Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mihai Ghiduc

Greșelile altora și cârciumile tuturor

CRONICA SĂPTĂMÂNII

Un comentariu complet deplasat făcut de George Buhnici la Neversea a stârnit o avalanșă de reacții pe social media și nu numai. Este o discuție necesară, ce-i drept, și din care multă lume are câte ceva de învățat – în principal bărbații.

„Buhnici sugera că rolul femeilor e să bucure simțurile „estetice” ale bărbaților. N-o să-mi dau prea mult cu părerea despre asta, cred că e un moment în care bărbații ar trebui să tacă și să asculte, că ei n-au experimentat tipul de presiuni și agresiuni la care sunt supuse constant femeile. Sunt destule păreri ale unor femei pe care merită să le citești. Aș spune doar că da, e normal ca „valorile” pe care le-ai învățat la un moment dat să nu fi fost cele mai bune și că, da, e normal să ți le schimbi, nu să te agăți de ele precum Curtea Supremă americană de Biblie.”

Cât despre Buhnici, el e un influencer, o persoană publică, cu responsabilitățile de rigoare. Rolul influencerilor este și să le transmită altor persoane niște valori pozitive (nu doar să promoveze branduri). De preferat, prin propriul exemplu, dar uneori și prin propriile greșeli. Pentru că e bine să înveți din greșelile altora, că n-o să ai timp să le faci pe toate – a spus-o o femeie, Eleanor Roosevelt.

CAZUL BUHNICI A FOST PRECEDAT DE UN ALTUL, CU ANGAJAȚII UNEI PIZZERII BUCUREȘTENE CARE DĂDEAU NOTE FEMEILOR CARE TRECEAU PE STRADĂ.

„Le dădeam doar note de 10”, a fost replica unui dintre participanții la distracție. „Nu erau doar angajații noștri și erau în afara programului”, a fost replica patronilor pizzeriei.

Un fel de scuze fără a-ți cere scuze, care arată că mai degrabă n-au înțeles nimic din toată povestea asta. La fel cum acea negare plauzibilă la care apelează adesea lumea, mai ales bărbații, atunci când „se dau” la o femeie, nu e mai niciodată o greșeală – dublul înțeles dintr-o replică e, în majoritatea cazurilor, voit –, nici lipsa scuzelor explicite din declarațiile de mai sus nu-i o greșeală.

ȘI PENTRU CĂ AM PORNIT CĂLĂTORIILE ASTEA ÎN DISPUTELE RECENTE DE PE FACEBOOK, AU MAI FOST CÂTEVA, LEGATE TOT DE CÂRCIUMI.

Poate pentru că Facebook îmbătrânește, poate pentru că lumea încearcă să uite de problemele majore (război, criza climatică, criza combustibilului și incertitudinea economică ce urmează în toamnă), discuțiile în contradictoriu s-au mutat spre prețurile de pe litoral și presupusul loc de joacă de la J’ai Bistrot.

Faptul că lumea a descoperit abia acum că prețurile de pe litoral sunt prea mari și calitatea lasă de dorit e chiar surprinzător – cine se miră n-a mai fost de mult în concediu acolo (și bine a făcut).

Iar disputa de la J’ai Bistrot arată că nu știm să ne punem în pielea celorlalți, ba mai mult, nici nu ne mai amintim cum a fost atunci când schimbăm taberele. E ca discuția mai veche despre pietoni și șoferi, în care primii vor trotuarele pentru ei, iar cei din urmă se plâng mereu că n-au locuri de parcare și în care părerile se schimbă uneori la aceeași persoană în funcție de mijlocul de transport la care a apelat.

La fel și aici, cei fără copii vor să-și savureze liniștiți cafeaua, (dar uneori vor să fie prea liniștiți), cei cu copii vor aproximativ același lucru și profită de faptul că cei mici își găsesc treabă într-un loc în care pot să-i scape câteva minute din vedere (care uneori sunt prea multe), iar cei de la cârciumă vor să fie prietenoși cu toată lumea, dar să nu aibă toaleta umplută cu nisip.

Cearta mai arată un lucru: că nu știm să purtăm o discuție. Pentru că vrem mereu să învingem și pentru că nu ne recunoaștem greșelile, atunci când o facem.

Aflu că Buhnici dă vina pe conturi false care ar fi amplificat ceea ce-ar fi, în esență, o non-știre, deși eu am văzut-o doar pe conturi reale, majoritatea ale unor femei. O dovadă că vrea mai mult să iasă învingător într-o dispută publică decât e dispus să învețe din greșeala pe care a făcut-o. Pentru că altfel și-ar fi cerut scuze. Dar, pentru asta, ar fi trebuit să admită, mai întâi, că lumea se schimbă – și că contribuie și el la această schimbare. Chiar și făcând greșeli.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.