
de mihai ghiduc
Cronica săptămânii: It Ain't Over 'til It's Over
Pe 1 iunie se deschid terasele, iar pe 15 iunie putem merge la plajă, ne-a spus ministrul Sănătății vinerea trecută. Duminică am revenit la peste 200 de cazuri și am descoperit două focare de COVID-19, ca un fel de semn că e posibil să nu „chiulim” doar de la muncă, ci și să sărim peste vacanță.

E greu să-ți faci planuri de vacanță acum
Cel mai probabil, va trebui să renunțăm la orice plan de vacanță în străinătate. Puține țări sunt dispuse să-și redeschidă granițele pentru turism, iar asta e o veste minunată pentru proprietarii de hoteluri și pensiuni din România, care deja visează la o vară profitabilă. După 15 iunie și doar dacă ne lasă coronavirusul să respirăm.
Între timp, noi va trebui să redescoperim spontaneitatea. E destul de clar că nu-ți poți lua acum bilete pentru august, chiar și la Mamaia. Ai putea încerca cu Grecia, care a trecut deja România pe lista țărilor din care va accepta turiști. Și alte țări încearcă o redeschidere, inclusiv Spania sau Italia. Însă, momentan nu știm nici când se vor relua zborurile, nici dacă am vrea să ne petrecem vacanța în niște țări care au fost afectate atât de rău de COVID-19.
Și Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației se străduiește să rezolve problema concediilor. Au fost date reguli pentru călătoria cu avionul – cel mai probabil cu mască. A fost întocmită și o „listă neagră” a țărilor și aeroporturilor pe care nu le vom putea vizita. Spania și Italia, spre exemplu, sunt pe această listă.

Libertatea și temperatura
La zece zile de la relaxare unora dintre măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului, unii români se arată mari iubitori de libertatea maximă. Un conflict neașteptat l-a stârnit decizia de a se folosi termometre pentru verificarea temperaturii la intrarea în magazine și instituții. O temperatură de peste 37,3 grade ar putea fi un semn de boală, consideră autoritățile.
Au început îndelungi discuții. Temperatura se încadrează sau nu la date personale protejate de GDPR? S-a lăsat chiar și cu bătaie, la intrarea într-un supermarket. Am descoperit, subit, că nu ne plac restricțiile.
E drept, măsura are și probleme. Dacă refuzarea accesului într-un magazin e un inconvenient temporar, aplicarea ei la un examen, de exemplu, are efecte pe termen lung. Termometrele cu infraroșu nu sunt prea precise, iar specialiștii spun și că destui bolnavi nu au febră, deci pot trece de această scanare. Însă de aici până la un scandal public pentru o oprire de trei secunde e mult.

Oare noi am avut COVID-19?
„Poate am fost asimptomatic” sau „Răceala aia o fi fost COVID”. E imposibil să nu te fi gândit la asta. Cu toții ne-am dori să trecem pentru aceast hop și să ne trezim că nu mai avem de ce să fim îngrijorați dar cel mai probabil, n-ai avut. Autoritățile române vor încerca să afle ce procent din populația României are anticorpi printr-o testare-sondaj care încă nu știm cum se va desfășura.

Regulile nu-s pentru oricine
Pimen, arhiepiscopul Sucevei, a fost una dintre cele aproape 1.200 de victime ale coronavirusului de până acum. Însă, spre deosebire de ceilalți decedați, înmormântarea acestuia, la Putna, nu s-a petrecut cu doar 8 persoane, ci cu sute. Regulile s-au „relaxat” subit atunci când a intervenit Biserica, așa cum a recunoscut senin chiar Raed Arafat.
Declarația acestuia, în care spune că trebuia să fie „altfel decât la un om simplu” spune multe atât despre respectul pe care-l au autoritățile față de cetățeni, cât și despre puterea pe care o are Biserica Ortodoxă Română asupra statului. Un reportaj Recorder despre diferențele de tratament a devenit rapid viral.
Un simple arest?
Între timp, fostul episcop al Hușilor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a agresat sexual minorii de la un seminar. Povestea a fost documentată pe larg de site-ul Să fie lumină, și ignorată multă vreme de BOR, care s-a mulțumit să-i ceară episcopului retragerea și să-l „uite” la o mânăstire.

Mai multe știri în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.