perfect, că mereu vor exista probleme, dar că situația actuală nu mai poate continua.

Există o fotografie celebră (și des copiată) cu cât spațiu ocupă același număr de oameni dacă iau un autobuz, biciclete sau mașinile personale.

Și da, oricum ai privi lucrurile, nu e loc de atâtea mașini. Și da, știu că sunt destule momente în care mașina este necesară și că de la 15 august va crește costul folosirii ei și știu că perspectiva se schimbă atunci când ești șofer (sau pasager) și vrei să nu existe obstacole sau întârzieri. Însă sunt la fel de convins că Bucureștiul va supraviețui și va deveni mai plăcut cu măsura asta decât fără ea.

Iar alternativele chiar există și chiar sunt cât de cât în regulă, cel puțin comparativ cu anii anteriori. 

Poți ști în cât timp vine un autobuz sau tramvai folosind o aplicație (InfoSTB) care funcționează în timp real. Da, interfața e adesea greoaie, e de lucru aici, iar informațiile nu ajung și pe Google sau Apple Maps, dar e o schimbare față de acum doi-trei ani. Poți să-ți cumperi bilet direct de pe telefon cu 24pay, prin SMS sau să plătești cu cardul, altă problemă care părea nerezolvabilă.

Autobuzele noi chiar au aer condiționat, ba chiar pe unele rute au și scaune tapițate care au reușit să rămână intacte chiar și după doi ani de folosire. Da, tramvaiele și troleibuzele par a-și fi depășit cu mult durata de viață, și n-au scuzele din Praga sau Lisabona că ar fi modele iconice, dar vor sosi modele noi în lunile care urmează. 

Desigur, ar fi minunat dacă lucrurile astea s-ar produce mai repede, dacă nu s-ar amâna licitații sau dacă nu, fix acum, metroul ar circula mai prost fiindcă există o dispută între cine să plătească pentru acest mijloc de transport, Ministerul Transporturilor sau Primăria Capitalei. Ar fi grozav și dacă ar exista acele trenuri metropolitane promise de primărie, dar e OK și dacă unele dintre ele vor începe să circule de anul viitor, cum se spune acum.

E loc de îmbunătățit, foarte mult loc chiar. Dar poate că acum va exista mai multă lume care va avea nevoie de serviciile oferite de primărie, iar presiunea pentru îmbunătățirea rapidă a serviciilor va crește. Pentru că, dacă așteptăm să se rezolve tot înainte de a pune taxe pe locurile de parcare, nu vom face decât să mutăm discuția pentru câțiva ani mai încolo, cum am făcut și până acum.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.