De Mihai Ghiduc

»

10 lucruri bune din 2021

Al doilea an al pandemiei a avut și momentele sale pozitive

a venit vremea să recapitulăm lucrurile pozitive cares-au întâmplat într-un an dominat de coronavirus

Am fost tentat să scriu despre scandalul ultimei săptămâni, apoi mi-am amintit că unii doar din asta se hrănesc, din scandal. Și poate că, în tot anul care a trecut, presa s-a aplecat prea mult asupra acestor povești negative. Măcar acum, la final, e vremea unui bilanț al știrilor bune.

Jumătate de planetă s-a vaccinat

best of 2021

Coronavirusul a dat lumea peste cap – și încă o dă –, dar lumea n-a stat degeaba. Finalul lui 2021 ne prinde cu aproape jumătate din populația globului vaccinată. Au fost administrate aproape 8,5 miliarde de doze, iar peste 3,6 miliarde au primit schema completă. Totuși, dincolo de cei care au refuzat vaccinul, ca niște copii răzgâiați, o parte a omenirii nu s-a vaccinat pentru că n-a avut acces la vaccin – s-au făcut însă eforturi pentru a se elimina și aceste decalaje.

Pandemia nu e gata, dar o normalitate a revenit. În 2021 ne-am văzut mai des cu cei dragi, am călătorit mai mult și am ajuns chiar și pe la birou. Cine ar fi zis că ne vom bucura să mergem la birou?

EXISTĂ UN TRATAMENT ANTI-COVID-19

best of 2021

Partea a doua a anului a mai venit cu o veste bună. Există acum nu unul, ci două tratamente anti-COVID-19. E drept, acestea nu sunt încă disponibile pe scară largă, dar am învățat deja, din exemplul vaccinului, că lucrurile se pot schimba extrem de rapid. Pe măsură ce vor fi aprobate de către autoritățile sanitare și vor ajunge în spitale, lucrurile se vor schimba radical.

Cu vaccinuri multiple, cu tratamente cu eficiență ridicată și (poate) cu un virus mai puțin letal, 2022 ar putea să arate mai prietenos, chiar dacă primele luni ar putea fi date peste cap de valul Omicron.

TRUMP NUMAI E PE TWITTER

best of 2021

După ce, pe 6 ianuarie, planeta s-a uitat înmărmurită cum un grup de nemulțumiți era cât pe ce să schimbe rezultatul alegerilor americane cu forța, lucrurile s-au așezat într-un soi de normalitate. Desigur, nu toată lumea îl place pe Biden, dar cel puțin acesta n-a mai folosit președinția SUA ca o permanentă sursă de atacuri și scandaluri.

Faptul că Trump a fost lăsat fără principala sa armă – contul de Twitter – a făcut atmosfera din social media mult mai respirabilă.

PAȘI PENTRU O PLANETĂ MAI SĂNĂTOASĂ

best of 2021

Poate că rezultatele întrunirii de la Glasgow sunt dezamăgitoare, dar măcar s-au mai făcut niște pași în direcția bună. S-a spus, pentru prima dată, că de vină pentru schimbările climatice e și cărbunele, s-au mai stabilit niște termene concrete, s-au luat o serie de angajamente (mai ales de către SUA și China, ceea ce chiar e important).

În plus, SUA a revenit în Acordul de la Paris, o altă consecință pozitivă a înfrângerii lui Trump.

Și alte boli au fost învinse

best of 2021

O consecință neașteptată a măsurilor împotriva coronavirusului e aparenta dispariție a variantei Yamagata a gripei. Cine ar fi crezut că măștile protejează și de alte boli respiratorii? Tot în 2021 a fost aprobat primul vaccin împotriva malariei, o boală care ucidea milioane în regiunile tropicale. Mai mult, boala a fost eradicată în China.

În Congo, o epidemie de Ebola s-a încheiat mai repede decât a ajuns să devină o știre.

Impozit global pentru corporații

best of 2021

Din 2023, corporațiile internaționale ar putea plăti același impozit, oriunde în lume: 15%. La ultima întâlnire G20, statele au căzut de acord că ceva trebuie făcut pentru ca firmele să nu-și mai plimbe veniturile între țări ca să le transforme în profit acolo unde plătesc mai puține taxe. Ceea ce va ajuta unele țări să aibă venituri mai serioase la buget.

Unele animale nu mai sunt amenințate cu dispariția

best of 2021

Panda nu mai e pe lista animalelor în pericol de extincție. La fel și patru specii de ton din Atlantic, asta după ce au fost impuse limite pescuitului. Ghepardul a revenit în India după 70 de ani. În diverse locuri din lume, animalele sălbatice își recapătă teritoriul și încep să revină la efective sănătoase.

Și în România, avem acum zimbri, lupi, râși și urși mai mulți ca oricând în ultimele decenii.

Mașinile electrice sunt mainstream

best of 2021

În august, în Europa, pentru prima dată în istorie au fost vândute mai multe mașini electrice decât cu motoare diesel. Toți marii producători au acum cel puțin un model electric, dacă nu mai multe. Există camioane electrice, SUV-uri electrice, curse de mașini electrice.

Până și Dacia a produs un model de mașină electrică, Spring, ceea ce înseamnă că acestea devin din ce în ce mai accesibile.

A fost imprimată 3D o întreagă școală

best of 2021

S-a întâmplat în Malawi și a durat 18 ore. A fost un proiect pilot care a demonstrat că una dintre marile probleme ale Africii – lipsa accesului la educație – poate fi rezolvată, cel puțin parțial, prin crearea unor locuri în care copiii să poată învăța. E drept, mai e nevoie și de profesori și (măcar) internet, dar a mai fost făcut un pas important. Tehnologia poate fi folosită și la crearea unor locuințe, însă momentan imprimanta 3D pentru case e relativ scumpă.

TOT MAI MULTĂ ENERGIE REGENERABILĂ

best of 2021

În 2021, au fost montate noi facilități pentru producerea de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 290 GW, în special panouri solare și turbine eoliene. Dacă tendința se păstrează, energia regenerabilă o va depăși pe cea obținută din combustibili fosili și energie nucleară în 2026. Desigur, nu e suficient, dar lucrurile par a accelera și ideea de a renunța la un moment dat la sursele poluante devine din ce în ce mai puțin SF.

Acestea sunt doar 10 dintre lucrurile bune care s-au întâmplat în 2021. Să ne gândim la ele măcar în perioada asta de bilanț. Sărbători fericite!