
de MIHAI GHIDUC
Cronica săptămânii. Încetează să crezi că nu ți se poate întâmpla
Deși situația e semnificativ mai gravă decât în aprilie sau mai, când stăteam închiși în casă, lumea pare că s-a săturat de COVID-19. Ne uităm la boală ca la un serial care a produs un sezon prost, doar cu un ochi, așteptând să se termine. Doar că viața nu e televiziune și nici sezoanele bolii nu respectă programul. Avem o creștere, în plină vară.
CUM S-A AJUNS AICI?
România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană în care numărul de bolnavi de COVID-19 a crescut accelerat.
Săptămâna care s-a încheiat a fost cea mai gravă de la începutul pandemiei, cu patru zile care au înregistrat mai multe cazuri ca oricând. Și, deși am vrea să-i blamăm doar pe negaționiști, vina este, din păcate, a noastră, a tuturor.
Lumea se concentrează pe false explicații. „De aia au crescut cazurile, că testăm mai mult!”, spune înțelepciunea populară care n-ar vrea să se schimbe nimic din nou redescoperita libertate de mișcare. Sau poate mai mulți bolnavi înseamnă mai multe persoane cu care aceștia au venit în contact care trebuie testate? În realitate, cazurile au crescut pentru că nu respectăm regulile.
Vedem știri despre petreceri în aer liber, dar uităm că în majoritatea birourilor nu se poartă măști. De parcă virusul se poate lua doar în supermarket și în metrou, dar nu într-un spațiu în care multe persoane respiră același aer timp de opt ore. Ne întâlnim cu prieteni și, brusc, masca dispare, ca și cum, între cunoscuți, suntem într-o bulă în care nu ni se poate întâmpla nimic.

Oricine poate lua COVID-19
În timp ce aveam indignări publice că unii jucau hora pe faleză, influenceri și vedete petreceau cu la fel de puțin respect pentru reguli. E ca și cum se gândeau boala poate să-i atingă doar pe „oamenii obișnuiți”, că numărul de followeri de pe Instagram acționează ca un soi de profilactic care n-a ajuns încă în lucrările științifice.
Să nu uităm că atitudinea asta o întâlnim și la guvernanți, care, în timp ce ne certau că nu purtăm măști, sărbătoreau ziua de naștere a premierului încălcând nu doar regulile anti-COVID-19, ci și legea ce interzice fumatul în interiorul unei clădiri. Să ne mai mire că doi deputați PSD au făcut un scandal monstru într-un fast food pentru că n-au vrut să poarte mască?
Când cei care transmit știrile despre pandemiei nu respectă regulile, cum poți să-i convingi pe conspiraționiști că n-au dreptate când protestează în piața publică? A fost nevoie, iată, de două săptămâni în care garda a fost lăsată jos, pentru a duce spitalele la limita capacității de a prelua noi cazuri. Ce-i drept, cu ajutorul noilor reglementări, bolnavii și suspecții pot acum să plece acasă, la cerere, promițând că o să aibă grijă să nu-i infecteze pe cei din jur.
Cred că e momentul să nu mai așteptăm ca statul să ne oblige să luăm măsuri. Și, pe cât posibil, să ne protejăm pe noi și pe cei din jur. Pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să credem că nouă nu ni se poate întâmpla, adevărul e că virusul nu ține cont de ce credem noi, de CV sau de faptul că în 99% din cazuri ai respectat regulile. Dacă e acolo, în acel moment în care ai dat „skip”, o să-l iei.

Între timp, în Hong Kong
Provincia chineză care avea un regim special s-ar putea să și-l piardă după intrarea în vigoare a unor noi legi ale securității, impuse de statul chinez. Adoptate în secret, acestea permit autorităților să-i pedepsească pe cei cu păreri politice contrare guvernului, iar asta va duce, mai devreme sau mai târziu, la o integrare forțată a Hong Kong-ului în China comunistă.
Chiar și așa, la alegerile pentru stabilirea candidaților opoziției pentru consiliul legislativ al regiunii a participat un număr record de cetățeni ai provinciei care încă are dreptul să propună consilieri ce nu sunt membri ai Partidului Comunist.
Însă, pe baza noi legi, China poate interzice participarea celor considerați indezirabili, deci lucrurile se vor complica și mai mult. Și va fi mult mai greu să se protesteze, ca în anii trecuți, pentru că acum se va lăsa cu arestări.

Hagia Sophia nu mai e muzeu
Erdogan, președintele Turciei, a semnat un decret prin care Hagia Sophia, fosta catedrală creștină Sf. Sophia, redevine moschee, așa cum a fost în perioada otomană. Este încă una dintre mișcările acestuia de renunțare la statul secular construit de Kemal Atatürk, cel care transformase locul în muzeu, în 1935.
Lumea creștină a protestat, inclusiv destui de la noi. Mulți sunt însă ipocriți, pentru că, la fel ca turcii, n-au nicio problemă când religia se bagă în legi și referendumuri, programe școlare sau decizii de politici publice. Ba chiar blamează secularismul pentru starea societății de acum, care nu mai e atât de religioasă pe cât și-ar dori ei. La fel ca și în cazul COVID-19, ca să-l parafrazez pe Grigore Alexandrescu, ei vor egalitate, „dar nu pentru căței”.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.