de mihai ghiduc

Cronica săptămânii: Fraude electorale și un virus la Casa Albă


Zilele de după alegerile locale au fost marcate de un amestec de sărbătoare – fiindcă am scăpat de Firea, Robu sau Oprișan –, stupoare – pentru că Piedone a ieșit primar la Sectorul 5 – și campanie murdară post-eveniment – pentru că și televiziunile aveau nevoie să-și umple programul cu ceva. Peste ocean, virusul a lovit Casa Albă, la puțină vreme după ceea ce ar putea fi ultima dezbatere a campaniei.

Un vot mie, unul ție

Voturile s-au numărat repede mai peste tot în țară, însă, pe măsură ce unele curse electorale deveneau mai strânse, au început acuzațiile de fraudă. Cea mai vizibilă a fost la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a acuzat PSD-ul de furt, după cineva a fost găsit cu mai multe procese verbale asupra lui și primarul PSD în funcție, Dan Tudorache, s-a lăudat pe Facebook că are 200 de voturi avans. În realitate, a câștigat Clotilde.


Nu e prea clar dacă a fost o tentativă de fraudă sau erau procese pentru numărătoarea paralelă a partidelor. Lucrurile au fost complicate de un cod QR. Pus pe fișele cu rezultate din motive neclare, acesta a început să blocheze tabletele pe care urmau să fie încărcate datele, așa că cei din secții au apelat la trucuri – cum ar fi să decupeze codul de pe alte pagini. Fraudă, au strigat mulți, văzând modificările, până să se lămurească lumea care-i treaba.


Pe de altă parte, faptul că între secție și Biroul Municipal unele voturi se mutau de la un partid la altul, de obicei de la USR la un partid necunoscut, sau că au existat secții în care Nicușor Dan avea zeci de voturi și USR niciunul, ori invers,– ceea ce poate fi explicat, ce-i drept, și prin erori de completare – alimentează credința că s-a încercat schimbarea frauduloasă a rezultatului alegerilor.


PSD și televiziunile lor de casă au trecut rapid la atac, scoțând o filmare de la Biroul Electoral, cu reprezentanți ai partidelor printre sacii cu voturi, și acuzând, la rândul lor, o fraudă, dar în sens invers. S-a dovedit repede că era vorba de o procedură legală, dar asta nu i-a împiedicat pe acuzați să se transforme în acuzatori și să umple spațiul public de zgomot și confuzie. Și le-a ieșit, deja toată lumea s-a săturat de alegeri și așteaptă apa caldă. (Da, gluma asta n-a expirat, pentru că nici apa n-a venit).

O dezbatere ratată




N-am apucat să aflăm toți primarii, că ne-am și mutat atenția la alegerile din SUA. Președintele Donald Trump și contracandidatul său, Joe Biden, s-au întâlnit, în noaptea de marți spre miercuri (la noi), într-o dezbatere față în față care a eșuat într-o ceartă. Trump și-a întrerupt de nenumărate ori contracandidatul, care a ripostat la rândul lui, așa că lumea n-a prea apucat să înțeleagă care sunt programele electorale ale celor doi.


Mai mult, Trump a ales să îi laude pe extremiștii de la Proud Boys, când i s-a cerut să condamne suprematismul alb, ceea ce a fost șocant chiar și pentru unii dintre suporteri. Trump a condamnat gruparea două zile mai târziu. E drept, a ieșit și ceva bun din asta: Twitter-ul a reacționat rapid și a preluat hashtag-ul #ProudBoys, umplându-l cu fotografii de cupluri gay care-și manifestă afecțiunea.


Dezbaterea a decurs atât de rău încât s-a propus schimbarea regulilor pentru viitor, pentru a permite moderatorului să taie microfoanele candidaților când nu vorbesc. Doar că e destul de posibil să nu mai avem prea curând o nouă dezbatere, pentru că vineri am aflat o veste bombă.

Trump are COVID-19




Vineri dimineața, toată lumea a aflat: președintele Trump și prima doamnă au fost testați pozitiv la coronavirus. Și nu doar ei. Consilieri de la Casa Albă, senatori republicani, donatori care s-au întâlnit cu Trump și jurnaliști au luat și ei virusul.


La doar o zi după anunț, președintele a fost spitalizat, ceea ce a pus sub semnul întrebării afirmația făcută că a fost testat doar după dezbaterea cu Biden. Contracandidatul a anunțat că testul i-a venit negativ. Tot mai multă lume crede că președintele era deja bolnav la dezbatere, pentru că a fost trecut prea repede pe medicamente care se dau numai în cazuri dificile. Mai grav, în ultimele zile, acesta a participat la mai multe evenimente și n-a purtat mască, chiar și când era în interior, ceea ce le dă acum fiori reci celor care s-au aflat în sală cu el.


Nici declarațiile medicilor care-l tratează n-au fost prea clare, ceea ce i-a încurcat chiar și pe experți. Poate și din cauza asta, Trump a ales să iasă la o plimbare cu mașina, în jurul spitalului, pentru a-și saluta suporterii, ceea ce s-a soldat cu acuzația că nu respectă regulile carantinei și că i-a pus pe agenții din mașină în pericol de a se infecta.


Nu se știe cât va dura boala președintelui și cum va evolua ea – acesta este în vârstă și suferă de obezitate, doi factori de risc. Cel mai probabil acesta va sta internat o perioadă, iar alegerile sunt peste doar o lună. Este posibil să nu mai avem vreo dezbatere și Trump să nu mai poată participa prea curând la mitinguri electorale, ceea ce îi va afecta cu siguranță campania. Și nici despre Biden nu suntem siguri că n-a luat virusul la dezbatere, chiar dacă a păstrat distanța față de actualul președinte.

Kenzo Takada ne-a părăsit




Parcă pentru a ne reaminti cât de periculos este virusul, COVID-19 l-a răpus pe designerul japonez Kenzo Takada. Primul designer nipon care a cucerit scena pariziană a modei, în anii ’70 acesta se retrăsese din domeniu din 1999, pentru a se concentra pe artă, dar rămăsese o figură respectată a fashionului internațional. Avea 81 de ani.

Descoperă noul Glamour!