De Mihai Ghiduc

»

Omicron vs sărbători

Încă nu se știu suficiente lucruri despre Omicron și tocmai incertitudinea este cea care încurcă pe toată lumea

Noua variantă a virusului, cu mai multe mutații, îngrijorează pe toată lumea, în special pentru că încă nu se știe cât de periculoasă E.

Omicron este peste tot acum. Cel puțin două cazuri au fost confirmate și în România, la persoane venite din Africa de Sud, în timp ce Marea Britanie și Danemarca au găsit sute. Varianta este prezentă acum în zeci de țări, pe toate continentele, și pare a se răspândi cu viteză. Pe de altă parte, discuțiile despre cât de complicat e COVID-19 dat de această variantă continuă.

e TRANSMISIBIL. DAR Este MAI PUȚIN LETAL?

OMICRON

Puținele certitudini legate de Omicron sunt faptul că are un număr extrem de mare de mutații, printre care și unele întâlnite în alte variante îngrijorătoare ale virusului SARS-CoV-2, și că pare a fi principalul motiv pentru care numărul cazurilor din Africa de Sud e în creștere. Puține – dar suficiente pentru a îngrijora oamenii de știință și autoritățile din diverse țări.

Mai departe, se vehiculează informații și cifre bazate pe date puține sau parțiale, așa că lucrurile se pot schimba. E de înțeles, COVID-19 e o boală care evoluează încet, e o diferență de măcar o săptămână între infectare și momentul când poate deveni periculoasă.

Ce se știe sigur e că Omicron se răspândește cu o viteză mai mare decât Delta, care era deja mai eficientă decât coronavirusul original.

O veste de care se agață toată lumea este că, până acum, Omicron n-a produs niciun deces. Ar fi aproape scenariul ideal. O variantă mai transmisibilă a virusului, care produce o formă ușoară a bolii, ar elimina destul de rapid din circulație celelalte variante, mai letale. Însă situația este la început și s-ar putea ca în săptămâna ce urmează veștile să se schimbe. Să nu fie doar o formă de „wishful thinking”.

Persoanele afectate în Africa de Sud sunt majoritar tinere și foarte tinere, iar acestea n-au fost afectate de forme grave ale bolii. Ba chiar apar vești despre un număr mai mare de cazuri la copii. Poate nu e atât de îngrijorător pentru cei mici, care pot duce boala, dar cu siguranță o situație care ar putea afecta din nou învățământul, și așa în suferință în ultimii doi ani școlari.

E destul de puțin probabil ca letalitatea virusului să scadă brusc la zero, iar o creștere accelerată a cazurilor dată de un virus care se răspândește mai ușor ar putea pune presiune pe sistemele sanitare chiar și dacă procentul celor infectați scade. România abia a putut face față valului generat de Delta, n-aș testa-o împotriva noii variante.

Cum se complică Sărbătorile?

OMICRON

Până acum, autoritățile din întreaga lume au luat mai degrabă măsuri de a limita transportul dinspre țările africane, în speranța că vor putea opri noua variantă. E din ce în ce mai evident că acest lucru nu s-a întâmplat. Cert este că, în multe țări europene, inclusiv România, s-a revenit la testarea obligatorie a persoanelor care vin din afara Uniunii, indiferent de starea vaccinală.

Din 20 decembrie, se va introduce un formular de localizare a pasagerilor pentru toate persoanele care intră în România – un document pe care alte țări îl folosesc de mult.

Nevaccinații care n-au trecut prin boală în ultimele șase luni care vin din UE vor trebui să-și facă test PCR-RT (nu rapid) și vor intra timp de zece zile în carantină dacă vin dintr-o țară aflată în zona roșie. Carantina e obligatorie și pentru persoanele nevaccinate care vin din afara UE. Fără testul PCR, carantina durează 14 zile.

Măsurile vor afecta călătoriile internaționale în perioada Crăciunului și Revelionului, când era de așteptat ca multe persoane să vină să-și viziteze rudele. Cum din momentul vaccinării complete până când certificatul digital devine valabil trebuie așteptat zece zile, fereastra în care cei nevaccinați o mai pot face se închide rapid – și asta doar dacă apelează la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, în caz că mai e disponibil.

E destul de puțin probabil ca noutăți despre Omicron să apară suficient de rapid ca să schimbe aceste reguli. Sărbătorile se vor desfășura sub spectrul incertitudinii și nu se știe câtă lume va desface șampania la finalul anului știind că 2022 arată mai degrabă ca o repetare a celor doi ani precedenți.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Curtea Supremă din SUA a analizat un caz care ar putea duce la anularea Roe v. Wade, decizia ce blochează interzicerea avortului în această țară. Republicanii din statul Mississippi vor să interzică avortul după a 15-a săptămână de sarcină, iar majoritatea conservatoare pare să le țină partea, dar o decizie nu va fi luată decât în vară. Anularea Roe v. Wade ar face avortul ilegal în cel puțin 15 state.

Un document intern al Uniunii Europene în care li se recomanda funcționarilor să nu presupună că toți cei cărora le scriu sărbătoresc Crăciunul a fost folosit de extremiștii de dreapta din Europa pentru a acuza, din nou, Bruxelles-ul de prea multă „corectitudine politică”.

WTA, organizatorul celor mai mari turnee de tenis feminin, a anunțat că nu va mai organiza evenimente în China din cauză că nu au putut-o contacta pe jucătoarea Peng Shui, dispărută din viața publică după ce l-a acuzat pe un fost lider comunist de abuz sexual.

Săptămâna aceasta, Angela Merkel, cancelar al Germaniei timp de 16 ani, va părăsi funcția. Ea va fi înlocuită de Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe și membru al partidului SPD. Germania va fi condusă de o coaliție formată de SPD cu două alte partide de stânga, Democrații Liberi și Verzii.