De Mihai Ghiduc

»

Black Friday cu vaccinuri

Statul român a învățat ce știe orice magazin online: nu dai drumul la oferte în miezul zilei.

Faza a II-a a vaccinării a început vineri la ora 15, când toată lumea a luat cu asalt site-ul OFICIAL

ȘTIREA SĂPTĂMÂNII

Nu-i nicio surpriză că au fost sincope

Spre deosebire de prima faza, care se adresa personalului medical, în faza a doua au fost băgate la grămadă persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici și personalul esențial, categorii care includ câteva milioane de oameni.

Probleme la înscriere

ROVACCINARE

Numărul de locuri a fost din start unul mic, din mai multe motive. Dozele disponibile sunt limitate de cât poate Pfizer să producă, iar autoritățile s-au chinuit să găsească clădiri și personal pentru a putea crește numărul celor vaccinați, însă au apărut discuții și acolo (nu în sălile de sport din școli că fac copii sport e doar una).

În condițiile astea, în prima tură au reușit să se înscrie circa 150.000 de persoane pentru prima doză și rapel, iar asta acoperă următoarele trei săptămâni.

Nu-i de mirare deci că multă lume e supărată că n-a prins loc. Una dintre probleme a fost că site-ul a devenit activ vineri, la ora 15, când efectiv toată lumea l-a luat cu asalt. Cei care au stat cu ochii pe Black Friday știu că siteurile magazinelor online sunt pornite noaptea și că, în general, ora nu e precizată. Acum au aflat și de ce se întâmplă asta.

Faptul că site-ul n-a făcut față și mulți au fost nevoiți să o ia de la capăt, în căutarea unui loc disponibil e una dintre probleme. Au mai fost și numeroase probleme de afișare (unele centre apăreau ocupate, deși mai erau locuri) sau de compatibilitate cu browserele (Safari e pentru burghezie, așa că nu e compatibil).

Medicii de familie, care trebuiau să-și înscrie pacienții, și-au dat interesul mai mult sau mai puțin, majoritatea programărilor au fost făcute de persoane fizice, conform unor informații furnizate de STS. Mai grav este că unii medici au uitat să-și înscrie pacienții în registrul bolnavilor cronici, iar aceștia s-au trezit că site-ul le spune sec să revină în faza a III-a (adică din aprilie încolo).

S-a prioritizat corect?

ROVACCINARE

O altă discuție e dată de faptul că, în faza a II-a, sunt puși la grămadă bolnavii cronici, persoanele peste 65 de ani și, aparent, tot restul lumii. Mulți s-au trezit brusc personal esențial, chiar dacă nu sunt neapărat în această situație.

Vaccinarea celor mai vulnerabili ar fi trebuit să fie o prioritate, dar doar un noroc a făcut ca aceștia să fie majoritari.

Faptul că site-ul a putut fi accesat doar vineri, după ora 15, a făcut ca majoritatea instituțiilor să nu-și înscrie personalul. Așa s-a făcut că 75% dintre cei care s-au înscris au fost persoane în vârstă sau bolnavi cronici. Desigur, această „problemă” se va rezolva, însă rămâne întrebarea dacă nu cumva faza a II-a include mult prea multe persoane.

Avem desigur și vestea bună că România se descurcă, aparent, mai bine decât alte state, dar vin și vești despre lucruri pe care le-am fi putut face mai bine. De exemplu, Spania își notifică prin SMS cetățenii când și unde se pot vaccina. Desigur, problema e să și meargă cetățenii la vaccinare – avântul anti-vaccinist a complicat lucrurile, pentru că nu vrea să rămână nimeni cu vaccinurile nefolosite.

Conform unul sondaj recent, în continuare 30% dintre români declară că nu s-ar vaccina și 27% nu s-au decis încă. Mai grav este că procentele celor care nu cred în eficacitatea sau necesitatea vaccinurilor sunt surprinzător de ridicate în rândul personalului medical și al celor care lucrează în învățământ.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că a primit date suplimentare de la AstraZeneca și că va discuta vaccinul produs la Universitatea Oxford într-o ședință de pe 29 ianuarie. Ar putea fi cel de-al treilea vaccin la care au acces românii.

Bucureștenii își vor petrece întreaga iarnă fără căldură sau apă caldă sau cu acestea furnizate sub parametri, pentru că abia în februarie încep discuțiile pentru modernizarea rețelelor. Din fericire, vremea pare a se îmbunătăți în perioada următoare. Dar s-au mai văzut vijelii și în luna martie.

Miercuri, Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA, iar Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte. Inaugurarea se va desfășura sub spectrul evenimentelor șocante din 6 ianuarie, când suporterii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, dar și al pandemiei de COVID-19.

Între timp, Camera Reprezentanților a votat pentru suspendarea președintelui Trump, din cauza acelorași incidente. Acum, actualul președinte urmează a fi judecat de către Senat, care însă nu se va reuni mai devreme de 19 ianuarie. Procesul va continua însă și după schimbarea locatarului de la Casa Albă.