De Mihai Ghiduc

»

Déjà vu

E primăvară. A ieșit soarele, copacii au înflorit, a venit un nou lockdown.

Pandemia nu vrea să ne lase în pace și ne trimite DIN NOU în case

e un pattern care se repetă

Primăvara trecută toată lumea s-a izolat. Am făcut-o de la mijlocul lui martie până în mai, în speranța că „vom aplatiza curba”. Și am aplatizat-o, până prin august-septembrie, după care a luat-o abrupt în sus. Încă un val mai târziu suntem din nou în situația de a sacrifica două luni pentru a nu aglomera spitalele deja aglomerate. Cu mica diferență că acum se întrevede sfârșitul pandemiei.

Să fie, ca să nu zicem că nu e

LOCKDOWN

Până atunci însă, se înregistrează recorduri de cazuri la secțiile de terapie intensivă și, în ciuda diverselor măsuri luate de autorități, o creștere constantă a numărului de cazuri. E drept, nici autoritățile nu mai sunt atât de grăbite să ia măsuri prea dure, nici populația nu ai e atât de dispusă să respecte regulile.

E un dans al guvernului pe o sârmă tot mai subțire, în care încearcă să enerveze cât mai puțină lume, pentru că fiecare măsură afectează pe cineva.

Iar când trebuie totuși făcut ceva, se încearcă mascarea măsurilor. Cel mai evident caz este cel al școlilor. Nu s-au închis după nici două luni de la redeschidere, dar s-a prelungit vacanța elevilor cu două săptămâni. Dacă peste o lună, când se va încheia „vacanța”, valul al treilea se va diminua, autoritățile se pot lăuda că, iată, n-au închis școlile.

Un dans similar este și cel cu biserica: restricții după ora opt, dar nu și de Paște. Și, oricum, nu le dăm acum, că Paștele ortodox este peste o lună și o să dăm o hotărâre nouă până atunci. Practic, doar entertainment-ul nocturn și nunțile sunt afectate de pandemie, asta dacă aceia care le organizează nu decid să încalce regulile oricum.

PROTESTE PESTE PROTESTE

PROFITORII PANDEMIEI

În timp ce majoritatea populației încearcă să treacă și peste acest hop, alții se folosesc de moment ca să-și crească numărul de votanți. Apropierea dintre gașca negaționiștilor COVID-19 și partidul extremist AUR e din ce în ce mai evidentă. AUR a anunțat și proteste proprii: participanții vor fi însă, în mare, cam aceiași.

Nu sunt singurii disruptivi: vinerea trecută, metroul nu a funcționat în București, pe motiv de „grevă spontană”.

Greva avea legătură cu faptul că se ceruse închiderea chioșcurilor de la metrou, o sursă serioasă de venituri pentru liderii de sindicat de la Metrorex, însă, desigur, aceștia au dat vina pe problemele financiare ale angajaților. Lucrurile s-au liniștit mai pe seară, probabil când s-au prins și sindicaliștii că simpatia publică nu s-a îndreptat în direcția lor.

În rest, avem restaurantele din Herăstrău care-și rugau clienții să nu posteze imagini de acolo pe social media, în timp ce organizau petreceri fără niciun fel de jenă, și, în general, o atitudine de „mie nu mi se poate întâmpla” care e cu atât mai ciudată cu cât afli că tot mai multora li se întâmplă.

Măcar vaccinarea merge bine

SE TERMINĂ?

Sunt ceva șanse ca, până la toamnă, să fie suficient de multă lume vaccinată încât să nu mai avem un al patrulea val (sau măcar să fie unul mai puțin amplu). Vor veni destule vaccinuri, centrele de vaccinare se multiplică, unele vor putea fi făcute chiar de medicii de familie. Am putea deci atinge imunitatea colectivă până în septembrie.

Însă, lucrurile s-ar putea să fie mai puțin luminoase, pentru că urmează o perioadă critică. Până acum, sunt circa 2 milioane de persoane care au primit una sau ambele doze al vaccinului. Conform unui sondaj din toamnă, cam 30% din populație spunea că abia așteaptă să se vaccineze. 30% erau împotrivă, altă treime era indecisă. Și nu știm, în acest moment, câți dintre indeciși s-au decis între timp.

Va exista deci un punct în care numărul celor care refuză vaccinarea îl va depăși pe cel al celor care se înscriu pe platformă, iar acel moment s-ar putea să fie mult sub nivelul necesar imunității colective. Dacă acum unii merg la Tecuci sau Suceava pentru a-și face vaccinul, la vară e posibil să fie mai multe vaccinuri decât doritori. Întrebarea e când vom atinge acest prag.

Iar dacă procentul celor vaccinați va fi prea mic, există riscul real ca virusul să circule în continuare, să sufere cine știe ce mutație și să o luăm de la capăt cu număratul cazurilor de la ATI și lockdown-urile. Și nu mai vrea nimeni încă o primăvară ratată. Ne-ar prinde bine măcar un deceniu liniștit până la următoarea întâlnire nefericită dintre un liliac și un om și o altă boală pe care va trebui să învățăm cum să o pronunțăm.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Canalul Suez a fost blocat, timp de aproape o săptămână, de un vapor plin cu containere, ceea ce a produs o criză a transportului naval dintre Asia și Europa. Nava a fost deblocată luni dimineață și se așteaptă ca traficul să fie reluat în curând.

Actrița Maia Morgenstern și actorii Teatrului Evreiesc de Stat au fost amenințați cu moartea printr-un e-mail trimis pe adresa teatrului, semnat „din partea partidului AUR”. Autoritățile au arestat un tânăr de 25 de ani din București, cu probleme psihice, care pare a fi autorul mesajului.

Cântăreața Cornelia Catanga a murit, la 63 de ani, de COVID-19. Aceasta era coronasceptică: s-a tratat acasă, cu ivermectină, și nu a ajuns la spital decât când era prea târziu. Promotorii acestui tratament neverificat au spus, desigur, că ei n-au nicio vină că s-a întâmplat așa ceva.

Alegerile din Israel, al patrulea scrutin din ultimii doi ani, s-au încheiat din nou, indecis. Actualul premier, Benjamin Netanyahu, pare a fi nevoit să se coalizeze cu partidul evreilor ultraortodocși și cu un partid arab pentru a obține numărul necesar de parlamentari care să-i susțină guvernul.