De Mihai Ghiduc

»

Ministerul propagandei

Nu-i nimic rău în stimularea natalității și ajutorarea familiilor. Dacă ar fi vorba doar de asta

Noul guvern are un minister dedicat familiei. Cu Firea la conducere, acesta O poate lua în direcții foarte diferite

Revenirea în fruntea politicii a Gabrielei Firea, la conducerea unui minister ce pare construit mai degrabă după modelul ungaro-polonez decât după cel occidental, nu e neapărat o veste bună. Mai ales că i s-a dat pe mână un instrument perfect de propagandă. Pe Facebook, cineva o asemăna pe Firea cu o posibilă Dolores Umbridge a PSD-ului. O imagine care dă fiori – și care ar putea ușor deveni realitate.

Ce-i cu ministerul ăsta?

totul pentru familie

Denumirea completă este Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, ceea ce înseamnă că ar acoperi mai multe domenii. Realitatea este că „familia” e prioritatea. Că familiile vor fi ajutate prin diverse beneficii – în special fiscale, se știe că Firea e campioana vaucherelor de tot felul – nu-i un lucru rău. Problema e că, după cum au demonstrat deja Ungaria și Polonia, tema poate fi folosită pentru alte scopuri – și nu sunt motive să credem că nu se va întâmpla la fel și la noi.

Celebrul Referendum pentru familie căzut la vot în 2018 a pornit de la un document intitulat „50 de propuneri de măsuri în sprijinul familiei”. După care s-a găsit dușmanul comun: o minoritate.

Scopul final, declarat fățiș în documente care au dispărut destul de rapid de pe internet, era interzicerea avortului. Însă, având în vedere trauma colectivă trăită de o generație care contează încă la vot, lucrul ăsta e imposibil de declarat public în România dacă o grupare vrea să supraviețuiască electoral. Așa că se caută teme conexe – „genul”, educația sexuală, familia – în așteptarea momentului când trecutul va fi uitat.

Între timp, lucrurile se fragezesc încetișor, cu măsuri de limitare luate cu manta. Libertatea de conștiință a doctorilor care fac avorturi sau obligativitatea consilierii. Firea a părut să facă cu ochiul celor din gașca Coaliției pentru Familie atunci când a introdus „duhovnicul” în lista celor care au un cuvânt de spus în privința avorturilor.

Dacă până acum asta se întâmpla informal (preoți băgați în seamă de conducerea unor spitale), situația s-ar putea complica dacă acest lucru ar deveni politică de stat. Firea a avut grijă să precizeze că duhovnicul ar fi doar pentru femeile credincioase, dar să nu uităm că, oficial, în România majoritatea femeilor sunt credincioase – cel puțin dacă ne uităm la cel mai recent referendum. Detaliile codificării acestei oportunități în obligație pot face diferența.

Situația e similară și cu o altă temă controversată: educația sexuală. Din nou, Firea a spus cuvintele corecte, făcând cu ochiul și taberei anti. „Susțin cu tărie ca toți copiii să beneficieze de educație sanitară, chiar și noțiuni de sexualitate, dar aceasta să fie realizată de persoane specializate – medici, psihologi, și cu acordul familiei. Așa cum s-a solicitat acordul familiei pentru educația religioasă. Eu nu cred că un părinte responsabil poate să fie împotrivă.”

All the red flags

TOTUL PENTRU FAMILIE

Nu-s singurele avertismente. Firea e văzută ca potențiala candidată a PSD-ului la președinție. Asta înseamnă că va avea nevoie să-și crească vizibilitatea publică și ar putea folosi ministerul pentru asta. E o funcție chiar mai potrivită decât primăria Capitalei, care o păstra doar ca actor local și îi crea mai degrabă o imagine negativă.

Apoi, ministerul a fost înființat la propunerea UDMR. Organizație care e prietenă bună cu regimul ungar condus de Viktor Orban, regim care a folosit tema familiei în scop electoral. În momentul de față, Ungaria este una dintre cele mai retrograde țări din Europa, întrecută poate doar de Polonia. Nu ar fi de mirare ca România să le ia pe urme, mai ales dacă politicienii care au preluat acum conducerea vor să se perpetueze la putere.

Și semne sunt: se discută deja de o posibilă schimbare a Constituției. S-a mai încercat o dată, pe vremea precedentei colaborări dintre liberali și social-democrați, s-ar putea încerca și acum. Desigur, discuția e despre rolul președintelui și reglarea unor disfuncționalități ale Constituției actuale, dar aș putea paria că celebrul articol respins la referendumul din 2018 își va face simțită prezența imediat ce va exista un demers concret de modificare a legii fundamentale.

Ar mai trebui spus și că ministerul pare a apărea și ca o contrareacție la apariția AUR, care părea a atrage toate extremismele din societate într-un singur partid. Să nu uităm însă că acest partid a apărut după ce PSD a ales să meargă pe burtă la ultimele alegeri și să-și diminueze din mesajele către acest tip de electorat.

Apariția acestui minister pare a fi semnul că au abandonat această strategie și că vor reveni rapid la cea din perioadele Ponta și Dragnea. Rămâne de văzut dacă, acum că există originalul, copia va mai avea succes.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

O nouă variantă a coronavirusului, numită Omicron, stârnește îngrijorare și a fost deja depistată în mai multe țări. Tulpina pare a fi mult mai infecțioasă și a determinat deja mai multe state să ia măsuri suplimentare, în principal în ceea ce privește călătoriile internaționale. Încă nu se știe care este efectul tulpinii asupra vaccinurilor.

Pentru prima oară în România, o bancnotă, cea de 20 de lei, va fi dedicată unei femei: Ecaterina Teodoroiu. Apariția acesteia a fost însă controversată, multă lume atrăgând atenția că celebrează o femeie care a trebuit să se deghizeze în bărbat pentru a obține ceea ce și-a dorit.

De Ziua Națională, parada militară tradițională va avea loc în format restrâns, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva pandemiei. Anul acesta, ziua națională a adus și o vacanță prelungită, de cinci zile, pentru că Guvernul a decis ca și luni să fie zi liberă, pe lângă 30 noiembrie și 1 decembrie.

Virgil Abloh, fondatorul Off-White și directorul artistic Louis Vuitton menswear, a încetat din viață în acestă duminică. Designerul suferea de o formă rară de cancer, depistată în 2019. Avea 41 de ani.