Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Colectiv, campania electorală și taxa Oxigen

_

În cea mai lungă săptămână din an, a revenit discuția despre Colectiv. Asta după ce a fost făcută publică o înregistrare realizată de un pompier în timpul intervenției din 2015, înregistrare ce se pare că a fost ținută secret de către șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență și de Raed Arafat.

_

Jurnaliștii de la Libertatea au făcut-o publică. Și chiar dacă poate nu a fost cea mai bună idee de a publica integral înregistrarea, faptul că aceasta nu a ajuns la procurori și că persoane precum Raed Arafat neagă faptul că ar fi avut cunoștință de ea e cel puțin bizar.

_

Nici modul în care Raed Arafat a ales să răspundă acuzațiilor nu a mulțumit prea multă lume. Este cert că autoritățile au intervenit haotic la Colectiv și că numeroase dintre deciziile luate atunci și în zilele imediat următoare nu au fost cele mai bune. Postarea lui Alin Pândaru trebuie citită.



Campania electorală continuă

_

Scăpați de bannere supradimensionate, datorită noii legi electorale, aproape că am uitat că suntem în plină campanie. Mai ales că principalii candidați au evitat până acum o întâlnire față în față. Noroc cu mica controversă iscată de faptul că Dan Barna nu l-ar fi recunoscut pe Emeric Ienei.

Și desigur cu plimbarea Vioricăi Dăncilă cu bicicleta pe autostradă și memele generate de acest „incident".

IIIII





_

Încă prim-ministru, Dăncilă a ajuns în campanie și prin Sectorul 5, unde a avut parte de o discuție halucinantă cu Diana Oncioiu legată de modul în care primarul pesedist Daniel Florea îi tratează pe cei din Ferentari.




V-ați plictisit de Brexit?


_

Și britanicii, însă au cerut o nouă amânare de la Uniunea Europeană. Asta pentru că Boris Johnson nu a reușit sâ-i convingă pe parlamentari să treacă legislația generată de Brexit în doar trei zile. Brexit-ul s-a amânat pentru 31 ianuarie 2020, iar în Marea Britanie au început din nou discuții despre alegeri generale sau măcar despre un al doilea referendum.

Gata cu ISIS?



_

Știrea zilei de duminică a fost că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în urma unei intervenții a armatei SUA în Siria. Se pare că al-Baghdadi s-ar fi aruncat în aer atunci când a fost încolțit de soldați. ISIS a anunțat imediat că are un nou lider.

_

Este destul de puțin probabil ca moartea autointitulatului calif să încheie frământările din acea regiune, la fel cum, după moartea lui bin Laden, problemele au continuat, dar cel puțin știm că statul islamic creat de Baghdadi a dispărut.

Proteste peste tot în lume


_

Milioane de oameni au ieșit în stradă în Chile pentru a protesta împotriva Guvernului. La vecinii bulgari, numirea unui procuror anticorupție controversat a adus la proteste. În Catalonia și Hong Kong, au loc manifestații deja de săptămâni întregi.

Chilienii au luat România ca model pentru protestele lor

IIIII



Libanezii, care au ieșit și în stradă, au cântat Oda bucuriei în arabă, pentru că își doresc o viața politică ca în Europa.

IIIII



Mai puțină poluare?


_

Ar putea fi o veste bună pentru bucureșteni și o veste proastă pentru șoferii care au mașini vechi. Controversata taxă Oxigen a fost adoptată de către Primăria Capitalei, ceea ce înseamnă că, din 2020, mașinile sub Euro 4 vor putea circula prin oraș doar dacă plătesc taxa. Din 2022, mașinile Euro 1 și 2 vor fi interzise, iar din 2024, cele Euro 3.

_

Rămâne de văzut cum va afecta asta calitatea aerului din București. Un reminder de la Beni Goace să ne instalăm o aplicație de măsurare a calității aerului. Pentru că duminică seară poluarea a fost groaznică.



O veste bună din Parlament


_

Printre discuțiile legate de noul Guvern, senatorii români au reușit să voteze o lege care pedepsește revenge porn-ul. Într-o lume în care privacy-ul e din ce în ce mai greu de obținut, iar sexting-ul e facilitat de tehnologie, e bine totuși că anumite lucruri să rămână private. Legea trebuie să treacă și de deputați.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.