de mihai ghiduc

Cronica săptămânii. A fost sau n-a fost rasism?



Săptămâna care s-a încheiat ar fi trebuit să fie dominată de efectele alegerilor – surpriza neplăcută AUR și negocierile pentru formarea guvernului. Un arbitru român de fotbal a mutat însă discuția publică asupra conceptului de rasism după ce, pentru că l-a luat gura pe dinainte, a dus la întreruperea unui meci din Liga Campionilor.

Ce-a fost asta?

Un incident care spune multe




În prima repriză a unui meci dintre echipele Paris Saint Germain și Bașakșehir, în timp ce încerca să-i explice arbitrului de centru care oficial al echipei turce ar trebui să primească un cartonaș roșu, Sebastian Colțescu a spus, în română, „Ăla negru”. Jucătorii ambelor echipe au înțeles cuvântul, au ieșit de pe teren și au refuzat să continue meciul, care s-a rejucat a doua zi, cu alți arbitri.


În timp ce Colțescu așteaptă o decizie UEFA, în România a început o dispută publică pe tema „a fost sau n-a fost rasism”, care arată, în esență, cât de puțin este înțeles acest termen la noi și cât de departe suntem de niște discuții esențiale asupra acestui subiect.

N-a fost?


În apărarea lui Colțescu s-a spus că „negru”, în română, e un cuvânt neutru, n-are conotațiile rasiste ale lui Negro din engleză sau nègre din franceză. Ceea ce, în esență, e adevărat. Tot în apărarea lui s-a spus că rasismul înseamnă ură și că arbitrul nu-l urăște pe Pierre Webo, antrenorul secund al echipei turce pe care a vrut să-l pedepsească.


Colțescu a făcut, în esență, o gafă – l-a indicat pe Webo folosind rasa. Iar asta arată, în primul rând, o lipsă de bune maniere, dar și de profesionalism. Un arbitru cu experiența sa ar fi trebuit să știe că, oriunde ar fi fost, o asemenea adresare este cel puțin sensibilă, iar în fotbal, unde lupta împotriva rasismului are deja decenii, cu atât mai mult.


Oricine poate păți asta, să fie insensibil față de o altă persoană și să folosească un termen depreciativ, însă contează și unde o face și cum reacționează după. De obicei, îți ceri scuze, înveți ceva din asta și încerci să nu o mai comiți și altă dată. Când cineva o face însă la TV, în fața a milioane de privitori, nu prea mai contează scuzele, pentru că situația nu mai e sub controlul său.

Ba da,

A fost rasism




Rasismul lui Colțescu vine din faptul că nu știa, la vârsta și nivelul său, că nu trebuie să identifici o persoană după culoarea pielii și că nu avea idee de puternica încărcătură rasială a unor cuvinte din engleză și franceză care diferă cu doar o literă de „negru”. Este acel rasism soft al omului care nu vrea să iasă din zona lui de confort și să înțeleagă că, pentru alte persoane, ceea ce pentru el e „natural”, că așa îi vine să zică, poate fi o jignire majoră.


Este acel rasism de canapea care-i face pe mulți să spună că românii nu pot fi rasiști că n-au colonizat Africa, ba chiar să nege că ar fi existat sclavi în România – uitând confortabil de sclavia romilor. E rasismul care îi face pe mulți să se simtă jigniți când li se spune „țigani” și în același timp să explice, doct, că nu e o problemă să le spună romilor așa.


E acea comoditate a adultului care nu vrea să-și reanalizeze prejudecățile și care, confruntat cu ele, preferă să spună „ați cam exagerat” sau, dacă e comentator politic, „corectitudinea politică a mers prea departe”. Este dorința de încremenire într-un moment, frica de faptul că, dacă și-ar analiza gândurile, ar afla că ani sau decenii au fost rasiști, în ciuda faptului că s-au crezut cosmopoliți, informați și deschiși.

Ce trebuie să mai știi



+


Am „împrumutat” această expresie din The Daily, podcastul lui Michael Barbaro de la The New York Times ca să pot explica, pe scurt, restul știrilor săptămânii, chit că n-au legătură cu subiectul anterior. Ocazie cu care îți voi recomanda să asculți acest podcast, dacă vrei să înțelegi politica americană (și nu numai). Deci, iată ce trebuie să mai știi:

1


Premierul Ludovic Orban și-a dat demisia, după rezultatul slab la PNL în alegeri. Totuși, partidul său a încercat, fără succes, să negocieze cu USR-PLUS și UDMR formarea unei majorități și a unui guvern care va fi condus, cel mai probabil, de Florin Cîțu, actualul ministru al finanțelor. Se așteaptă ca președintele Iohannis să deblocheze discuțiile.

2


Uniunea Europeană a aprobat bugetul pentru viitorii șapte ani și un fond de urgență pentru efectele coronavirusului după ce s-a ajuns la un compromis cu Ungaria și Polonia. Cele două state n-au vrut ca bugetul să fie legat de o clauză care-l condiționa de respectarea „statului de drept” și amenințau cu un veto.

3


Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech a fost aprobat pentru folosirea de urgență în SUA, după ce a început să fie folosit deja în Marea Britanie. În Uniunea Europeană, o decizie a autorităților reglementatoare este așteptată pe 27 decembrie. România va avea acces la acest vaccin prin intermediul UE.

4


În SUA, Curtea Supremă a refuzat să discute cererea Texasului de a anula alegerile din patru state americane, ceea ce l-ar fi făcut pe Trump câștigător. Astăzi, Colegiul Electoral votează viitorul președinte, iar scorul așteptat este de 306 la 232 pentru Joe Biden. Pentru a încheia procesul electoral, Congresul se va întâlni pe 7 ianuarie ca să numere oficial voturile date astăzi de electori.