Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mihai Ghiduc

De ce ne pasă de ce se întâmplă în SUA?

CRONICA SĂPTĂMÂNII

Duminică, împușcăturile dintr-un mall din Copenhaga au șocat Danemarca și Europa. În loc să sărbătorească încheierea cu succes a unui weekend dominat de aducerea Turului Franței în această țară, danezii au trebuit să plângă cele trei victime ale atacului. Vinovatul: un tânăr danez de 22 de ani cu probleme psihice.

E unul dintre puținele astfel de incidente din Europa – cel mai recent din Danemarca a fost în 2015. Asta nu i-a împiedicat pe fanii americani ai accesului liber la arme de foc să îl dea ca exemplu că „interdicțiile nu funcționează”.

DOAR O ZI MAI TÂRZIU, LA Highland Park, lângă chicago, UN TÂNĂR DE 21 de ani a UcIS ȘAPTE PERSOANE ȘI A RĂNIT 46. INCIDENTuL S-a PETRECUT de ziua națională A Statelor unite.

De la începutul anului și până acum, în SUA au avut loc 320 de incidente armate cu mai mult de o victimă, fie morți, fie răniți, conform unei statistici făcute de Guns Violence Archive, un ONG care urmărește fenomenul începând cu 2013. Dar, desigur, vor spune fanii celor de-al doilea amendament, accesul la arme nu e de vină.

Aș spune că au dreptate, pentru că de vină e de fapt cultura armelor de foc promovată de unii americani, precum fotografiile cu copii care țin mitraliere în mâini în fața bradului de Crăciun.

Ba chiar aș argumenta, invers față de americanii care aproape că au aplaudat atentatul din Copenhaga, că tocmai această cultură americană a armelor este cea care se scurge către Europa și determină bărbați tineri să devină criminali în masă (și nu numai, Christchurch fiind un alt exemplu). Și nu este singura decizie din SUA care influențează părerile din Europa.

Războiul cultural care se duce între dreapta și stânga americană e cât se poate de prezent și în discursul din politica și de pe social media de la noi. Iar lucrurile nu rămân la nivel de discuție, pentru că deciziile recente ale Curții Supreme, în special cea legată de avort, vor avea efecte neprevăzute și peste hotare.

Cu ajutorul grupărilor religioase locale, a autonumiților intelectuali de dreapta, a mișcărilor așa zis pro-life, dar și a Bisericii Ortodoxe și a unor politicieni pro-religioși, probabil că, în timp, se va da inclusiv în România un asalt împotriva dreptului la avort. Iar asigurările pe care unii le dau acum că e un drept inalienabil sunt produse mai degrabă de teama că „nu-i momentul potrivit”.

Dă-le un organism care poate face modificări pe termen lung, fără să răspundă politic, precum Curtea Supremă, și vor face aceleași mișcări ca și în SUA.

Iar drepturi care există în restul Europei, dar care n-au (prea) ajuns încă la noi – precum căsătoria LGBT sau chiar educația sexuală în școli –vor fi foarte greu de câștigat în atmosfera actuală.

Deși pare uneori îndepărtată și extrem de diferită, SUA are o influență puternică asupra discuțiilor politice de la noi, iar o Americă dirijată de o Curte Supremă utraconservatoare va deturna și discuțiile de aici către dreapta extremă (cu ceva ajutor și de la diverse state autoritare). Poate singurul loc în care Europa se diferențiază vizibil de SUA e în atitudinea față de schimbările climatice.

Rețelele sociale aduc presa de peste ocean în discuțiile de aici, iar diverse grupări interesate să creeze haos preiau ideile de acolo și le adaptează specificulului local. Am văzut-o în pandemiei, cu măștile și vaccinurilor, o vom vedea și în cazul altor teme care fac acum valuri peste ocean. Rămâne de văzut dacă cultura politică europeană, ceva mai relaxată, va rezista asalturilor din perioada care urmează.