
Mihai Ghiduc
Best of 2019
Cele mai ignorate filme și seriale din acest an
_
Cei care le-au văzut, le-au apreciat, dar n-au devenit subiect de discuție sau s-a vorbit despre ele mai puțin decât ar fi meritat. Există explicații multiple, dar cred că cea mai simplă e și cea adevărat: sunt prea multe filme și seriale și nu calitatea e cea care primează când e vorba de ce are succes la public și ce nu.
Iată filmele și serialele despre care ar fi trebuit să vorbim mai mult (în ordine alfabetică)
| | | | |

And Then We Danced
_
Acest film despre o relație gay între doi dansatori de dansuri tradiționale georgiene a ajuns în România în cadrul Bucharest International Dance Film Festival. A venit chiar și Levan Gelbakhiani, actorul din rolul principal (dansator, la bază), însă s-a vorbit despre el abia după ce a stârnit un scandal în Georgia, unde grupări religioase și naționaliste l-au văzut drept un atentat la tradiție.

Booksmart
_
Filme despre liceeni vor exista atâta vreme cât există liceeni. „Booksmart” spune povestea a două prietene tocilare care vor să recupereze toate petrecerile pe care le-au ratat în noaptea dinaintea absolvirii. E funny și smart, iar Beanie Feldstein și Kaitlyn Dever joacă excelent. Să mai spun că e debutul regizoral al Oliviei Wilde?

Dark
_
M-am gândit mult dacă să pun sau nu sezonul doi din „Dark” pe listă, la urma urme n-a fost chiar ignorat. Mai degrabă, cred că a venit prea târziu după succesul primului sezon și multă lume a pierdut șirul alambicat al familiilor, liniilor temporale și personajelor în două sau trei exemplare. Serialele europene n-au predictibilitatea celor de peste ocean (nici în materie de scenariu, ceea ce-i bine, nici temporal, ceea ce-i rău).

Gentleman Jack
_
Acest serial HBO și BBC One despre o relație lesbiană din Anglia primei părți a secolului a XIX-lea, creat și regizat de Sally Wainwright, n-a primit aprecierea pe care o merită din partea publicului. S-a dat totuși verde pentru un al doilea sezon. Suranne Jones și Sophie Rundle sunt cele două eroine ale serialului.

Love, Death & Robots
_
„Love, Death & Robots” este o antologie SF Netflix, care folosește majoritar animația. Cu povești de lungi diferite, serialul e un fel de „Black Mirror” desenat, dar mult mai puțin aplaudat. E drept, variața e și la nivel de calitate, însă multe dintre episoade sunt delicioase.

Midsommar
_
Tehnic vorbind, „Midsommar” e un horror. Practic, regizorul și scenaristul Ari Aster a înlocuit noaptea cu ziua, iar cele mai multe scene oribile se petrec în afara ecranului, ceea ce nu-l face mai puțin scary. Înciuda numelui, filmul e mai degrabă american decât suedez (e, de fapt, o coproducție), dar e posibil ca fix numele să-l fi făcut ca mulți să-l treacă cu vederea.

Parasite
_
OK, filmul ăsta a câștigat Cannes-ul și are trei nominalizări la Globurile de Aur, deci de ce e pe listă? Pentru că multă lume îl ocolește pentru că-l consideră un „film de artă”, uitând că e un film coreean, țară în care genul ăsta de film sunt al naibii de entertaining (gândește-te la „Oldboy”, „Thirst” sau „The Handmaiden”). „Parasite” nu face excepție. Încearcă-l.

The Report
_
Un film cu Adam Driver produs de Vice și Amazon Prime și nu vorbește nimeni despre el? OK, Driver poate a exagerat cu filmele, dar mai e și cu Annette Bening, Michael C. Hall și Joe Hamm și spune povestea, cât se poate de reală, a centrelor de tortură înființate de CIA după 11 septembrie, pentru cei suspecți de terorism, și a investigației care a dezvăluit metodele inumane folosite. Se spune (nu în film) că un asemenea centru a existat și în București, pe la 1 Mai.

Tuca & Bertie
_
Povestea animată a prieteniei dintre un tucan și o pasăre cântătoare a fost considerată de mulți drept unul dintre cele mai bune seriale ale anului. Cumva, producătorii de la Netflix, canalul acela care aruncă câteva seriale pe săptămână pe piață, inclusiv oribilități gen „Chasing Cameron” sau „Real Rob” (dacă n-ai auzit, las-o așa), n-au primit memo-ul de la critici și l-au anulat după doar un sezon.

Undone
_
Aminat cu ajutorul rotoscopiei, „Undone” este poate cel mai ignorat serial bun al anului. Rosa Salazar (din Alita) dă viață unui alt personaj aparte. Alma dezvoltă abilitatea de a manipula timpul, în urma unui accident de mașină aproape fatal, ceea ce-i dă posibilitatea de a investiga moartea tatălui ei. Amazon Prime are încredere în serial și a anunțat un al doilea sezon.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.