de MIHAI GHIDUC

Cronica săptămânii. Cruciada pentru corpul femeii


Polonia este țara cu cele mai restrictive legi anti-avort din Uniunea Europeană. De joi, acestea au devenit și mai dure.


O decizie a Curții Supreme poloneze interzice avortul atunci când fetusul are un defect congenital. Practic, singurele situații în care avortul mai e posibil e în cazurile de viol, incest și dacă sarcina pune în pericol viața femeii. Decizia, susținută de actualul guvern polonez de dreapta, condus de partidul Lege și Justiție (PiS), a dus la protestele a sute de femei, în toate marile orașe.


Polonia este o țară majoritar catolică și asta înseamnă că au existat mereu multe voci anti-avort. Însă actualul partid de guvernare a dus lucrurile la un alt nivel cu o atitudine conservatoare cu tendințe de extremă-dreapta. PiS a luptat multă vreme pentru controlul Curții Supreme, iar decizia de joi arată că, printre motive, este cel de a-și impune controlul asupra corpului femeilor.


Într-o mișcare fără precedent, activiste feministe au protestat în această duminică până și în bisericile catolice din Polonia, în costume care amintesc de serialul „The Handmaid's Tale”. Spre mirarea nimănui, printre contra-manifestanții care sprijină decizia guvernului s-au numărat grupări de extremă-dreapta.

Nu-i doar Polonia




Tot săptămâna trecută, Polonia a fost una dintre semnatarele unui acort anti-avort numit „Declarația Consensului de la Geneva”. Printre susținători sunt americanii – declarația a fost semnată de secretarul de stat Mike Pompeo – și țări precum Ungaria, Brazilia, Belarus, Arabia Saudită, Irak, Sudan sau Libia. Sunt însă doar 31 dintre cele aproape 200 de state ONU, ceea ce arată că, din fericire, atitudinea anti-avort e încă una minoritară.


Însă arată care este atitudinea președintelui american Trump, altfel foarte grăbit să-și retragă țara din acordul de la Paris împotriva schimbărilor climatice sau din Organizația Mondială a Sănătății, fix în mijlocul unei pandemii. Și explică de ce se grăbesc atât de tare republicanii să-și pună un om la Curtea Supremă.

Amy Coney Barrett VA ATACA AVORTUL




Săptămâna aceasta se votează numirea lui Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, după o procedură grăbită în care republicanii au mimat interesul pentru respectarea regulilor, doar ca să-și numească omul, de teamă că vor pierde ocazia asta după alegeri. Mai e doar o săptămână până la ziua votului pentru președinte, Senat și Camera Reprezentanților, dar oamenii n-or să dea cu piciorul ocaziei de a controla Curtea Supremă cu un scor de 6 la 3.


Barrett, judecătoarea numită de Trump, este catolică și anti-avort. A refuzat să răspundă la orice fel de întrebări despre cum ar trata un eventual caz deschis împotriva Roe vs. Wade, decizia care permite avortul în SUA – atacată de decenii de republicani, într-o formă sau alta. Și poate că n-ar vota împotrivă, însă, la fel ca în Polonia, ar sprijini deciziile care fac avortul imposibil de facto, prin închiderea clinicilor, prin legi locale mai restrictive și așa mai departe.

Și cu ce ne afectează pe noi?




Ce treabă are România cu ce se întâmplă în Polonia și SUA? La urma urmei, trauma istorică pe care au trăit-o bunicile și mamele noastre, din cauza legii „decrețeilor” dată de Ceaușescu, face imposibilă o situație similară, nu-i așa? Însă, mișcări anti-avort există și la noi, mascate sub nume neutre precum ONG care vor să rezolve „criza de sarcină”, asociații de medici ortodocși ori catolici sau organizatori ai Marșului pentru viață”.


Există deja numeroase spitale – de stat –, care nu mai fac avorturi, pentru că nu au medici care să accepte acest lucru din motive religioase.


Coaliția pentru Familie și organizațiile care le reprezintă spunea, înainte de declanșarea referendumului „pentru căsătoria dintre bărbat și femeie”, în documente interne, că încă nu e momentul să declanșeze o bătălie legală împotriva avortului – sugerând că referendumul avea scopul de a aduna susținere pentru un eventual partid politic cu care să influențeze, ulterior, politicile publice în ceea ce privește sănătate.


Toate aceste grupări militează împotriva oricărei forme de educație sexuală în școli – declarativ, protejând inocența copiilor, dar în realitate pentru ca nu cumva aceștia să afle de măsurile contraceptive și de existența avortului –, în ciuda faptului că suntem țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană.


Și, evident, cu toții sunt mari fani ai măsurilor luate de guvernul polonez și susținători ai președintelui Trump, mai ales că mulți sunt finanțați sau sprijiniți în diverse forme de organizații religioase americane.


O eventuală victorie a lui Trump în alegerile de săptămâna viitoare le va acestor mișcări anti-avort patru ani pentru a schimba legislația din SUA și un impuls și mai puternic în a încerca să influențeze legislațiile altor state. Se va porni o cruciadă pentru controlul corprului femeii și e puțin probabil ca România să fie ocolită de „oștenii” care se cred posesorii dreptății divine.