De Mihai Ghiduc

»

Here we go again

Al patrulea val al pandemiei de COVID-19 e aici. Unii încearcă să-l păcălească cu certificate false

Numărul cazurilor noi de COVID-19 din ultima săptămână E de aproAPe 6.000, iar creșterea e exponențială

În condițiile în care, în alte țări europene, varianta Delta a coronavirusului, mai infecțioasă, a dus la o creștere abruptă a numărului de cazuri, cel mai probabil acest lucru se va întâmpla și la noi. Mai ales că România e pe un loc fruntaș în Europa la procentul nevaccinaților și (nu pot decât să presupun) al coronascepticilor. Autoritățile se așteaptă la 2.000 de cazuri pe zi, la jumătatea lui septembrie.

Nu-i de mirare că, pentru a-și ușura deplasările, există unii români care încearcă să obțină certificate de vaccinare fără să-și facă vaccinul. Au apărut dovezi despre certificate false, dar se încearcă să se obțină și unele originale. Dacă, până acum, nu e dovedit decât un caz din Alba, în care cineva ar fi încercat să facă asta, se vorbește tot mai mult despre „vaccinarea la chiuvetă”.

România, niciodată surprinzătoare

vaccinare la chiuvetă

Managerul unui spital timișorean a introdus acest termen, al „vaccinării la chiuvetă” și, cunoscând apetitul românilor pentru a se „descurca”, nu m-ar mira să aibă dreptate. Practic, cineva ar trebui să facă o înțelegere cu asistenta care ar trebui să-l vaccineze, iar aceasta să se prefacă că-i face injecția, apoi să-l treacă în sistem.

În condițiile în care România are un procent ridicat de cadre medicale care nu s-au vaccinat, n-ar fi de mirare să se găsească persoane dispuse să facă acest lucru.

Ar putea s-o facă pentru bani sau din convingere, cum a fost cazul unei asistente din Germania care a injectat mii de persoane cu soluție salină.

Până în prezent, trebuie să recunoaștem, această practică n-a fost dovedită, deși fiecare persoană pe care o întrebi „știe pe cineva”. Însă autoritățile vorbesc de circa 300 de adeverințe care sunt verificate. Între timp au apărut rețele care oferă certificate de vaccinare false, o altă metodă prin care unii vor să fenteze sistemul. Acestea, cel puțin, sunt mai ușor de depistat – asta dacă le verifică cineva cu atenție.

Care ar putea fi consecințele?

vaccinare la chiuvetă

De ce ar face cineva asta? În general, pentru călătorii în străinătate, ca să scape de carantină, acolo unde este impusă celor nevaccinați, pentru că, în România, verificarea QR code-urilor este, trebuie să recunoaștem, sumară.

Desigur, persoanele respective ar putea să se testeze înainte de călătorie – dar asta ar însemna deplasări și cheltuieli suplimentare – sau, și mai bine, să se vaccineze pe bune – însă antivacciniștii par să fi câștigat de mult „războiul” informațional.

Dacă aceste acuzații se vor dovedi adevărate și dacă autoritățile din alte țări vor depista astfel de cazuri, există riscul să se revină la obligativitatea testării sau a carantinei pentru persoanele care vin din România. Din păcate, dacă se va întâmpla asta, ar fi doar o altă victorie a anivacciniștilor. La fel cum, și valul patru care va face această toamnă la fel de complicată precum cea precedentă, poate fi considerat, într-un fel, tot o „victorie” a acestora.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Americanii și forțele NATO părăsesc Afganistanul pe 31 august, dar vor emite documente de călătorie pentru cei care vor să părăsească țara și după această dată și, aparent, îi cred pe cuvânt pe talibani că aceștia îi vor lăsa să plece pe cei care doresc acest lucru.

Un atentat sinucigaș revendicat de ISIS-K a avut loc joi la aeroportul din Kabul, ucigând 169 de afgani și 13 militari americani. Teroriștii au țintit o zonă aglomerată, plină de oameni care sperau că pot părăsi țara înainte de retragerea definitivă a trupelor americane, de pe 31 august. SUA a reacționat, ucigând câțiva membri ai ISIS-K, în atacuri cu drona.

Un membru AUR, angajat la Senatul României, a fost prins cu marijuana la intrarea în Parlament. Acesta, expert în comunicare al partidului, a demisionat din toate funcțiile pe care le avea. Câteva zile mai târziu, un consilier local PSD din Negrești-Oaș a fost prins de poliție cu un plic cu cocaină.

A început cea de-a 25 ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Ținut în condiții de pandemie, festivalul va ține patru săptămâni și va găzdui 3.500 de artiști, în București și mai multe orașe din țară.