Irina Munteanu

19 februarie 2019

Cele mai importante momente din istoria Premiilor Oscar

Cea mai importantă noapte din show business și sursa discuțiilor noastre din redacție în următoarele zile se apropie. Cea de-a 91-a ediție a Premiilor Oscar are loc în noaptea de 24 spre 25 februarie, de la 03:00, ora României. 


Am adunat 10 momente esențiale care au definit Premiile Oscar de-a lungul istoriei. 


Spoiler Alert: nu o să ne referim la acest moment. 


1940 – Hattie McDaniel devenea prima persoană de culoare care câștiga premiul Oscar

Când Hattie McDaniel a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar (pentru „Gone With the Wind”) a fost nevoită să stea în spatele sălii din cauza segregației rasiale de la acea vreme.

„Sper din toată inima că voi aduce cinste rasei mele și întregii industrii cinematografice”, a spus McDaniel în timpul discursului de acceptare a premiului. A durat 51 de ani până când Oscarul a ajuns la o altă femeie de culoare, atunci când Whoopi Goldberg a câștigat trofeul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din „Ghost”.


1943 – Greer Garson ținea cel mai lung discurs din istoria Premiilor Oscar

Vă mai amintiți figura pe care a făcut-o Kanye West în 2015 la VMA? Ei bine, Greer Garson nu și-a anunțat președinția atunci, însă într-o perioadă în care discursurile de acceptare aproape că lipseau complet, actrița a turuit timp de 5 minute.

Așadar, îi puteți mulțumi ei pentru regula de 45 de secunde.


1964 – Sidney Poitier devenea primul bărbat de culoare care câștiga Oscarul pentru cel mai bun actor

Când Sidney Poitier și-a acceptat premiul, Anne Bancroft l-a sărutat în fugă pe obraz. La acea vreme, conservatorii considerau sărutul ofensator, căsătoria între rase era ilegală, iar legea privind drepturile civile ale cetățenilor de culoare nu fusese încă adoptată.

1969 – Barbara Streisand și Katharine Hepburn împărțeau Oscarul pentru cea mai bună actriță



În 1969, Barbara Streisand câștiga primul ei Oscar pentru rolul din „Funny Girl” și ieșea la egalitate de voturi (3,030) cu actrița Katharine Hepburn („The Lion in the Winter”). Streisand s-a bucurat însă de toată atenția în seara ceremoniei, grație absenței lui Hepburn.

1972 – Charlie Chaplin câștiga Oscarul onorific

Legendarul actor-regizor-scriitor-producător-compozitor s-a bucurat de aplauzele Hollywoodului timp de 12 minute. Momentul a marcat totodată reîntoarcerea lui Charlie Chaplin în Statele Unite, după un exil de 20 de ani din cauza presupuselor sale simpatii politice comuniste.

1973 – Marlon Brando refuza să primească premiul Oscar

Marlon Brando a fost primul care a folosit prestigiosul trofeu pentru a își expune viziunile politice. Brando a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor cu filmul „The Godfather”, însă nu a participat la ceremonie și a trimis-o pe Sacheen Littlefeather, o activistă nativ-americană, să țină un discurs în locul său.


„Marlon Brando regretă că nu poate accepta acest premiu generos, iar motivul pentru care nu o poate face este felul în care amerindienii sunt tratați în ziua de astăzi de către industria cinematografică”, a transmis Littlefeather.

2002 – Halle Berry devenea prima femeie de culoare care câștiga Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Halle Berry a făcut istorie atunci când a câștigat marele trofeu pentru rolul din „Monster’s Ball”, iar discursul ei de acceptare a fost la rândul său de neuitat.


„Acest moment este dedicat fiecărei femei de culoare în parte, care are acum o șansă datorită ușii pe care am deschis-o în această seară”, a spus actrița. În 2016 însă, Halle Berry și-a arătat regretul față de situația actuală: „Să mă aflu aici, 15 ani mai târziu, și să știu că nici o altă femeie de culoare nu a mai avut aceeași oportunitate este de-a dreptul dureros.”

2016 – Chris Rock aducea în discuție subiectul #OscarSoWhite

Gazdă a ediției din 2016, Chris Rock lua cuvântul și critica Academia pentru cei 20 de actori albi nominalizați pentru roluri principale și secundare pentru al doilea an la rând. Monologul de 11 minute se pare că a fost atent realizat timp de șase săptămâni împreună cu alți 17 scriitori.

2016 – Leonardo DiCaprio câștiga (în cele din urmă) Oscarul

După șase nominalizări și 27 de ani petrecuți la Hollywood, Leonardo DiCaprio a câștigat în 2016 Oscarul pentru rolul din „The Revenant”. Actorul a profitat de timpul alocat pe scenă pentru a vorbi despre încălzirea globală și a îndemna oamenii să se mobilizeze și să ia măsuri împreună.

2017 – Prezentatorii Faye Dunaway și Warren Beatty făceau o greșeală catastrofală în anunțarea câștigătorului pentru cel mai bun film

Cu siguranță un moment pe care nu îl vom uita prea curând – în decurs de 23 de secunde, „La La Land” a fost marele câștigător al Oscarurilor în 2017, timp în care producătorii filmului și-au ținut discursurile de acceptare până în punctul în care au fost întrerupți de anunțul că „Moonlight” este de fapt adevăratul câștigător.

2019 – Ediția de anul acesta nu va avea o gazdă

Deși nu este prima dată când Oscarurile duc lipsă de gazdă, nu înseamnă neapărat că este cea mai bună decizie luată de Academie. După ce au renunțat la Kevin Hart din cauza remarcilor homofobe pe care le-a făcut, s-au mai vehiculat și alte nume pentru postura de gazdă: Jennifer Lopez, Awkwafina, Emilia Clarke, Jason Momoa sau Constance Wu.

Anul acesta, din cauza lipsei unui „maestru de ceremonii” sau chiar a unui duo, așa cum se practica în anii 1950 sau 1980, Premiile Oscar riscă să își piardă complet farmecul. „Au spus că show-ul va fi mai scurt. Nu a fost. Au spus că va fi mai amuzant. Nu a fost. Nu au spus că va fi de prost gust într-o măsură mai mică. Una din trei nu este rău deloc”, scriau New York Times în retrospectiva celei de-a 61-a ediții a Premiilor Oscar.


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.