De Mihai Ghiduc

»

All about Meghan

La o săptămână de la interviul dat de cuplul Meghan și Harry, reacțiile la dezvăluirile lor sunt mixte

La un sfert de secol distanță de un interviu al Prințesei Diana, fiul ei mai mic și soția sa au zguduit, DIN NOU, familia regală

Paralela dintre cele două interviuri, cu două femei care s-au căsătorit cu membri ai familiei regale britanice și care au trecut peste „tradiție” și au încălcat „tăcerea regală” față de problemele interne, a fost făcută de mai multă lume. Poate cea mai bună analiză e cea din podcastul The Daily.

Ce leagă cele două momente, dincolo de regină, este prințul Harry, fiul mai mic al Dianei și soțul lui Meghan. Dar e și ce le diferențiază. Dacă în cazul Dianei, interviul era dat de o femeie înșelată de prințul Charles, interviu ce a dus la divorț, acum în fața camerelor a fost un cuplu și un bărbat care a ales soția în fața familiei.

„Stiff upper lip”

CE ZICE FAMILIA REGALĂ?

Pentru familia regală britanică (și nu numai), felul în care este percepută de opinia publică este, în esență, diferența dintre a fi la putere, atât cât mai are putere în acest secol, sau a deveni o pagină din trecut. Să ieși în față, ca membru al familiei regale e riscant, pentru că orice inițiativă ai avea, aceasta e văzută instantaneu, prin instrumentul modern al sondajului de opinie, ca utilă sau amenințătoare pentru stabilitatea monarhiei.

„Boring” e perfect, din punctul de vedere al reginei (mai puțin când vine vorba de culorile costumelor pe care le poartă, desigur).

Așa că nu-i de mirare că alegerea este de a recomanda oricui s-ar plânge de orice să sufere în tăcere – „keep a stiff upper lip” –, să nu arate vreodată vreo emoție. În esență, este ce se întâmplă și în familii non-regale când, în momentul unei drame care afectează o persoană, cineva spune „dar ce-o să creadă lumea”. Cei care ies din rând, sunt, adesea, cei pedepsiți.

Atunci când Diana a spus: „suntem trei în căsătoria asta”, a fost încălcată regula. Și a fost pedepsită prompt, pentru că după divorț i-a fost interzis să-și mai folosescă titlurile. Atunci când Meghan și Harry au ales să nu mai trăiască după regulile familiei, pedeapsa a venit la fel de prompt – și lor li s-a interzis să-și mai folosească titlurile.

Atunci când Diana a vorbit de problemele de sănătate, a fost un șoc și mai mare – femeile din familia regală nu trebuie să aibă drame. Regula s-a păstrat și acum: când Meghan a spus că a avut gânduri sinucigașe, familia i-a spus că, asta e, să se descurce, membrii casei regale nu merg la spital să se trateze.

FAMILIE VS. tabloide

CE SPUN MEGHAN ȘI HARRY?

Indiferent ce ai crede despre Meghan – e clar că părerile sunt împărțite –, faptul că n-a fost tratată egal de presa britanică e evident. Sunt deja celebre comparațiile între felul în care tabloidele au atacat-o, în situații în care Kate era lăudată. Poate cel mai absurd exemplu e buchetul de nuntă, lăudat la prima, criticat la a doua pentru că „ar fi pus-o în pericol” pe tânăra prințesă Charlotte (e bine, n-a pățit nimic de la flori).

Din punctul de vedere al lui Harry, tabloidele i-au ucis mama, iar acum lucrează intens să-i ia și soția de lângă el.

Faptul că familia regală nu i-a ținut vreodată partea lui Meghan într-un mod activ în fața presei a contribuit atât la decizia părăsirii familiei, cât și la aceea de a da acest interviu. Și, în ciuda faptului că familia regală a încercat să-i minimizeze consecințele, e clar că declarațiile date de cei doi lui Oprah Winfrey au zguduit niște prejudecăți.

Probabil cea mai discutată declarație din interviu a fost cea legată de misterioasa persoană din famile care a întrebat ce culoare va avea pielea copilului celor doi. Oricine a fost la mai mult de o masă cu familia extinsă știe că întrebarea a fost pusă. Iar subtextul rasist e evident și, în esență, atrage atenția asupra întregului subtext rasist al atacurilor la care a fost supusă Meghan din partea presei tabloide britanice în ultimii ani.

PĂRERI ÎMPĂRȚITE, REGINA CÂȘTIGĂ

Ce CREDE LUMEA?

Casa regală s-a înclinat, din nou, în fața opiniei publice și, după o zi de tăcere, a dat un comunicat în care a spus că ia lucrurile în serios, dar că le va rezolva, desigur, în familie. O încercare de a pune batista pe țambal, după ce cortina a fost larg deschisă. Desigur, familia regală va supraviețui – sondaje arată că britanicii preferă plictiseala reginei, în ciuda faptului că se înghesuie să cumpere, curioși, tabloidele.

O altă consecință: Piers Morgan, care și-a exprimat neîncrederea în afirmațiile prințesei și și-a părăsit propria emisiune când a fost contrazis, a fost concediat.

Însă consecințele pe termen lung ar putea fi altele. Multe dintre statele care o au drept șef de stat pe Elisabeta a II-a, dar sunt de facto independente (Canada, Australia etc) ar putea renunța la monarhie după moartea actualei suverane. Charles nu e prea simpatizat – consecință și a interviului Dianei de acum 26 de ani. Desigur, acesta ar putea renunța la tron pentru William și poate asta ar schimba lucrurile, dar să nu anticipăm, regina e încă bine.

Între timp, Meghan și Harry își vor vedea – mai mult sau mai puțin liniștiți de noua lor viață, non-regală –, atât cât vor fi lăsați în pace de tabloide. Care abia așteaptă vara, desigur, pentru a publica fotografii cu noul bebeluș al familiei.

cinci știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

„Colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, devine primul film românesc din istorie nominalizat la Premiile Oscar. Mai corect: dublu nominalizat pentru că producția are șanse la doua categorii - cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Încă îl mai poți vedea pe HBO Go, dacă n-ai făcut-o deja.

A treia etapă a vaccinării a început astăzi. Toate persoanele adulte se pot programa sau se pot înscrie pe listele de așteptare, dacă nu mai sunt locuri. Evident, lucrurile n-au funcționat, din nou, cum trebuie și platforma a fost activă pentru cei din această etapă, pentru o oră, de duminică.

Două loturi ale vaccinului AstraZeneca au încetat să mai fie folosite, în mai multe state europene, după câteva cazuri de tromboză, pentru a se stabili dacă sunt consecința vaccinării sau nu. Vaccinuri din unul dintre acele loturi au ajuns și în România.

Vaccinul de la Johnson & Johnson a fost aprobat pentru utilizare în Europa. Este cel de-al patrulea vaccin disponibil și, spre deosebire de celelalte trei, are avantajul că este administrat într-o singură doză, ceea ce rezolvă mai ales problema vaccinării persoanelor din zone greu accesibile.

Parlamentul European a declarat UE o „zonă de libertate LGBT”, o reacție la decizia unor orașe poloneze de a se declara „orașe libere de LGBT”, o atitudine homofobă incalificabilă în actuala Europă. Cinci europarlamentari români au votat împotrivă, iar alți 12 s-au abținut sau au absentat (doar un penelist a votat pentru).