
friday readings
„Convertirea” la minimalism digital după Cal Newport
Friday Readings este o serie de recomandări de lectură, realizată împreună cu prietenii de la Editura Publica. La fiecare două săptămâni, scotocim printre titlurile noi și viitoare lansări și alegem câte o carte care ne-a deschis mintea. Dăm mai departe un fragment din ea și vă invităm să aflați mai multe citind-o.
Alegerea din această săptămână
„Minimalism Digital”, de Cal Newport.
Pentru mulți dintre noi, relația pe care am dezvoltat-o cu social media (și în general timpul petrecut pe diverse device-uri) a devenit problematică. Newport ne învață cum să facem un pas înapoi, să descoperim bucuria de a ne retrage în propria minte, alături de gândurile noastre și cum să folosim tehnologia într-un fel care să ne servească pe noi și țelurilor noastre (și nu invers).
„Curățenia digitală. Cum să devii (rapid) minimalist”
„Presupunând că te‐am convins că minimalismul digital merită efortul, pasul următor e să vedem cum se poate adopta acest stil de viață. Din experiența mea, schimbarea graduală a obiceiurilor nu funcționează. Atracția bine concepută a economiei atenției, combinată cu presiunea confortului, îți va diminua rezistența până când aluneci înapoi de unde ai pornit.
Îți recomand, în schimb, o transformare rapidă, una care are loc într-un timp scurt și se execută cu suficientă convingere ca rezultatele să reziste în timp. O numesc curățenie digitală și funcționează după cum vei vedea în continuare.

Primul pas: definește‐ți regulile privind tehnologia
Curățenia digitală se referă mai mult la noile tehnologii, care includ aplicațiile, site-urile și instrumentele livrate prin intermediul unui computer sau al unui telefon mobil. Poate ar trebui să incluzi în această categorie jocurile și streamingul video.
Ia o pauză de 30 de zile de la toate aceste tehnologii „opționale” – adică la care poți renunța fără să-ți creezi probleme majore în viața personală sau profesională. În unele cazuri, te vei abține complet de la folosirea tehnologiei respective; în altele, poți specifica un set de proceduri operaționale care dictează exact când și cum folosești tehnologia în cursul acestui proces.
În final, vei rămâne cu o listă de tehnologii interzise și procedurile relevante. Scrie-le undeva și ține lista într-un loc în care o poți vedea zilnic. Secretul succesului e claritatea privind lucrurile pe care poți și pe care nu poți să le faci în timpul procesului.

Pasul al doilea: fă o pauză de 30 de zile
Prima săptămână sau primele două săptămâni din curățenia digitală vor fi, probabil, dificile; te vei lupta cu pornirea de a accesa tehnologii pe care n-ai voie să le folosești. Însă aceste sentimente vor trece, iar detoxificarea rezultată se va dovedi utilă când va veni momentul să iei decizii clare, la sfârșitul curățeniei.
Scopul unei curățenii digitale nu e doar să te bucuri de timpul petrecut departe de tehnologia intruzivă. În cursul acestui proces, trebuie să explorezi agresiv activități de mai bună calitate, ca să umpli timpul liber oferit de evitarea tehnologiilor opționale. Această perioadă trebuie să fie una de activitate intensă și de experimentare.
La sfârșitul curățeniei, trebuie să fi redescoperit genul de activitate care îți provoacă o satisfacție reală, având posibilitatea să-ți creezi cu încredere o viață mai bună – una în care tehnologia are doar rolul de susținere a țelurilor mai importante.

Pasul al treilea: reintrodu tehnologia
Pauza de o lună de la tehnologiile opționale îți va reseta viața digitală. Acum o poți reconstrui de la zero, într-un mod mult mai atent și mai minimalist. Pentru aceasta, aplică un proces de selecție din trei pași pentru fiecare tehnologie opțională pe care te gândești s-o folosești din nou.
Pentru ca o tehnologie minimalistă să fie reintrodusă în viața ta la sfârșitul curățeniei digitale, ea trebuie să servească unei valori pe care o prețuiești (să ofere un beneficiu oarecare nu e destul), să fie cel mai bun mod de a folosi tehnologia în sprijinul acelei valori (dacă nu este, înlocuiește‐o cu ceva mai bun) și să aibă un rol constrâns de o procedură operațională standard, care specifică exact când și cum o folosești.
Acest proces te va ajuta să cultivi o viață digitală în care noile tehnologii îți susțin valorile profunde, în loc să le submineze fără permisiunea ta. Prin această reintroducere atentă, iei deciziile intenționate care te vor defini ca minimalist digital.”

Ai citit câteva fragmente cheie din cartea lui Newport. Dacă vrei să citești integral cartea, o poți comanda de pe site-ul Publica.


tu Ești gata să iei o pauză de la tehnologie?
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.