Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mihai Ghiduc

Cum se fură o țară?

CRONICA SĂPTĂMÂNII

Rusia a abandonat orice pretenție la civilizație și își propune să anexeze noi teritorii ucrainene care nu-i aparțin.

Marionetele instalate de Moscova în patru regiuni ucrainene aflate sub controlul armatei ruse, dar niciuna în totalitate, au anunțat marți că vor organiza „referendumuri” de unire cu Rusia. În acest weekend. 

Toată lumea știe cu exactitate care va fi rezultatul acestor false consultări

Pseudoreferendumurile se vor „organiza” fie online (într-o zonă aflată în plin război), fie prin vizite acasă, făcute cu poliția.

E atât de evident că nimănui nu-i pasă cu adevărat de ele, încât Putin a și anunțat o mobilizare parțială pentru a apăra „teritoriul național”, care evident că va conține, începând de săptămâna viitoare, și acele părți din Ucraina.

Mobilizare făcută în ciuda declarațiilor lui Putin conform cărora n-ar fi pierdut „decât” 6.000 de soldați în jumătate de an (cât a pierdut SUA în 20 de ani de Irak și Afganistan). 

Schema referendumurilor este similară cu cea aplicată în 2014 în Crimeea și se bazează pe o singură idee: că Rusia are armată mare și arme nucleare, deci poate să facă ce vrea. Diferența este că, spre deosebire de Crimeea, când Putin a profitat de schimbarea de regim de la Kiev pentru a o ocupa fără luptă, de data asta armata Ucrainei i se opune, ba chiar cu succes.

Ceea ce speră dictatorul rus este că, de frica amenințărilor cu atacuri nucleare, Ucraina îi va ceda teritoriile dorite, iar restul lumii va accepta situația. Sau că măcar va reuși să înghețe conflictul, cât să-și odihnească și reechipeze armata, pentru a porni un nou război de cucerire peste un an sau un deceniu.

Rusia este și a fost mereu un imperiu agresiv care, când vrea un teritoriu, îl ia cu forța.

Că a făcut-o în perioada țaristă sau, sub pretextul comunismului, în cea sovietică, Rusia n-a cedat vreodată de bunăvoie un teritoriu câștigat cu forța. Când a făcut-o, precum în cazul puțin cunoscutului conflict cu China, început în 1969, a fost vorba de câteva insule de pe râuri aflate la graniță.

Cine își închipui că Rusia se întinde de la Marea Baltică până la Oceanul Pacific, pe 11 fusuri orare, n-a fost deloc atent la istorie. Federația Rusă este compusă din destule republici și oblasturi și are 193 de grupuri etnice. Însă rușii sunt majoritari (81%) și, cu excepția tătarilor (5 milioane), niciun alt grup nu depășește două milioane, cea mai mare parte dintre ele fiind formate din câteva mii de persoane. 

Rusia a avut, în deceniile sau secolele de ocupație, grijă ca, prin mișcări masive de populație și impunerea limbii și culturii ruse drept limbă și cultură comună, să domine și „îmblânzească” aceste popoare. Iar acum le folosește drept principală carne de tun pentru războiul de cucerire pe care-l duce în Ucraina.

Între timp, marile orașe, în special Moscova și St. Petersburg au fost scutite de efectele războiului, atât financiar (cele mai multe fonduri se duc acolo), cât și prin faptul că se evitau recrutările în aceste zone. Abia acum, cu mobilizarea parțială, tinerii ruși care au petrecut toată vara se trezesc în fața adevărului crud: vor trebui să moară pentru ambițiile dictatorului de la Kremlin.

Desigur, dacă nu-s studenți sau nu fac parte dintr-o familie influentă.

Următoarea săptămână va fi extrem de importantă. Pentru rușii care vor să scape de război, e una din ultimele șanse să fugă: de aici cozile la graniță și la aeroport, deși nu e deloc clar dacă nu vor fi întorși din drum la un moment dat. Ideea de a se întoarce împotriva dictatorului de la Kremlin le-a venit prea puținor persoane pentru a conta cu adevărat. 

E destul de clar că, poate cu excepțiile obișnuite (tot felul de state rebele precum Siria sau Coreea de Nord), nimeni nu va recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, cum nu au făcut-o nici cu Crimeea, dar cel mai probabil că rușii vor escalada violența și amenințările, în speranța că ucrainenii vor ceda.

Cel mai probabil, nu se va întâmpla asta, dar există riscul ca avântul de acum să fie încetinit. Mobilizarea rusă nu va avea efecte imediate, recruții au nevoie de o minimă pregătire, dar va alimenta frontul cu noi soldați și va prelungi războiul. Până va clipi cineva primul sau până Putin va face o nefăcută care ar putea schimba fața lumii pentru totdeauna.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.