De Mihai Ghiduc

CRONICA SĂPTĂMÂNII

Meserii „tradițional” masculine sunt „sub asalt”, așa că bărbații se pricep acum la ceva nou: orgasmul feminin

Din nou, social media arată cât de adânc înrădăcinate sunt rasismul și misoginia în societatea românească

Popularul show de televiziune „Chefi la cuțite” a fost câștigat, pentru prima dată în nouă ediții, de o femeie. O femeie romă. În același timp, câteva dintre meciurile de fotbal de la Euro 2020 au fost comentate (și) de o femeie, spre șocul unei audiențe majoritar masculine, dacă e să ne luăm după social media.

NARCISA BIRJARU

chefi la cuțite

O femeie de 24 de ani a câștigat, pentru prima dată, „Chefi la cuțite”, un show culinar care a devenit foarte popular, mai ales acum, când toată lumea a învățat să gătească în pandemie. Nemulțumiți de decizia juriului, o parte dintre români au luat cu asalt paginile emisiunii, concurenților și ale celor trei chefi care coordonau echipele, pentru a se plânge.

Și, pentru că Narcisa Birjaru e romă, comentariile au degenerat în rasism. Problema a fost amplificată și de faptul că zvonurile despre victoria Narcisei au început să curgă cu câteva zile înainte de difuzarea finalei (emisiunea fiind înregistrată).

Prin urmare, misoginia sau rasismul au fost camuflate în discuții despre aranjamen-tele producătorilor, care i-ar fi faultat pe bucătarii „cu experiență”. Deși majoritatea concurenților văzuți cu șanse lucrau în domeniu de puțini ani și aveau sub 30 de ani, unora li s-a părut suspect că o femeie romă, de 24 de ani, a luat punctaje mari cu preparate tradiționale, în dauna unor farfurii care arătau ca într-un restaurant de lux.

În lumea toxică a comentariilor online, în care femeile cu păreri sunt trimise „la cratiță” de fiecare dată când adversarii rămân fără răspuns, nu apare niciun semn de întrebare atunci când aceleași persoane nu concep că o femeie poate fi chef, cum ne place mai nou să le spunem bucătarilor.

Degeaba le spune toată lumea că, dincolo de aspect, contează gustul – părerile sunt deja formate. Aceleași persoane care se vor grăbi să caute gust și tradiție în farfurie, în orice restaurant de aici sau de aiurea, cred că acel lucru nu e „haute cuisine”, uitând că există și chioșcuri stradale prin Asia cu trei stele Michelin.

IOANA COSMA

EURO 2020

Dacă în bucătărie supremația bărbaților mai poate fi contestată, în fotbal e și mai greu. Ioana Cosma a prezentat, alături de Mihai Mironică, meciul de fotbal Ungaria-Portugalia de la Euro 2020 și multă lume s-a arătat șocată. E drept că tradiția înjurării comentatorilor e un soi de sport național, mai ales de când nu prea avem o echipă cu care să ne bucurăm, dar prezența unei femei într-un job „tradițional” masculin, i-a șocat pe mulți.

Fotbalul și, mai ales, galeriile sunt locuri în care masculinitatea toxică nu doar că e acceptată, e de-a dreptul încurajată.

O tentativă similară încercase TVR-ul acum câteva decenii (a renunțat repede, deși atunci nu exista social media; exista însă presă sportivă, eminamente masculină). Între timp, Ioana Cosma a mai comentat câteva meciuri, iar criticile s-au diminuat. E puțin probabil s-o auzim comentând chiar finala Campionatului European de fotbal, dar ar fi o surpriză meritată pentru misogini.

Discuția despre educația sexuală continuă

ÎNTRE TIMP

Probabil fericiți că pot să vorbească și ei despre sex, majoritatea comentatorilor conservatori de la noi s-au apucat să atace, din toate pozițiile și cu sute de „argumente” ideea de educație sexuală în școli. În esență, însă, majoritatea argumentelor lor se reduc la o pudibonderie religioasă și la faptul că își simt amenințată poziția politică, pentru că au reușit să transforme acest subiect în obiect de dispută ideologică.

Între timp, rămânem țara cu cele mai multe mame minore din UE, dar acest lucru nu e împortant pentru dârzii și virtuoșii bărbați (și uneori femei) promotori ai „moralei religioase”. Din păcate, adesea, și apărătorii ideii de educație sexuală arată că și lor le-a lipsit ora asta din program.

O recentă discuție despre orgasmul exclusiv clitoridian, conform postării lui Sorin Cucerai, a arătat că, în unele privințe, e bine ca bărbații să fie aliați, dar să le lase pe femei să formuleze argumentele.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Ploile intense din ultima perioadă au dus la inundații extinse, în special în estul României. Numeroase localități din județele subcarpatice ale Moldovei, dar și din Galați sau Tulcea au fost inundate. Mai multe persoane și-au pierdut viața, inclusiv pilotul de raliu Adrian Cernea, luat de viitură în timpul unei competiții.

A început Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, importantă pentru admiterea la liceu, cu proba de Limba și Literatura Română. Printre subiecte, elevii au avut de evaluat două texte la prima vedere, inclusiv un articol din săptămânalul Dilema Veche.

Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului. Numită în 2019, la inițiativa ALDE, Weber a fost acuzată, oficial, de depășirea atribuțiilor legale, și, neoficial, de faptul că a acționat ca un agent al partidelor care au numit-o. Ea a contestat decizia la Curtea Constituțională.

Președintele american, Joe Biden, și cel rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit săptămâna trecută la Geneva, iar una dintre consecințele discuțiilor au fost revenirea la post a ambasadorilor celor două state, care fuseseră chemați pentru consultări, după ce Biden acuzase Rusia de atacuri cibernetice și imixtiuni în alegeri.