
Roxana Cornac
21 ianuarie 2019
Cele mai bune romane grafice de memorii
Am trecut de momentul în care benzile desenate erau văzute (pe nedrept!) drept literatură facilă pentru adolescenți. Astăzi, romanele grafice reprezintă unul din genurile cu cea mai rapidă creștere în biblioteci și în librării.
Ți-am pregătit câteva memorii grafice pe care orice cititor înrăit trebuie să le aibă în bibliotecă.

Persepolis (vol 1), Marjane Satrapi
Editura Art, 28,20 lei
Persepolis, de Marjane Satrapi
Marjane Satrapi s-a născut și a crescut în Teheran. Era copil atunci când a avut loc revoluția islamică, însă Marjane povestește în detaliu, cu luciditate și umor, toate schimbările care au avut loc în societatea iraniană înainte și după acest moment. Părinții iau decizia să o trimită la Viena pentru studii, unde autoarea se confruntă cu o lume complet diferită față de cea cu care era obișnuită - o lume mult mai liberă, unde se poate îmbrăca cum vrea ea și unde poate să-și susțină ideile sus și tare. După terminarea licelului, Marjane hotărăște să se întoarcă în Iran pentru a fi aproape de familia ei. Ilustrațiile lui Marjane Satrapi au fost transpuse și pe marele ecran - filmul de animație cu același nume a fost lansat în 2008 și a primit două trofee Cesar, dar și premiul publicului la Festivalul de Film de la Cannes.

Maus. Povestea unui supravieţuitor, Art Spiegelman
editura Art, 43,40 lei
Maus, de Art Spiegelman
Art Spiegelman a lucrat la Maus timp de 13 ani iar rezultatul este extraordinar! Pe de o parte avem povestea lui Vladek, tatăl lui Art, evreu polonez, care a fost capturat și închis de naziști la Auschwitz împreună cu soția lui, Anja. O poveste despre ororile și urmările Holocaustului. Pe de altă parte, urmărim relația complicată pe care Art o are cu tatăl lui și întrebările care nu-i dau pace artistului. Povestea este de o sinceritată brutală. Maus este singurul roman grafic care a câștigat vreodată Premiul Pulitzer.

Casa veselă. O tragicomedie de familie, Alison Bechdel
Editura Art, 34,30 lei
Casa veselă, de Alison Bechdel
„Casa veselă” nu este o carte pe care să o citești pe fugă! Deși ai putea crede altceva, dacă e să ne luăm după cum începe - cu povestea, plină de umor negru, a afacerii cu pompe funebre a familiei Bechdel. Alison Bechdel ne face cunoștință cu familia ei, care la prima vedere pare una normală, însă curând aflăm aflăm secretele și comportamentele disfuncționale ale membrilor acesteia. Povestea se concentrează mai ales pe relația tensionată dintre Alison și tatăl ei, autoarea încercând să-și înțeleagă părintele, dar și evenimentele care i-au marcat copilăria. În același timp, Alison vorbește deschis despre descoperirea și asumarea propriei orientări sexuale.

Can't We Talk about Something More Pleasant?, Roz Chast
Bloomsburry Publishing, 116,82 lei
Can't we talk about something more pleasant?, de Roz Chast
Roz Chast este celebră pentru umorul negru din ilustrațiile sale publicate în The New Yorker. În prima ei carte de memorii, Roz vorbeste despre un subiect la care nu ne gândim până nu trebuie să-l trăim: îmbătrânirea și pierderea părinților. Cu o mamă bossy, cu un temperament arogant, un tată anxios, care ajunge senil, Roz descrie, cu umorul care o caracterizează, ultimii ani din viața părinților ei și greutățile pe care înfruntă, rolul ei schimbându-se într-unul de părinte pentru ai ei.

Stitches : A Memoir, David Small
WW Norton & Co, 79,06 lei
Stitches, de David Small
În Stitches, David Small își amintește de copilăria lui chinuită și de cum a reușit să se salveze, pe când era un adolescent. Din dorința de a vindeca problemele respiratorii ale copilului său, Edward Small, un radiolog din Detroit, îl expune pe David la doze mari de radiații. Băiatul dezvoltă cancer, este operat și se trezește fără glas (în urma operației rămâne fără o coardă vocală). La 16 ani, fuge de acasă, mânat de dorința de a deveni un artist. Povestea de viață a autorului pare ruptă dintre paginile unui roman de Kafka, însă nici un detaliu din carte nu este ficțiune.

Tomboy, Liz Prince
Orange Avenue Publishing, 65,10 lei
Tomboy, de Liz Prince
Tomboy este pentru toți cei care, la un moment dat în viața lor, au simțit că nu se identifică cu rolurile tradiționale de gen. Liz Prince nu a fost niciodată girly, dar nici nu s-a simțit vreodată una dintre băieți, iar cartea este povestea luptei ei pentru a-și găsi locul. De la 6 ani și până în liceu a fost persecutată de colegi și s-a simțit exclusă, însă ea începe să-și accepte și să-și iubească individualitatea odată ce cunoaște persoane care o acceptă așa cum e.

Epileptic, David B.
Vintage Publishing, 90,98 lei
Epileptic, de David B.
Epileptic este unul din cele mai aclamate romane grafice europene. Viața lui David B. (născut sub numele de Pierre-Francois Beauchard) și a familiei lui se schimbă abupt odată ce se descoperă că fratele lui mai mare are epilepsie la doar 11 ani. Din dorința de a găsi un remediu, părinții sunt dispuși să încerce orice, de la acupunctură la terapie magnetică, însă nimic nu îl ajută pe băiat. Autorul reușește să capteze foarte bine convulsiile fratelui epileptic în desenele alb-negru, iar povestea familiei este intimă și sfâșietoare.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.