
De Mihai Ghiduc
O luăm de la capăt cu protestele?
CRONICA SĂPTĂMÂNII
Într-o mișcare care pare a sfida chiar motivul pentru care au ajuns la guvernare, senatorii PNL au decis să voteze un prag de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Cu 50.000 de lei mai mult decât propuseseră Grindeanu și Dragnea, în 2017, că deh, e inflație.
Și da, știu că au votat cot la cot cu peneliștii și cei de la PSD – dar măcar ei sunt consecvenți, nu s-au opus atunci ca să fie de acord acum – și UDMR – alții de la care nu mai are nimeni pretenții (plus că la ei nici nu se aplică; pădurile pe care le fură depășesc planul).

Decizia pare să fi fost luată duminică seară, la o întâlnire informală a liderilor coaliției, și comunicată senatorilor, care se scuză acum că au votat cum le-a cerut partidul.
E drept, PNL și PSD au dat (parcă prea) repede înapoi și au coborât pragul la 9.000 de lei – cel puțin în declarațiile făcute de Ciucă și Ciolacu. Proiectul de lege votat de Senat a trecut la Camera Deputaților, locul în care s-ar putea face această ajustare.
Cu alte cuvinte, un funcționar poate face abuz în serviciu, dacă nu face pagubă mai mare de 1.800 de euro. După cum remarca cineva pe Facebook, nu se întâmplă la fel în cazul unui cetățean care fură, de foame, trei pâini – închisoarea e garantată.
CUM S-A AJUNS AICI?
În 2017, pragul pentru abuz în serviciu era stabilit prin Ordonanță de Urgență și dat cu dedicație, cât să-i scape de probleme pe unii lideri PSD, printre care și Liviu Dragnea, președintele de atunci al partidului. S-a lăsat cu revolte în stradă și, în ciuda faptului că Avocatul Poporului și Curtea Constituțională s-au făcut că lucrează și au tras de timp, s-a ajuns la revocarea deciziei, ceea ce a calmat pentru o vreme spiritele.
Pentru PSD, consecințele au fost evidente. Liviu Dragnea a părăsit ulterior partidul, fiind înlocuit de Ciolacu, iar la alegerile din 2020, în ciuda unei reveniri (pe fondul renunțării la discursul agresiv), PSD a pierdut accesul la guvernare, dar și o serie de orașe importante, inclusiv Bucureștiul.

Au revenit însă atunci când PNL a decis că ar prefera să guverneze cu ei decât cu USR. Acum, iată, PNL le mai face un cadou – un prag generos.
Discuția despre prag a apărut după ce, într-o decizie din 2017, Curtea constituțională a „clarificat” abuzul în serviciu în sensul că „prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”. În aceeași decizie, CCR spunea că numai legiuitorul ar avea obligația de a stabili un prag valoric pentru comiterea faptei.
Că pragul acesta valoric ar putea fi stabilit și la 100 de lei nu le-ar fi trecut prin cap legiuitorilor.
În esență, argumentul lor este că, de teamă să nu ajungă la pușcărie, funcționarii publici amână semnarea unor acte, ceea ce întârzie tot felul de proiecte. Acest lucru s-ar întâmpla exclusiv pentru că legislația e confuză, nu pentru că ar urmări alte interese, susțin politicienii, care nu se gândesc nici la opțiunea de a face legislația mai puțin confuză, chit că ei o scriu.
PRAGuL CA PRAGUL, DAR SĂ VEZI CU PENSIILE
Într-un simulacru de ședință a comisiilor Senatului, au fost adoptate în bloc mai multe amendamente propuse de PNL-PSD-UDMR pentru legea pensiilor speciale și respinse, tot în bloc, cele ale opoziției. Legea va merge la vot, în Senat.
Problema acestei legi este că de reformarea sistemului acestor pensii în acord cu regulile europene depinde accesarea unor fonduri europene în valoare de milioane de euro, care ar fi disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Europa cere ca aceste pensii să fie sustenabile pe termen lung și să respecte principiul contributivității, România se face că nu înțelege și votează ce vrea.
Amendamentele propuse nu rezolvă toate aceste probleme, deși interzic cumularea mai multor pensii speciale, elimină o serie de sporuri luate în calcul la aceasta sau ca pensia să depășească venitul avut în activitate și introduc o impozitare progresivă a pensiilor ce depășesc 2.000 de lei.
Pare că guvernanții speră ca aceste măsuri să fie considerate suficiente de UE și să fie deblocate fondurile, pentru că, dacă banii nu vin, situația va fi destul de complicată.
Iar toate astea se întâmplă în condițiile în care mai e un an până la alegeri. PNL și PSD se pregătesc să facă rocada la guvernare în mai, dacă nu se ceartă până atunci, pe margine partidele lui Simion și Șoșoacă fac scandal, poate-poate mai crește euroscepticismul, USR tot scade în sondaje, iar REPER nu crește.
Vin vremuri agitate, iar guvernanții par a căuta motive să scoată lumea în stradă.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.