De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

Emma Raducanu, câștigătoarea neașteptată a US Open, a animat (și) Internetul românesc

Sâmbătă, EMMA raducanu a câștigat titlul feminin la US OPEN, la prima ei participare la acest turneu

Tânăra de 18 ani a câștigat finala jucată împotriva canadiencei de 19 ani, Leylah Fernandez, cu scorul de 6-4 6-3, devenind prima jucătoare (sau jucător) din istoria tenisului care a venit din calificări și a ajuns să ridice desupra capului un trofeu de Mare Slam.

Ți-a atras atenția numele, nu-i așa?

CINE-i Fata ASTA?

Născută în Canada, cu tată român și mamă chinezoaică, cu cetățenie canadiană și britanică, Emma Raducanu reprezintă Marea Britanie, țara în care locuiește de la doi ani și în care a învățat tenisul. Ca de obicei când e implicat cineva care are legături cu România, au început tot soiul de discuții pe tema „românității” Emmei.

În „disputa” despre Emma Raducanu, sunt, pe de o parte, cei care susțin că nu ești român decât cu toate certificatele de român verde: ai părinți români, trăiești în România, reprezinți România, eventual te îmbraci în ie, de preferat tricoloră. E acea grupare care împarte cetățenii României în români și minoritari, cu cei din urmă într-o zonă cel mult tolerată.

Pe de altă parte, sunt cei care spun (corect) că Emma e produsul globalizării, dar cumva ajung tot la o concluzie similară cu primii – atâta vreme cât cineva nu-și revendică vocal originile românești, câtă vreme persoana (în acest caz, părinții) a ales să plece (eventual, să fugă), n-ai dreptul să o revendici. Eventual ar trebui să-i ignori existența, să „nu te cațeri pe succesul ei”.

Între aceste extreme sunt oamenii cărora le-a atras atenția numele cu sonorități românești și, fără să-și pună prea multe întrebări, au decis că țin cu fata asta de 18 ani în finala de la US Open.

Și da, e OK să facă asta. La fel cum e OK să-ți atragă atenția Brassaï mai mult decât alți fotografi celebri, doar pentru că afli că și-a luat numele de la Brașov, orașul în care s-a născut. Chiar contează cu adevărat că era maghiar, născut în Transilvania pe timpul Imperiului austro-ungar, și că a trăit și lucrat în Paris, devenind cetățean francez?

Căsuțe de bifat

EMMA

Toate aceste tentative de a pune niște persoane în căsuțele „corecte”, pentru a ști dacă e în regulă să te bucuri pentru ele sau nu vin doar dintr-o frustrare naționalistă, în care li se scormonesc biografiile celor care au succes pentru a li se găsi rădăcini cât mai adânci într-o zonă sau alta a lumii. În realitate, lucrurile sunt mult mai alambicate și, cu mici excepții, majoritatea oamenilor care locuiesc pe această planetă ar fi surprinși pe unde și-ar găsi strămoșii de acum 5 sau 10 generații.

Cetățenia (sau naționalitatea) sunt constructe culturale și au mai degrabă rol de a stabili cui plătești impozite și cu ce pașaport poți călători în jurul lumii (sau doar în anumite părți ale lumii). Sunt, e drept, niște idei puternice, care schimbă lumi, stârnesc războaie, și uneori, determină oamenii să-și întoarcă privirea ceva mai mult spre un sportiv (sau artist, sau savant, sau afacerist etc.).

Pentru Emma s-au bucurat și englezii, că e prima jucătoare din regat care câștigă un Grand Slam după câteva decenii, s-au bucurat chiar și canadienii – dar un pic mai puțin, pentru că le-a învins reprezentanta, o la fel de surprinzătoare și multiculturală Leylah Fernandez – și s-au bucurat și iubitori ai tenisului din, să zicem, Singapore, pentru că victoria Emmei a fost una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului.

Cum spuneam, niciodată o jucătoare (sau un jucător), venind din calificări, n-a câștigat un turneu de Mare Slam, până la Emma.

Numărul jucătorilor care au câștigat un turneu major fără să piardă un set e ceva mai mare, dar Emma e singura care a făcut-o în 10 meciuri (calculând și calificările). Plus că a fost prima finală feminină din istorie în care n-a jucat vreo favorită și prima între două adolescente din 1999 (când au jucat Serena Williams și Martina Hingis).

Deci, da, e OK să-ți placă de Emma, chit că ți-a atras atenția mai întâi pentru nume, la fel cum a fost OK să-ți placă de Bianca Andreescu, care reprezintă Canada. Era OK să-ți placă de Emma și dacă avea tată chinez și mamă română și o chema Emma Lee. Da, sportul e o competiție, dar este și un lucru care ar trebui să-i bucure pe privitori. Dincolo de teren, competiția n-ar mai trebui să continue.

Așa că, dacă o englezoaică născută în Canada, cu părinți români și chinezi, te-a făcut să te uiți la un meci de tenis și să te bucuri pentru spectacol, e singurul lucru care contează. E OK să-ți placă Emma, fără să trebuiască să-i ceri vreun act de identitate.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Rămânând la tenis, Novak Djokovic a ratat șansa de a deveni primul jucător din 1969 care să câștige Marele Șlem (toate cele patru turnee majore într-un an) și să dețină singur recordul Grand Slam-urilor câștigate (pe care-l împarte acum cu Federer și Nadal, toți cu 20) după ce a fost învins, în finală, de Daniil Medvedev. Rusul a câștigat primul Grand Slam din carieră.

A început anul școlar 2021-2022. Majoritatea elevilor merg la școală, respectând reguli de distanțare socială și purtând măști, în timp ce valul al patrulea de COVID-19 e în plin avânt. Autoritățile au decis trecerea la școală online doar după ce coeficientul infectărilor dintr-o localitate depășește 6.

În weekend, s-au desfășurat două festivaluri mari – Untold, în Cluj, și Saga, în București. Deși, oficial, n-au putut participa decât cei vaccinați sau cu teste, nu este clar cât de mult s-au respectat aceste restricții. Cert este că nu s-au purtat măști, în spații aglomerate, și că numărul cazurilor noi de COVID-19 e deja de peste 2.500 pe zi.

Criza politică din România se prelungește, după ce Parlamentul a decis să amâne discutarea moțiunii de cenzură împotriva lui Cîțu până la soluționarea de către Curtea Constituțională a unei contestații depuse de guvern. CCR se va pronunța pe 15 septembrie, cu 10 zile înaintea alegerilor interne din PNL.