
Andreea Grecu
Skincare dilemma
Covid-19, spălatul pe mâini și dermatita
_
De la primele vești despre pandemia de Covid-19, spălatul pe mâini a căpătat noi valențe pentru noi toți. O facem mai des și mai conștiincios ca oricând - obsesiv chiar, conștienți fiind că este una dintre cele mai bune metode de a preveni răspândirea virusului.
_
Însă acest exces - necesar de altfel - nu vine fără urmări negative pentru pielea mâinilor, mai vulnerabilă ca oricând să dezvolte o dermatită.
_
Probabil ai simțit-o deja pe pielea ta. Mâinile sunt uscate, iritate, uneori chiar crăpate până la sânge, iar crema obișnuită nu pare să atenueze acel aspect aspru și solzos. Sunt semne ale unei dermatite de contact, o afecțiune a pielii care a înregistrat o creștere semnificativă în această perioadă, după cum relatează și revista Allure.

Să vorbim puțin despre particularitățile pielii de pe mâini
_
Pielea de pe spatele mâinilor este mai subțire și prezintă mult mai puține glande sebacee decât cea de pe alte părți ale corpului. Rolul lor este unul extrem de important: stratul lipidic produs de acestea ajută la reținerea hidratării și la protejarea împotriva bacteriilor și a substanțelor iritante.
_
Din păcate, surfactanții din săpun pot pătrunde în piele, iar alcoolul din dezinfectanți are un efect de uscare, ambele ducând la îndepărtarea lipidelor protectoare. În absența acestora, funcția de barieră a pielii este perturbată, lăsând-o vulnerabilă la tot felul de afecțiuni, printre care dermatita este una dintre cele mai frecvente.

Mai precis: ce este dermatita?
_
„În termeni simpli, dermatita înseamnă o inflamație a pielii”, explică dr. Dana Bratu, medic dermatolog la clinica DermaBeauty. „Dermatita de contact incriminează existența unui agent extern care produce un efect nociv asupra funcției de barieră a pielii și se împarte în două categorii: dermatita de contact iritativă și dermatita de contact alergică.”
În cazul de față, avem de-a face cu o dermatită iritativă.
_
„Substanțele dezinfectante și săpunurile produc cel mai frecvent dermatite de contact iritative. Conținul bogat în alcool sau alte substanțe iritante vor produce la nivelul pielii deshidratare și uscăciune prin creșterea pierderii de apă transepidermică,” explică medicul.

Cum o recunoști la nivelul pielii?
_
„Pacienții se plâng cel mai des, în fazele acute ale bolii, de usturime, mâncărime, vezicule care se sparg și care pot să determine la un moment dat și fisuri. Netratată, afecțiunea va deveni cronică, apar mai multe cruste și scuame, iar pielea se îngroașă (lichenificare)”, precizează dr. Bratu.
Ce poți face pentru a ameliora și trata dermatita?
_
Dacă în mod obișnuit, cunoașterea cauzei vine adesea și cu răspunsul problemei, nu este cazul și aici, cum renunțarea sau rărirea igienizării mâinilor nu este o soluție. Cu toate acestea, există lucruri pe care le poți face pentru a echilibra nevoia prevenirii infectării cu nevoia protejării pielii mâinilor.
Evită apa fierbinte la spălarea mâinilor
---- 1 -----
_
O temperatură mai ridicată a apei nu înseamnă o spălare mai eficientă a mâinilor, ci mai degrabă o cale mai rapidă de a le deshidrata. Dacă tot trebuie să o faci atât de des, menajează-le și folosește întotdeauna apă călduță.
Schimbă săpunul obișnuit cu unul mai puțin agresiv
---- 2-----
_
„Verificați ingredientele produselor cu care vă spălați și alegeți un gel de curățare mai blând, care să nu conțină alcool sau parfum”, recomandă dr. Dana Bratu. Orientează-te spre un gel de curățare dermato-cosmetic, cu un pH echilibrat și cu ingrediente emoliente. Ai grijă să clătești foarte bine mâinile la final, căci depunerile de produs pot agrava dermatita.
Fii delicată la ștergerea mâinilor
---- 3-----
_
„Nu stergeți mâinile cu prosopul prin frecare, ci tamponați ușor până la uscarea completă”, recomandă medicul. Frecarea aspră perturbă bariera pielii, ceea ce permite intrarea iritanților și acest lucru poate declanșa dermatita mâinilor.
Hidratează mâinile după fiecare spălare
---- 4----
_
Ține pe chiuvetă și o cremă hidratantă pe care să o aplici după fiecare spălare a mâinilor (odată ce acestea sunt uscate) pentru a reface stratul hidrolipidic al pielii. „Căutați ingrediente umectante (precum glicerina sau acidul hialuronic), emoliente sau reparatorii (cum este vitamina B5 sau chiar niacinamida)” este sfatul dermatologului.
_
O soluție pentru episoadele acute ale dermatitei iritative pot fi și cremele antiinflamatoare cu cortizon, folosite însă cu precauție. „Țineți cont de faptul că aceste creme pot fi folosite pe durată scurtă de timp din cauza reacțiilor adverse precum atrofia tegumentară. Însă pe termen, scurt, timp de câteva zile, sunt foarte eficiente pentru ușurarea simptomelor.”

Mai multe sfaturi și utile pentru această perioadă - în newsletter-ul nostru
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.