De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

O criză guvernamentală neanunțată, în plin val al treilea al pandemiei, a marcat săptămâna care a trecut

miercuri, Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu – o primă criză majoră a coaliției de la guvernare

N-o să mă apuc să povestesc toate detaliile demiterii și disputele de după, mai ales că situația s-a prelungit, „discuțiile” dintre PNL și USRPLUS purtându-se de la distanță pe parcursul ultimelor zile. Aș vrea însă să remarc un alt lucru: felul în care s-a discutat despre această criză arată că machismul domină în continuare politica românească.

Cum ne raportăm la politicieni?

criza voiculescu

Aparent, pretenția tuturor este ca politicienii să se comporte ca niște bărbați responsabili. Cu accentul pus, desigur, pe „bărbați”, pentru că se pare că doar „bărbații adevărați” sunt asociați cu responsabilitatea. Atunci când nu se mai comportă „responsabil”, aceștia cedează, oarecum, și o parte din calitatea de „bărbat”. Lucru marcat și prin expresiile folosite în contextul bătăliei politice.

E drept, majoritatea sunt expresii vechi, care arată cât de patriarhală era societatea – și cât de masculinizată e, în continuare, politica.

Liderii USR PLUS și PNL au început să „se păruiască”, au spus unii – și nu doar pe Facebook, cu ziariști sau politicieni –, implicând că poartă o bătălie nedemnă de bărbați și că se comportă ca niște femei (care, orice politician adevărat știe că sunt isterice și neraționale). Politicianul trebuie să fie Bărbat, e implicația expresiei. Nu-i de mirare că avem un guvern cu o singură ministră.

„Ar trebui să înceteze această telenovelă”, spun alții – tot politicieni și ziariști, mai trebuie să repet? Se implică, din nou, că această criză politică e un moment nedemn, femeiesc, o coborâre la nivelul unor gospodine. Cred că s-a precizat chiar că ar fi o „telenovelă turcească”, dar cum nu știu ierarhizarea telenovelelor, nu știu ce să înțeleg din această alegere specifică.

Liderii USR PLUS au „țipat strident”, lucru care, se știe, nu-l face decât o femeie (isterică și irațională, cum știe orice „bărbat adevărat”), iar fanii lui Voiculeascu l-au jelit ca niște „bocitoare”. Dacă nu s-a semnalat destul de clar că politica e doar pentru cei capabili să se comporte bărbătește, expresiile continuă.

„S-au bătut ca chiorii”, ceea ce, de data asta, arată că trebuie să fii și „întreg” ca să fii bărbat. În cel mai bun caz, s-au „împăunat” (cu ceva subtexte sexuale și vag homofobe) sau „s-au dat cocoși” (asta e o expresie pe care adepții machismului ar traduce-o prin „un beta care s-a dat alpha”).

Doar dacă învingi, ești bărbat. Să repet ce s-a zis că a avut prim-ministrul când a decis să-l dea afară pe Voiculescu fără să anunțe? Cred că se știe, simbolul etern al machismului.

Suntem la a nici nu se știe a câta criză politică, pe o scenă dominată de bărbați și, iată, ca de fiecare dată, atunci când e vorba de ceartă, protagoniștii își pierd, subit (întreg sau parțial), sexul care-i reprezintă, dacă nu înving. Pentru că, nu-i așa, bărbații de stat nu pot fi isterici și iraționali, chiar dacă arată, repetat, că sunt.

Acest club de bărbați din Parlament

Politica și femeile

La ultimele alegeri parlamentare, conform unei analize făcute de Expert Forum, pe listele electorale au fost puțin sub 30% femei. În cazul partidelor cu șansă de a intra în Parlament, procentul era de 25% – care se păstra și în ceea ce privește locurile eligibile, însă locul 1 pe listă era ocupat, preponderent, de bărbați. Într-un final, femeile reprezintă doar 18% din totalul parlamentarilor, cu două procente mai puțin decât în legislatura trecută.

Lucrurile nu se vor schimba prea curând. Orice discuții despre o reprezentare proporțională cu structura demografică a țării sau despre cote de gen este închisă rapid – de obicei cu ironii, acuzații de „neconstituționalitate” sau „sexo-marxism” și exemple de femei „care n-au ce căuta în politică” (Dăncilă și, mai nou, Șoșoacă sunt numai bune pentru asta).

Însă felul în care sunt priviți politicienii atunci când intervine o criză politică arată că e o problemă de mentalitate și că vârfurile puterii sunt „rezervate” bărbaților și din cauză că încă nu suntem dispuși să lăsăm în urmă o viziune patriarhală asupra lumii.

Cât despre ce se va întâmpla cu Cîțu și Voiculescu? Sincer: puțin contează, PNL și USR PLUS sunt obligate de procentele obținute în alegeri să găsească o metodă de a colabora și o vor găsi, că nu părăsește nimeni puterea atât de repede. Până la anunțarea unei noi înțelegeri, orice scenariu vehiculat public e doar o formă de propagandă sau, pur și simplu, fan fiction.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit după ce a fost imobilizat brutal de un grup de polițiști, într-un caz care se aseamănă cu intervenția asupra lui George Floyd, din SUA. Doi dintre agenții care au bruscat victima au fost arestați.

În SUA, în timp ce procesul polițistului care l-a ucis pe George Floyd e în plină desfășurare, o nouă serie de proteste a început după ce două persoane de culoare, dintre care un copil de 13 ani, au fost ucise de polițiști în ultima săptămână, într-o serie de incidente care nu justificau utilizarea forței.

Cehia a expulzat 18 diplomați ruși, după ce s-a dovedit că spioni ai Moscovei au fost implicați în explozia unor depozite de muniții, acum 7 ani. Anterior, Statele Unite au impus noi sancțiuni financiare Rusiei, din cauza atacurilor informatice în care au fost implicate serviciile de informații ale acestei țări.

Funeraliile prințului Philip au avut loc sâmbătă, la castelul Windsor, într-un format restrâns, la care au participat, în principal, membrii familiei. Ulterior, regina Elisabeta a II-a a anunțat că își va stabili reședința permanentă la acest castel din apropierea Londrei.