De Mihai Ghiduc

»

Al treilea val

Da, știu, ne-am săturat! Însă mai e un hop de trecut și ar fi păcat ca acesta să ia forma cocoașei unui nou val

Ultimele săptămâni au marcat o creștere a numărului de cazuri și revenirea carantinei

Relaxate după evidenta scădere a valului din noiembrie, autoritățile au luat acel celebru prag de trei la mie drept unică țintă la care să se raporteze. Aparent, cineva nu a mai avut chef să aștepte puțin cât să se vadă luminița de la capătul tunelului și s-a precipitat spre ieșire.

Așa a apărut o redeschidere aproape generalizată, chiar dacă și în februarie, când valul al doilea părea a se atenua, numărul cazurilor era dublu față de septembrie 2020. Nici vaccinarea nu mergea atât de rapid cat să justifice graba cu care autoritățile au invitat lumea în restaurante și săli de spectacole.

It’s not over’til it’s over

Anul de pandemie a fost greu de dus pentru oricine, iar lunile de iarnă au adăugat un alt strat apăsător peste greutatea schimbării radicale a modului de viață. Pandemia a afectat relații, fie din cauza distanței, fie din prea mult timp petrecut împreună (dacă crezi că ți-a fost greu, gândește-te la părinții de adolescenți – sau invers).

Nu-i de mirare că primele semne de relaxare au fost apucate cu toate mâinile, iar restaurantele și terasele s-au umplut de oameni care au luat primele raze de soare ca semn al încheierii pandemiei.

Asta a făcut ca „Hai că trece după iarna asta” să se metamorfozeze tot mai evident în „Hai că poate trece la vară”, cu sprijinul autorităților care s-au grăbit să semnalizeze „bussiness as usual”. Nu-i așa de mare mirare, de la unii care au amânat alegerile locale din vară – când situația era sub control – în toamnă, apoi au organizat parlamentarele când valul al doilea atingea apogeul.

Iar atitudinea e amplificată de felul bizar în care Guvernul se raportează la cifre. Cum ar fi recentul moment în care ministrul Sănătății a publicat datele despre numărul de teste efectuate pe județe, iar prim ministrul a decis să trimită Corpul de control pe capul său. Mega transparență!

Când vine imunitatea aia colectivă?

CÂT MAI ȚINE?

În realitate, încă nu știm dacă la vară va fi mai bine, pentru că tot mai multă lume insistă să complice lucrurile. Pe lângă autoritățile care se grăbesc să ridice restricțiile, mai apare și presiunea anti-vacciniștilor, care încearcă să convingă cât mai multă lume să nu-și injecteze cumva „chip-ul lui Gates”, acum și cu ajutorul partidului populist AUR.

De la promovarea unor medicamente neverificate, la proteste deghizate în unele împotriva „vaccinării obligatorii”, campaniile de dezinformare funcționează din plin.

În condițiile în care accelerarea campaniei de vaccinare e limitată de accesul la doze, care la rândul lor sunt dependente de capacitatea de producție a (momentan) Pfizer, Moderna și AstraZeneca și de contractele semnate de UE, această presiune constantă, picătură cu picătură, ar putea „convinge” suficienți români să renunțe la vaccin cât să nu atingem atât de necesara imunitate colectivă.

La 1,17 milioane de persoane vaccinate până acum, dintre care doar puțin peste 650.000 cu ambele doze, România ar avea nevoie de un an și jumătate ca să atingă ținta 10 milioane propusă. Nimeni n-are atâta răbdare. Speranța e ca, după 15 martie, când toată lumea va avea acces la platforma de vaccinare, acest ritm să se acelereze.

Dacă e să ne luăm după anul trecut, în lunile calde numărul cazurilor va fi scăzut, deci al treilea val început acum se va atenua spre aprilie-mai. Așa că trebuie profitat de cele câteva potențiale luni mai „relaxate” pentru a imuniza cât mai multe persoane, altfel și toamna viitoare va fi despre valuri și coeficienți. Asta dacă noile tulpini nu vor da toate planurile peste cap.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” al lui Radu Jude a câștigat Ursul de Aur la Berlin. Este cel de-al treilea film românesc care ia marele premiu la acest festival în ultimii opt ani, după „Poziția copilului” și „Touch Me Not”.

Într-un interviu dat lui Oprah Winfrey, Meghan Markle și prințul Harry au discutat vreme de două ore despre presiunea la care a fost supus cuplul, după căsătorie, atât din partea familiei regale, cât și a societății britanice (și în special a tabloidelor).

În SUA, Congresul american a aprobat cel mai mare plan de stimulare a economiei, în valoare de 1,9 trilioane de dolari. Pachetul propus de administrația Biden a fost votat doar de democrați, care au depășit impasul cu ajutorul votului decisiv al vice-președintei Kamala Harris.

Un referendum anti-burqa a fost aprobat, la limită, în Elveția. Țara nu are o mare comunitate musulmană, iar numărul femeilor care purtau burqa sau niqab este infim, însă partidele populiste de dreapta au reușit să impună discuția pe agenda publică.