
De Mirela Ujică
Design vizionar: RÆBURN
CPHFW X ZALANDO
În subsolul unei clădiri din centrul Copenhagăi, printre stâlpi brutaliști și proiecții psihedelice, se aude din ce în ce mai tare „Identikit” de la Radiohead. Rânduri de telefoane se ridică concomitent pe toate lateralele sălii. Tocmai a început show-ul RÆBURN primăvară/vară 2023.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
Prin fața noastră se succed piese utilitare – geci, sweatshirt-uri, rochii sport – punctate de detalii funcționale: centuri, hamuri, veste de salvare deconstruite. E o colecție ca o propulsie la mii de metri altitudine. E și o demonstrație de anduranță. A designului, a materialelor, a viziunii.

RÆBURN SS2023
E pentru prima oară când RÆBURN e prezent la Copenhagen Fashion Week. Nu oricum, ci în competiție pentru Zalando Sustainability Award, premiu ce încurajează brandurile de fashion să utilizeze alternative sustenabile și să aplice strategii ce contribuie la un viitor mai puțin dăunător.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
Lansat în 2009 în Londra, RÆBURN e pionier în aria practicilor sustenabile, în special în reutilizarea surplusului de materiale. Axat în special pe refolosirea unor obiecte precum parașute, veste și bărci de salvare, brandul condus de Christopher Raeburn a primit de-a lungul vremii cele mai importante recunoașteri din domeniul modei, de la British Fashion Award for Emerging Talent la Fashion Award în categoria Environment în 2020.

La finalul show-ului, am avut ocazia să stau de vorbă cu Christopher Raeburn, director de creație RÆBURN, despre această colecție, despre schimbările pe care le-a observat în cei 13 ani de existență ai brandului și despre viitorul industriei modei.
Despre ADN-ul RÆBURN Tot ce facem la RÆBURN este fie remade, adică refăcut, fie complet reciclat (și pe cale să fie complet reciclabil), fie reduced – asta înseamnă că prin design reușim să reducem risipa de materiale. Aceștia sunt cei trei piloni care rezumă ce facem la RÆBURN. Vorbim adesea despre cei patru R atunci când vorbim despre brandul nostru: RÆMADE, RÆDUCED, RÆCYCLED, RÆBURN. E o sintagmă pe care a folosit-o Vogue US în primele materiale de presă care au apărut despre noi în 2010 și a rămas cu noi.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
Despre schimbările din industria modei din ultima decadă
Cred că în prezent vedem o mișcare convergentă care cu siguranță nu exista acum 10 ani. Ce vreau să spun prin asta: consumatorii - și nu aș spune musai consumatorii tineri, ci mai degrabă formatorii de opinie - cer mai mult de la branduri. Există această presiune.
Pe de altă parte, sunt și multe branduri care sunt pregătite să producă într-o manieră mai sustenabilă și care au acces la materiale. Unul dintre aspectele cheie dacă stau să mă gândesc la ce se întâmpla acum 10 ani este că dacă voiam să cumpăr materiale reciclate acestea erau cu mult mai scumpe. Poate chiar cu 50 - 70% mai scumpe. Pe când acum există o paritate – e același lucru sau e poate chiar mai ieftin să cumperi materiale reciclate decât o pânză virgină.
Toate astea s-au schimbat în ultimii 10 ani. Sunt lucruri tangibile. Asta înseamnă că noi, la RÆBURN, sau alte branduri nu mai avem nicio scuză să nu facem lucrurile așa cum trebuie. Asta mă face să fiu optimist. Chiar dacă evident, nu e un drum ușor.
RÆBURN SS2023
Cel mai dificil lucru? Să educi și în același timp să inspiri și să faci asta la scară largă. Sunt oameni cărora chiar le pasă de soarta planetei, de sustenabilitate și sunt unii oameni cărora chiar nu și probabil că nu le vei schimba părerea.
Însă există un segment mare de mijloc: acei consumatori care vor facă ce e bine, dar nu vor ca prin asta să își îngreuneze viața. Așa că treaba noastră e să oferim varianta bună și să o facem într-un mod care să inspire. Ce e cu adevărat foarte greu e să faci asta într-un climat marcat de recesiune globală, de război, de toate aceste evenimente foarte serioase.
Despre cât de important este să experimentezi constant și despre colecția SS2023 Cu ce am experimentat sezonul acesta? În primul rând, am venit la Copenhagen Fashion Week, unde nu am mai prezentat niciodată. E un prim show pe catwalk. Apoi, la capitolul piese vestimentare, am lucrat cu noi tipuri de parașute, cu TENCEL™, deci cu fibre produse din celuloză de masă lemnoasă, ceva ce nu am făcut până acum în colecțiile noastre.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
Vreau să fiu foarte pragmatic atunci când vine vorba de experimente. Creșterea brandului trebuie să se producă pas cu pas, puțin câte puțin. Dacă putem să îmbunătățim afacerea cu 5 - 10% în fiecare sezon este perfect. Așa că acum am experimentat arătând o nouă colecție lumii și sperăm să fie bine primită. Apoi vom împinge limita un pic mai mult. Cred că totul trebuie să fie un experiment. Dacă stai într-un loc prea confortabil, atunci s-ar putea să fie o problemă.
Despre sursele de inspirație Inspirația vine în primul de la materiale. Fie că sunt bărci de salvare sau parașute. Apoi, trebuie să construiești o poveste care să te entuziasmeze. Iar rolul meu la RÆBURN este să vin cu direcția creativă, adică să găsesc acel ceva care să impulsioneze echipa pentru sezonul următor.
Îmi place să alternez lucrurile de la un sezon la altul. Dacă colecția din sezonul trecut a fost inspirată de ocean, următoarea trebuie să fie la 18.000 de metri deasupra nivelului apei. Cred că e important și să visezi un pic. Atunci când conduci o afacere mică – și RÆBURN e încă un brand relativ mic – e incredibil de greu să găsești echilibrul. Nu ai niciodată suficienți bani, timp sau oameni, dar e important să te distrezi, să experimentezi, să visezi.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
Despre oameni, branduri și inițiative demne de urmărit pentru eforturile lor sustenabile
Sunt atâția oameni, cum e Orsola de Castro, de exemplu, care a fondat Fashion Revolution. Sau designerul Bethany Williams din Londra, care cred că e fantastică. Și iată aici, în competiție, alte două branduri (n.red.: RANRA și MWORKS). Dar în felul nostru, cu RÆBURN am rămas pe un drum propriu. E important să nu ne uităm prea mult în stânga și în dreapta pentru că viziunea noastră nu e una vagă, ci vedem foarte clar traiectoria brandului.
O schimbare care trebuie să se producă în industria modei în următoarea decadă Următorii 10 ani sunt cruciali pentru industria noastră și pentru alte industrii. Când stăm să ne gândim la următoarea decadă revin la cei trei R: RÆMADE, RÆDUCED, RÆCYCLED. Apoi, noi deja oferim reparații gratuite pentru toți clienții noștri. Dacă putem menține aceste lucruri în circulație e fantastic. Dacă vom putea face și schimbarea de la materiale reciclate la materiale complet reciclabile și dacă am face transferul către agricultură regenerabilă ar fi perfect. Pentru planetă și pentru oameni.

RÆBURN SS2023
În microcosmosul nostru, în industria modei, marea problemă este că amestecăm fibrele - cele naturale cu cele sintetice - în haine pe care nu le mai poți recicla, care nu se mai pot aduce înapoi la nivelul de fibră pură. Și producem lucruri pe care le purtăm o singură dată. Pentru mine dacă vom putem crea lucruri care să bifeze măcar una dintre aceste condiții - să treacă testul timpului, să fie complet reciclabile sau să se descompună - atunci ar fi un mare pas înainte.
Behind the scenes RÆBURN SS2023
RÆBURN a fost unul dintre cele trei branduri nominalizate în acest sezon la Zalando Sustainability Award, alături de MWorks și de câștigătorul ediției: RANRA. Acesta din urmă a primit un premiu de 20.000 de euro și un parteneriat Zalando, pentru a crea o colecție exclusivă și a dezvolta soluții sustenabile atunci când vine vorba de design și materiale, procese de producție, tehnologie și trasabilitate.
RANRA (sus); MWORKS (jos)
Zalando Fashion Award face parte dintr-un parteneriat strategic lansat în urmă cu trei ani de Zalando și Copenhagen Fashion Week, în scopul creării unei industrii fashion mai responsabile și este un satelit important în strategia de sustenabilitate dezvoltată de Zalando sub umbrela do.MORE.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.