
Mihai Ghiduc
Best of 2019
Cele mai bune 10 miniserii lansate în acest an
_
Serviciile de streaming au făcut minuni pentru mini-serii, iar regizorii și scenariștii au profitat la maximum de asta. Avantajele sunt evidente: ai mai mult de două ore să spui o poveste, dar nu trebuie să ții trează atenția publicului o mie de sezoane la rând. Acestea fiind spuse, cea mai bună miniserie a anului este…

The Irishman
_
E o glumă, desigur, dar doar pe jumătate. Filmul lui Scorsese ar putea fi împărțit în 4 episoade de 50 de minute (iar cineva a făcut această divizare). Pe de altă parte, pariul regizorului american de a-l face lung metraj a dat roade, cele 5 nominalizări de la Globurile de aur stau dovadă.
Să trecem deci la lucruri serioase. Iată cele mai bune 10 mini-serii din acest an.
| | | | |

10. The Spy
_
Sasha-Baron Cohen a renunțat la comedie pentru rolul principal din această serie produsă pentru Canal+ și Nertflix despre spionul israelian Eli Cohen (nicio legătură de rudenie). Acesta s-a infiltrat în guvernul sirian, între 1961 și 1965, până când a fost prins și executat de regimul de acolo. „The Spy” are 6 episoade.

9. I Am the Night
_
„I Am the Night” investighează povestea ucigașului Black Dahliei prin ochii unei tinere care crede că este pe jumătate neagră, Fauna Hodel (personaj real, jucat de India Eisley) și a unui detectiv fictiv, interpretat de Chris Pine. O producție TNT, difuzată la noi de HBO.

8. Catherine the Great
_
Cele 4 episoade, care spun povestea împărătesei ruse Ecaterina cea Mare, jucată superb de Helen Mirren, au fost scrise de Nigel Williams pentru HBO și Sky Atlantic. Intrigile de palat din Rusia sfârșitului secolului al XVI-lea fac de rușine dramele din „The Crown”.

7. Looking for Alaska
_
Seria produsă de Hulu (și adusă, la noi, desigur, de HBO) se bazează pe romanul de debut al lui John Green, un autor pe care multă lume îl cunoște mai degrabă pentru canalele lui educaționale de YouTube (da, e cel de pe Crash Course). Modelul și actrița americano-norvegiană Kristine Froseth o interpretează pe Alaska.

6. Leaving Neverland
_
Cele două episoade ale documentarului produs de (iarăși) HBO au stârnit furie printre fanii megastarului american Michael Jackson și au generat mii de comentarii pe Facebook. De aceea, este singurul documentar pe care l-am pus în top, deși au mai existat câteva producții de acest gen care merită apreciate.

5. Catch-22
_
Încă o miniserie Hulu venită la noi prin HBO, „Catch-22” încearcă să surindă fidel absurditatea războiului, așa cum o descrie Joseph Heller în romanul lui. George Clooney apare pe lista starurilor din film, dar e un catch aici, nu e vreunul din personajele principale, ci mai degrabă magnet pentru public. „Eroul”, dacă poate fi numit așa, e căpitanul John Yossarian, jucat de Christopher Abbott.

4. Unbelievable
_
Dramatizarea, realizată pentru Netflix, a unor cazuri de violuri în serie petrecute în Washington și Colorado între 2008 și 2011, și a poveștii lui Marie, o tânără pe care n-o crede nimeni că a fost violată, a venit într-un moment potrivit, în care felul cum se raportează autoritățile la astfel de cazuri e pus în discuție.

3. Good Omens
_
Neil Gaiman e preferatul nostru (al cui nu?!) așa că adaptarea cărții scrise de acesta împreună cu Terry Pratchett ne-a bucurat foarte tare. Mai ales că cele 6 episoade difuzate de Amazon Prime sunt foarte bune, iar David Tennant și Michel Sheen sunt demonul și îngerul pe care ni i-am dori.

2. Years and Years
_
O producție BBC și HBO, urmărește povestea unei familii din Manchester pe parcursul a 15 ani, într-un viitor în care viața politică engleză o ia razna, tehnologiile se schimbă radical și, cumva, Emma Thompson (adică personajul jucat de ea, Vivienne Rook) e o femeie de afaceri transformată într-un politician cu opinii controversate.

1. Chernobyl
_
A fost nevoie de niște englezi pentru a spune așa cum trebuie poveste exploziei nucleare care a speriat Europa și a accelerat căderea Uniunii Sovietice. Miniseria de 6 episoade, în care joacă Jared Harris, Stellan Skarsgård și Emily Watson, produsă de HBO și Sky UK, este, în viziunea noastră (și a majorității criticilor) cea mai bună producție de acest tip a anului.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.