De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

O minciună bântuie internetul: vaccinul ar provoca sterilitate și avorturi spontane

GRUPAREA ANTI-VACCIN e foarte preocupată de soarta femeilor însărcinate. poate și deoarece coincide prea mult cu mișcareaanti-avort.

De fapt, femeile tinere sunt una dintre țintele favorite ale antivacciniștilor. Aceștia vor să le sperie fie că nu vor mai putea face copii, fie că îi vor pierde – pe cele deja însărcinate. Făcând asta, pun în pericol atât viața acestor femei, cât și a copiilor lor nenăscuți.

La noi, absurdul situației a fost și mai vizibil atunci când Diana Șoșoacă, una dintre cele mai vocale promotoare ale fake news-urilor, a spus că vaccinul „provoacă sterilitate pe trei generații”, cu nonșalanța omului care își inventează minciunile pe loc.

Siguranța se testează în timp

CUM S-A AJUNS AICI?

Confuzia legată de siguranța vaccinului la femeile însărcinate vine și de la felul în care sunt testate acestea. Într-o primă fază, atunci când vaccinurile au fost făcute prima dată disponibile, femeile însărcinate n-au fost incluse în teste – este o precauție necesară care se aplică la orice medicament sau vaccin testat. Ulterior, au fost făcute teste de siguranță separat, care au arătat că vaccinurile sunt sigure pentru acestea.

Nu că de aici a pornit dezinformarea. Antivaxerii știu că sarcina e un lucru important în viața unei femei și încearcă să le sperie oricum – n-au nevoie de dovezi pentru asta.

Nici nu e greu să le manufactureze, la o adică. De exemplu, deși avortul spontan pare ceva rar, nu e, iar circa 10-15% dintre sarcini se încheie astfel. În condițiile astea, la sute de milioane de femei vaccinate în întreaga lume, este imposibil să nu găsești persoane care să fi pierdut sarcina în lunile următoare vaccinului – fix același procentaj precum în populația generală.

Ar fi pierdut-o oricum, dar antivacciniștii vor folosi această poveste pentru a speria niște femei care sunt deja destul de îngrijorate de toate lucrurile ciudate care se întâmplă cu corpul lor.

Cât despre povestea cu „sterilitatea” și acumularea vaccinului în ovare, există deja studii care arată că acest lucru nu se întâmplă. Desigur, aceste studii sunt ignorate cu bună știință de gașca anti, care oricum s-a mutat deja la o altă acuzație până apucă cercetătorii să o demineze pe cea anterioară.

Lipsa de informare naște monștri

DE CE FEMEILE TINERE?

Desigur, pentru femeile tinere și sănătoase, riscul de a face o formă gravă de COVID-19 este mult mai mic. Însă, în cazul celor însărcinate, riscul crește. Serviciul de sănătate publică din Marea Britanie a spus că, dintre persoanele care au avut nevoie de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO) – plămâni artificiali –, practic ultimul lucru la care mai pot apela doctorii când o persoană nu mai poate să respire, o șesime erau femei însărcinate.

În România, e puțin probabil ca cineva să ajungă la ECMO, pentru că spitalele n-au așa ceva. Să pui în pericol sănătatea și viața ta și a copilului pe care-l porți în pântece pentru că așa au zis Șoșoacă și niște capete crețe de la televiziuni de scandal e de-a dreptul șocant.

Din păcate, situația nu este ajutată nici de medici, care transmit mesaje confuze și, uneori, chiar ei sunt cei care nu recomandă vaccinarea. Adesea, sunt aceiași medici care refuză să efectueze avorturi, pe motiv că nu-i lasă religia sau care pun și un medicament homeopat pe rețetă – poate ăsta e un semn că ar trebui să mai ceri cuiva o părere (apelarea la „a doua opinie” nu este foarte frecventă în România, iar medicii o descurajează activ).

În condițiile în care tinerele femei au fost ferite cu grijă de orice formă de educație sexuală care include și pregătirea pentru sarcină, iar informațiile se iau de la rude, prieteni și de pe internet, nici nu-i de mirare că există o confuzie generalizată. Iar antivacciniștii profită la maximum de asta, pentru că au găsit o țintă bună.

Nu sunt în poziția să dau sfaturi ce să faci dacă ești o femeie însărcinată sau care vrea să facă un copil, dar, știi ce, nici ei nu sunt. Vorbește cu un specialist – dar întreabă-l mai întâi ce părere are de Stodal. Dacă ți-l recomandă, caută alt specialist.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a prezentat Parlamentului un guvern format numai din miniștri PNL și UDMR. Sunt foarte puține șanse ca acesta să treacă la vot, în condițiile în care atât PSD, cât și USR au spus că nu-l votează.

Liderii lumii se întâlnesc la Glasgow, în Scoția, pentru a discuta despre viitorul planetei. Se așteaptă ca la Conferința pentru Schimbările Climatice (COP 26) să se ia măsuri care ar putea limita creșterea temperaturii medii globale anuale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Peste un milion de români s-au vaccinat în ultimele două săptămâni, cifra totală ajungând la 7 milioane. Din păcate, acesta este nivelul la care se aștepta să fim la 1 august, iar numărul celor care se vaccinează zilnic începe să scadă semnificativ. Și chiar dacă valul 4 pare în scădere, e un semn destul de clar că lucrurile nu vor reveni la normal până în vara viitoare.

Simona Halep a fost învinsă în finala turneului Transylvania Open de la Cluj-Napoca de estona Anett Kontaveit. Este pentru prima dată din 2013 când Simona nu câștigă niciun turneu într-un an. În aceste condiții, ea a ieșit din Top 20 WTA.