De Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Coronavirus über alles

După ce, pe 26 februarie, s-a descoperit primul caz de coronavirus, duminică aveam deja 15 cazuri. Între timp, Italia a devenit cea mai afectată țară din lume, după China, cu peste 7.000 de cazuri, și a recurs la măsuri drastice. 16 milioane de persoane din regiunile nordice, inclusiv orașele Milano, Parma, Modena, Veneția nu mai pot părăsi regiunea până pe 3 aprilie. Măsura i-a inspirat și pe guvernanții noștri.

_

După ce, pe 26 februarie, s-a descoperit primul caz de coronavirus, duminică aveam deja 15 cazuri. Între timp, Italia a devenit cea mai afectată țară din lume, după China, cu peste 7.000 de cazuri, și a recurs la măsuri drastice.

_

16 milioane de persoane din regiunile nordice, inclusiv orașele Milano, Parma, Modena, Veneția nu mai pot părăsi regiunea până pe 3 aprilie. Măsura i-a inspirat și pe guvernanții noștri.

_

Într-o conferință de presă ținută duminică, Raed Arafat a anunțat că desfășurarea evenimentelor cu mai mult de 1.000 de persoane este interzisă până la finalul lunii martie, în timp ce pentru evenimente mai mici decizia e lăsată primăriilor. De asemenea, orice școală va fi închisă dacă se va depista un caz de coronavirus.

_

Noaptea târziu, ministrul de interne a anunțat anularea zborurilor spre Italia până pe 23 martie și carantină obligatorie pentru cei care vin din Italia, China, Coreea de Sud sau Iran până la finalul lunii. Scopul măsurilor este de a încetini răspândirea virusului pe teritoriul României.

Măsurile par destul de drastice, mai ales că până spre weekend, lumea părea destul de relaxată. Marius Comper credea chiar că prea relaxată.

I I I I I



_

De asemenea, s-a luat și măsura de a se introduce o declarație pe proprie răspundere la intrarea în țară pe altă cale decât aeriană. Mai ales după ce s-a aflat că o vasluiancă a intrat în țară venind din Italia, ocolind prin Germania, pentru a păcăli carantina.

_

Partea cea mai curioasă la aceste măsuri, luate pentru a încetini sau stopa răspândirea virusului, este că, dacă vor funcționa și vom avea puține cazuri nu vom ști niciodată dacă a fost vorba de măsuri sau de noroc, iar dacă bolnavii se vor înmulți, nu vom ști cu cât am reușit să încetinim epidemia.

Deși ne-ar putea ajuta statistica și comparația cu evoluția din alte țări. Urmărește acest video pentru a înțelege de ce boala se răspândește exponențial.

I I I I I



Panica funcționează bizar

_

Dacă săptămâna trecută ne miram de românii care golesc magazinele – deși nu e sigur dacă știrea asta e reală sau nu, după ce mai mulți reporteri au fost prinși că goleau rafturile pentru a le filma –, dintr-un motiv oarecum bizar, în Australia, teama de coronavirus a creat o criză de hârtie igienică.

Interesant este și faptul că această criză bizară ar putea fi benefică pentru presă. Un ziar australian a introdus și câteva pagini de hărtie de toaletă într-una dintre ediții.

I I I I I



Între timp, în China

_

Izolați deja de câteva săptămâni, chinezii încearcă să se adapteze la viața în carantină. Companiile care au putut trece la lucrul de acasă folosesc aplicații precum WeChat sau DingTalk pentru a-și continua, cât de cât, activitatea curentă. Cea din urmă aplicație este folosită și pentru a preda copiilor care ar rata altfel prea multe cursuri.

_

Desigur, lucrurile nu merg chiar atât de lin, pentru că tinerii elevi au descoperit cum pot folosi sistemul de rating al aplicațiilor în favoarea lor și au început să dea note proaste aplicației care-i obligă să se întoarcă la învățat.



Cumva, până la ora asta aplicația a supraviețuit revoluției elevilor cu chef de joacă.

I I I I I

„Distracția” continuă în politică

_

Cu sau fără coronavirus, ne îndreptăm spre două rânduri de alegeri, locale și generale, și campania electorală deja a început. Sunt scoase de la naftalină tot felul de informații despre potențialii candidați. Chiar și după ce aceștia s-au retras din cursă, cum a fost cazul lui Vlad Voiculescu.

_

Acesta a fost acuzat că a ascuns faptul că tatăl său a fost colaborator al Securității și a dat două declarații pentru poliția secretă comunistă. În ciuda faptului că Vlad Voiculescu era minor când se întâmpla asta și că genul acesta de fapte n-ar trebui să afecteze copii. Ironia face ca printre cei mai vocali acuzatori să ne numere angajații unei televiziuni care a fost înființată de un colaborator dovedit al Securității.

Vlad Voiculescu a răspuns pe Facebook

I I I I I



_

Un caz aparte al acestei lupte politice e cel al lui Ariel Chiș, care se afla pe locul doi pe lista de candidați pentru Consiliul General al Capitalei când a ieșit la iveală un filmuleț postat, ca o glumă internă, pe unul dintre grupurile „secrete” ale USR-ului.

_

Întâmplarea ar trebui să fie o lecție pentru cei care vor să intre în politică: nimic din ce pui pe internet nu e secret, iar simțul ridicolului n-a scos pe nimeni din politică, lipsa lui, însă, iată că o face.



Super Tuesday lămurește apele în SUA

_

Dacă acum o săptămână lista candidaților democrați pentru Casa Albă era destul de lungă, bătălia pentru nominalizare s-a redus la două persoane: Joe Biden și Bernie Sanders.

_

Buttigieg și Klobuchar s-au retras din cursă înainte de Super Tuesday, marțea în care se votează cel mai intens în alegerile primare din statele americane. Rezultatele au fost oarecum surprinzătoare. Biden a câștigat mai multe state și a revenit în luptă când nu-l mai credita nimeni, ba chiar a trecut în pole position.

_

Michael Bloomberg n-a reușit să monetizeze milioanele de dolari băgate în campanie, așa că s-a retras, la fel și Elizabeth Warren. Cea din urmă a mers apoi la Saturday Night Live, unde a reușit să fie chiar funny.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.