De Mihai Ghiduc

»

Back to school

Cea mai mare problemă a revenirii la școală e că nu s-a știut data și n-am avut campanii cu ghiozdane

De astăzi, în majoritatea școlilor din țară, copii au revenit la cursuri

Un început marcat de confuzii

Dar nu toți elevii au mers la școală. În localitățile aflate încă în scenariul galben sau roșu, cu un coeficient al infectărilor mai mare decât 1,5 în ultimele 14 zile – un secret ținut bine ascuns de autorități, care au reușit abia vineri să facă publică o listă, în format PDF – regulile au fost diferite.

Cine face școala offline?

BACK TO SCHOOL

În principiu, toți copii din localitățile aflate în scenariul verde pot merge la școală. E vorba de peste 2.000 de localități, dar doar patru reședințe de județ: Pitești, Brăila, Buzău și Focșani. În rest, este vorba în principal de comune și orașe mai mici.

Cele mai multe localități – inclusiv Capitala – se află în scenariu galben, în care merg la cursuri copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale, care au examene la finalul acestui an. Cluj Napoca, Baia Mare, Timișoara și Alba Iulia sunt în scenariul roșu (doar preșcolarii și ciclul primar merge la școală).

Discuțiile mai aprinse nu au fost însă despre revenirea în bănci, ci despre testarea copiilor cu eventuale simptome și consimțământul părinților.

Abia duminică seară, ministerul a propus ultima variantă a formularului de consimțământ care trebuie semnat de părinți – fără un test negativ, copii suspectați că ar putea avea COVID-19 nu pot participa la ore alături de colegi. Felul în care au fost stabilite grupele de vârstă care vin la școală ține de riscul foarte scăzut al celor mici de a dezvolta boala. Însă, pentru că aceștia o pot totuși transmite, profesorii și elevii aflați în grupe de risc pot să continue predarea/învățatul online, cu scutire de la medic.

Ceea ce duce la situații bizare, în care copiii ajung la ore ca să stea pe laptop și să-l urmărească pe profesorul care predă de acasă. Nu e foarte clar ce se întâmplă în cazul copiilor care stau acasă în timp ce restul colegilor lor sunt la școală și cum se descurcă profesorii să predea și unora și altora.

E redeschiderea o idee bună?

BACK TO SCHOOL

Efectiv, nu știe nimeni. Școala a început în format fizic și în septembrie, doar pentru a se reveni la învățământul online după câteva săptămâni, din cauza creșterii accelerate a numărului de cazuri. Nu înseamnă însă că acestea au crescut din cauza școlii, au fost multe alte relaxări și, peste asta, s-a suprapus și venirea sezonului rece.

Doar că acum a apărut o tulpină nouă, mai infecțioasă, iar până să vină vremea bună mai sunt câteva luni. Există, ce-i drept și vaccin.

Tulpina care a speriat Marea Britanie e prezentă și la noi – până la finalul săptămânii trecute fuseseră confirmate 52 de cazuri. Doar că la noi nu se prea fac secvențieri genetice ale problelor luate de la cei bolnavi, deci nu se știe dacă nu sunt cu mult mai multe. Ăsta e un motiv serios de îngrijorare, iar dacă această tulpină își confirmă infecțiozitatea crescută și devine endemică ar putea duce la noi restricții destul de rapid.

Marea Britanie nu e chiar atât de departe. Să nu uităm că anul trecut pe vremea asta încă ne întrebam ce i-a apucat pe chinezi să închidă Wuhan-ul, pentru ca după o săptămână să aflăm că virusul e în Italia și, într-o lună, să ne închidem cu toții în casă pentru fix două luni de zile.

Între timp, vaccinarea își accelerează ritmul, după ce au fost primite și vaccinurile de la AstraZeneca. Autoritățile au decis să le folosească doar la persoanele între 18 și 55 de ani, momentan doar din etapele I și II, adică cei esențiali. Aici se încadrează și majoritatea profesorilor. De altfel, mulți dintre aceștia au fost supărați de amânările apărute din cauza lipsei vaccinurilor, pentru că au ajuns să predea neprotejați.

Însă vaccinarea nu se mișcă suficient de repede și probabil că mai degrabă va veni vara decât să fie destui români protejați. Iar a doua doză a vaccinului pe care-l vor primi cei mai mulți, cel de la AstraZeneca, se va administra la opt săptămâni distanță, ceea ce va prelungi pentru mulți perioada de izolare. Și, între timp, s-a aflat că nu prea funcționează pe varianta din Africa de Sud (din fericire, aceea chiar nu pare a fi ajuns încă în România).

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

A început Australian Open, primul Grand Slam al anului 2021, după ce majoritatea jucătoarelor de peste hotare au stat aproape două săptămâni în carantină. Simona Halep este a doua favorită la câștigarea trofeului.

Actrița Evan Rachel Wood l-a acuzat public pe Marilyn Manson de abuzuri. După publicarea mesajului ei pe Instagram, alte patru femei au povestit că muzicianul le-a abuzat sexual sau psihologic de-a lungul anilor.

Christopher Plummer, actorul canadian cunoscut pentru rolurile din Sunetul muzicii (1968) sau All the Money in the World (2017), a murit vineri, la vârsta de 91 de ani. Plummer avea o carieră încă activă, fiind unul dintre protagoniștii serialului Departure.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume, a anunțat că va renunțat, în a doua parte a anului, la funcția de CEO al companiei pentru a se concentra pe alte pasiuni: explorarea spațială și lupta împotriva schimbărilor climatice.